
Raportul Special
realizat de specialisti
Ordonanta de Urgenta care anuleaza facilitatile fiscale pentru plata obligatiilor datorate de contribuabili bugetului general consolidat a fost aprobata la 14 octombrie. In aceasta privinta, CNIPMMR vine cu unele completari pe care le regasiti mai jos.
Astfel, CNIPMMR sustinere initiativa M.F.P. de acordare a unor facilitati si solicita completarea acesteia.
I. Initiativa M.F.P. DE acordare a unor facilitati
In scopul stimularii achitarii voluntare de catre contribuabili a obligatiilor de plata restante la buget si maximizarea incasarilor bugetare, Ministerul Finantelor Publice a initiat un proiect de Ordonanta de Urgenta privind acordarea unor facilitati fiscale, propunand instituirea unei masuri conjuncturale de acordare a unei facilitati fiscale, constand in anularea penalitatilor de intarziere, cu mentinerea altor obligatii, astfel:
1. Pentru obligatiile de plata principale datorate bugetului general consolidat, restante la 30 septembrie 2015, inclusiv, si administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, denumita in continuare organ fiscal central, penalitatile de intarziere aferente acestora se anuleaza daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Examen Consultant Fiscal 2025
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
- dobanzile aferente obligatiilor de plata prevazute la lit. a) stabilite prin decizii comunicate pana la data stingerii obligatiilor de plata principale, se sting prin orice modalitate prevazuta de lege pana la data de 30 iunie 2016, inclusiv;
- sunt stinse prin orice modalitate prevazuta de lege dobanzile datorate pana la data stingerii obligatiilor de plata principale prevazute la lit. a) si stabilite prin decizii comunicate dupa aceasta data, pana la termenul de plata prevazut la art. 111 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul de procedura fiscala;
- sunt stinse, pana la data depunerii cererii de anulare a penalitatilor de intarziere, prin orice modalitate prevazuta de lege, toate obligatiile de plata principale administrate de organul fiscal central cu termene de plata cuprinse intre data de 1 octombrie 2015 si 31 martie 2016, inclusiv;
- contribuabilul sa aiba depuse toate declaratiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, pana la data depunerii cererii de anulare a penalitatilor de intarziere. Aceasta conditie se considera indeplinita si in cazul in care, pentru perioadele in care nu s-au depus declaratii fiscale, obligatiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de catre organul fiscal central;
- contribuabilul depune cererea de anulare a penalitatilor de intarziere pana la data de 30 iunie 2016, inclusiv, sub sanctiunea decaderii.
2. Penalitatile de intarziere aferente diferentelor de obligatii de plata declarate suplimentar de contribuabili prin declaratie rectificativa prin care se corecteaza obligatiile de plata principale cu scadente anterioare datei de 30 septembrie 2015, inclusiv, administrate de organul fiscal central, se anuleaza daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
- declaratia rectificativa este depusa pana la data de 31 martie 2016, inclusiv;
- toate obligatiile de plata principale individualizate in declaratia rectificativa se sting prin orice modalitate prevazuta de lege pana la 31 martie 2016, inclusiv;
- sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 1 alin. (1) lit. b) - f).
3. Penalitatile de intarziere datorate si nestinse la data de 30 septembrie 2015, inclusiv, aferente obligatiilor de plata principale cu termene de plata pana la aceasta data si stinse pana la 30 septembrie 2015, inclusiv, administrate de organul fiscal central, se anuleaza daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
- dobanzile aferente obligatiilor de plata principale cu termene de plata anterioare datei de 30 septembrie 2015 si stinse pana la aceasta data, se sting prin orice modalitate prevazuta de lege pana la data de 31 martie 2016, inclusiv;
- contribuabilul depune cererea de anulare a penalitatilor de intarziere pana la data de 30 iunie 2016, inclusiv, sub sanctiunea decaderii.
4. Penalitatile de intarziere aferente obligatiilor de plata principale administrate de organul fiscal central, cu termene de plata pana la 30 septembrie 2015, inclusiv, si individualizate in decizii de impunere emise urmare unei inspectii fiscale inceputa anterior intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se anuleaza daca toate diferentele de obligatii de plata principale si dobanzile aferente acestora, individualizate in decizia de impunere sunt stinse prin orice modalitate prevazuta de lege pana la termenul de plata prevazut la art. 111 alin. (2) din Codul de procedura fiscala. In acest caz, cererea de anulare a penalitatilor de intarziere se depune in termen de 90 de zile de la comunicarea deciziei de impunere, sub sanctiunea decaderii.
In situatia inspectiilor fiscale ce urmeaza a incepe dupa intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, in scopul acordarii anularii prevazuta la art. 2, organele fiscale iau in considerare declaratiile rectificative depuse de contribuabili in termen de 10 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
Contribuabilii care intentioneaza sa beneficieze de anularea penalitatilor de intarziere pot notifica oricand, pana la depunerea cererii de anulare a penalitatilor de intarziere, organul fiscal competent. Cererea de anulare a penalitatilor de intarziere se solutioneaza prin decizie de anulare a penalitatilor de intarziere sau, dupa caz, decizie de respingere a cererii de anulare.
Prevederile ordonantei de urgenta nu se aplica:
- pentru obligatiile de plata rezultate din raporturi juridice contractuale si nu reprezinta conditie pentru acordarea anularii penalitatilor de intarziere, potrivit prezentei ordonante de urgenta, cu exceptia redeventelor miniere, a redeventelor petroliere si a redeventelor rezultate din contracte de concesiune, arenda si alte contracte de exploatare eficienta a terenurilor cu destinatie agricola, incheiate de Agentia Domeniilor Statului prevazute la art. 1 alin. (4) din Codul de procedura fiscala;
- pentru contribuabilii aflati in procedura insolventei potrivit Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.
Prevederile sunt aplicabile si pentru o cota de 50% din majorarile de intarziere datorate de contribuabili pana la data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 39/2010 pentru modificarea si completarea O.G. nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 278 din 28 aprilie 2010.
In cazul obligatiilor de plata datorate bugetelor locale, prevederile Ordonantei de urgenta se aplica daca consiliul local stabileste, prin hotarare, aplicarea acestor prevederi, caz in care anularea vizeaza o cota de 50% din majorarile de intarziere, reprezentand componenta de penalitate de intarziere.
II. Pozitia CNIPMMR privind proiectului de O.U.G initiat de M.F.P.
CNIPMMR sustine scopul declarat al Proiectului de Ordonanta de Urgenta privind acordarea unor facilitati fiscale initiat de Ministerul Finantelor Publice, de sprijinire a contribuabililor aflati in dificultate si care nu au fost in masura sa acceseze o esalonare la plata obligatiilor fiscale restante.
Platile intarziate in contractele de achizitie publica si in contractele intre profesionisti, determina adesea intarzieri subsecvente, in plata furnizorilor si salariatilor, inclusiv a impozitelor, taxelor si contributiilor la bugetul de stat si la bugetele asigurarilor sociale. Pentru IMM-urile afectate de platile intarziate este justificata instituirea unei masuri conjuncturale de acordare a unei facilitati fiscale, constand in anularea penalitatilor de intarziere.
III. CNIPMMR solicita completarea Proiectului de O.U.G. cu un nou articol referitor la intarzierile datorate de autoritatile competente in gestionarea fondurilor europene
CNIPMMR solicita completarea proiectului de Ordonanta de Urgenta privind acordarea unor facilitati fiscale cu un articol referitor la intarzierile datorate de autoritatile cu competente in gestionarea fondurilor europene, cu care au fost incheiate contractele de finantare, situatie omisa de initiator si care necesita de asemenea, masuri urgente de rezolvare, pentru asigurarea conditiilor necesare absorbtiei a miliarde de euro.
Platile intarziate in contractele de finantare incheiate cu autoritatile cu competente in gestionarea fondurilor europene afecteaza grav competitivitatea, rentabilitatea si viabilitatea intreprinderilor si genereaza dificultati majore ONG-urilor, deoarece:
>>> genereaza costuri suplimentare semnificative pentru persoanele juridice creditoare si complica gestiunea financiara a acestora, fiind nefasta pentru fluxul de lichiditati, mai ales in perioadele de acces limitat sau costisitor, adaugand costuri bancare importante, reducand oportunitatile de investitii si sporind incertitudinea pentru multe intreprinderi creditoare, in principal IMM-uri;
>>> determina intarzieri subsecvente, in plata furnizorilor si salariatilor (cu efecte sociale negative semnificative), a impozitelor, taxelor si contributiilor la bugetul de stat si la bugetele asigurarilor sociale (cu efecte negative asupra incasarii veniturilor publice), dar si cu blocarea accesului la finantare al intreprinderilor (de exemplu, intarzierea platii impozitelor, taxelor si contributiilor la bugetele asigurarilor sociale cauzate de neincasarea la termen a facturilor limiteaza accesul la masurile de ajutor de stat si la programele cu finantare din fonduri structurale);
>>> sunt raspunzatoare de falimentul unor intreprinderi in mod normal viabile, putand declansa chiar si o serie de falimente consecutive de-a lungul lantului de aprovizionare, cu efecte negative semnificative in plan economic si social;
>>> descurajeaza operatorii economici sa participe la procedurile de achizitii cu finantare din fonduri structurale, ceea ce nu numai ca produce perturbari in domeniul concurentei si submineaza functionarea pietei, dar reduce si capacitatea autoritatilor publice de a asigura o utilizare eficienta a fondurilor publice, de a obtine cel mai bun randament pentru banii europeni.
Pentru aceste considerente, CNIPMMR solicita completarea proiectului de Ordonanta de Urgenta privind acordarea unor facilitati fiscale cu urmatoarele prevederi:
"Art. 6 1 - (1) Pentru obligatiile de plata principale datorate bugetului general consolidat, restante la 30 septembrie 2015, inclusiv, si administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, penalitatile de intarziere si dobanzile aferente acestora se anuleaza daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
- contribuabilii respectivi au de incasat sume de bani restante la 30 septembrie 2015, inclusiv, de la autoritatile cu competente in gestionarea fondurilor europene cu care au fost incheiate contractele de finantare;
- contribuabilii mentionati la lit. a) au solicitat anularea penalitatilor de intarziere si dobanzilor aferente la ANAF, pana la data de 31 martie 2016, inclusiv.
(2) Penalitatile de intarziere si dobanzile aferente acestora care se anuleaza nu pot depasi suma de incasat de la autoritatile competente”.
Platile intarziate in contractele de finantare incheiate cu autoritatile cu competente in gestionarea fondurilor europene genereaza intarzieri in plata impozitelor, taxelor si contributiilor la bugetul de stat si la bugetele asigurarilor sociale, cu majorarile si penalitati de intarziere pentru beneficiarii de finantari, cu consecinta blocarii conturilor acestora si cu perturbarea grava a activitatii lor, in conditiile in care:
- se calculeaza majorari si penalitati de intarziere pentru beneficiarii de finantari fara sa existe vina lor, pentru nerespectarea termenelor de decontare de catre autoritatile cu competente in gestionarea fondurilor europene;
- nu se asigura absorbtia fondurilor structurale, cu consecinta pierderii lor;
- se descurajeaza depunerea de noi proiecte;
- nu se valorifica de bugetul de stat constituirea si incasarea veniturilor care ar rezulta din absorbtia fondurilor structurale.
Sursa: Biroul de presa al CNIPMMR
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024Proiect de OUG privind casele de marcat. 3 masuri importanteCe ar trebui sa stie toti platitorii si beneficiarii de venituri cu regim de retinere la sursaModificari ale Codului fiscal privind CAS si CASSMFP intra in actiune: ANAF, reorganizata din temelii (Proiect de Hotarare)Ultimele articole
Taxa pe stalp, MODIFICATA din nou de Guvern. Cotele de impozitare vor fi de 0,5% respectiv 0,25%Lista actelor ANAF fara semnatura si stampila a fost EXTINSA, conform Ordinului 402/2025Bonul fiscal eronat. Poate fi corectat prin emiterea unui bon fiscal pe minus?Examen Consultant Fiscal 2025. 4 + grile pentru nota 10 la examen!Ti-ai platit impozitele si taxele la timp in 2024? Statul iti da bani inapoi!Articole similare
Modificarile majore in domeniul TVA dupa aprobarea OANAF 605/2017Calendar obligatii fiscale martie 2012: Depune la termen declaratiile!Nimeni nu stie nimic despre impozitul forfetar, care bate la usa. Ne asteapta o noua ordonanta-surpriza?Impozit pe venitul microintreprinderilor si baza de calcul in 2015. Ce cota se aplica?Codul Fiscal in 2018: 136 modificari/completari si 236 de noi prevederi fiscaleUltimele articole
Declaratia 101. Cum sa tratezi provizioanele in mod corectLista actelor ANAF fara semnatura si stampila a fost EXTINSA, conform Ordinului 402/2025Bonul fiscal eronat. Poate fi corectat prin emiterea unui bon fiscal pe minus?Declaratia Unica 2025. 6 noutati legislative cu impact asupra completarii declaratieiBonificatie de 3% in 2025 pentru contribuabilii bun-platnici. Ce conditii trebuie sa indeplineascaArticole similare
Cifra de afaceri 0 in anumite luni. Cum se acorda scutirile prevazute de OUG 114Ce avantaje vor avea contribuabilii care opteaza pentru plata defalcata a TVA de la 1 octombrie 2017?Control la PFA. Care sunt criteriile de selectie de care tine cont controlul de fond?Cand isi poate pierde un SRL-D calitatea daca nu indeplineste anumite obligatii?Sistemul optional anual de declarare si plata a impozitului pe profit cu plati anticipate efectuate trimestrialUltimele articole
Mijloace fixe. FACILITATI fiscale de care pot beneficia firmeleImpozitul pe venit. Obligatii pentru firme in cazul salariatilor SCUTITI de la plata impozitului pe venitCum te afecteaza impozitul pe venit in cazul unui imprumut personalImpozit micro. FACILITATI fiscale ELIMINATE in 2025 pentru microintreprinderiCheltuieli deductibile. Cum sunt tratate fiscal cheltuielile cu cadourile de 8 Martie pentru ziua femeiiArticole similare
Amanarea la plata a obligatiilor fiscale. Procedura si chestiuni de interpretareCand se aplica scutirea de impozit a profitului reinvestit?Impozit pe dividende neachitat si MAJORARI DE INTARZIERE in anul 2014. Ce risca firma?Studiu de caz: Prevederile OUG 30/2011 in cazul procedurii de scutire penalitatiCum plateste PFA asigurarile de sanatate?Ultimele articole
Facturarea electronica pentru operatorii economici stabiliti in RomaniaRegulile E-Factura, modificate prin Legea 296/2023. Vezi TOATE schimbarile care au intrat in vigoare din 11 noiembrie 2023Esalonare la plata, conform OUG 20/2023. Ce impact au modificarile asupra PFA-urilor?ANAF a publicat PDF-ul inteligent pentru cererea de acordare a esalonarii la plata in forma simplificataEsalonarea la plata simplificata 2021: procedura de acordare si documentele necesareSfaturi de la experti
Intrebare: Emiterea facturii s-a realizat la solicitarea bancii emitente a SGB. Facturarea s-a facut cu TVA, conform contractului si SGB. Pentru ca societatea sa incaseze factura, a fost necesara emiterea acesteia.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Recunoastere venit din dobanzi
Intrebare: O societate comerciala ?X? vinde catre o alta societate comerciala ?Y? parti sociale detinute la societatea ?Z?. Conform contractului de vanzare, o parte din pretul tranzactiei se vireaza intr-un cont escrow pus la dispozitia...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Redirectionare impozit pe profit 2025. Termen, formular si reglementari cheie
SANCTIUNI pentru neconformarea cu E-Factura in B2C de la 1 iulie 2025
SAF-T ANAF. Clarificari pentru contribuabilii care NU au cont bancar
Impozit dividende. Ce cota aplici daca platesti dividende in 2025
Mijloace fixe inregistrate gresit. Solutii si clarificari pentru firme
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA