Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Esalonarea la plata in 2022 va putea fi accesata si de debitorii care se afla in insolventa

27-Ian-2022
6804
Esalonarea la plata in 2022 va putea fi accesata si de debitorii care se afla in insolventa

Ministerul Finantelor doreste modicarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala si propune noi masuri si in cazul esalonarii. Conditiile de accesare a esalonarii la plata in 2022 vor fi mai flexbile, astfel incat se vor putea bucura de facilitate si debitorii care se afla in insolventa in acest moment.

Tinand cont de contextul pandemic si economic actual, s-a constatat ca redresarea contribuabililor care se afla in dificultate financiara este greu de sustinut, astfel ca esalonarea la plata a obligatiilor bugetare este un real sprijin.

Astfel, prin flexibilizarea conditiilor de accesare a esalonarii la plata clasice, se are in vedere utilizarea lichiditatilor financiare pentru asigurarea finantarii si/sau platii datoriilor debitorului. in acest mod, debitorii se conformeaza voluntar la plata obligatiilor bugetare, atat cele cuprinse in ratele de esalonare la plata, cat si cele curente.

Pe de alta parte, statul se asigura ca incaseaza venituri certe, lunare, la bugetul general consolidat, obligatii ce trebuie achitate de catre debitori, respectiv, rate si obligatii curente.

Flexibilizarea conditiilor de accesare a esalonarii la plata, reglementate de Codul de procedura fiscala, vizeaza crearea posibilitatii de depunere a cererii de esalonare la plata si de catre debitorii aflati in procedura insolventei, cu conditia ca acestia sa iasa din procedura insolventei pana la emiterea deciziei de esalonare la plata.

Prin aceasta masura se are in vedere redresarea firmelor aflate in procedura insolventei, care isi pot achita creantele datorate catre alti creditori, decat ANAF, ori pentru cei pentru care singurele creante datorate sunt fata de ANAF. Odata cu iesirea din insolventa, ANAF isi va recupera obligatiile bugetare ramase nestinse, prin esalonarea la plata acordata pe o perioada de cel mult 5 ani, comportandu-se astfel pe piata, ca orice alt contribuabil care beneficiaza de aceasta facilitate fiscala.

Debitorii care se afla in procedura insolventei, pe langa conditia de a iesi din aceasta procedura pana la emiterea deciziei de esalonare la plata, trebuie sa indeplineasca si celelalte conditii prevazute de Capitolul IV din Codul de procedura fiscala.

De asemenea, avand in vedere ca natura sumelor pentru care s-a stabilit raspunderea potrivit legislatiei privind insolven?a si/sau raspunderea solidara, potrivit prevederilor art. 25 si 26 din Codul de procedura fiscala, reprezinta in fapt obligatii bugetare, se propune ca debitorii care se afla in aceasta situatie sa poata beneficia de esalonarea la plata.

O masura similara este deja in vigoare pentru restructurarea obligatiilor bugetare, reglementata prin Ordonanta Guvernului nr. 6/2019, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Sursa: ANAF

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016