Evaziunea fiscala reprezinta o problema semnificativa in multe domenii la noi in tara, si este nevoie de combaterea ei prin diverse masuri riguroase si controale eficiente. Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) joaca un rol esential in acest demers, avand atributii privind monitorizarea si controlul entitatilor economice in ceea ce priveste respectarea reglementarilor legale in vigoare.
Activitatea de control a ONPCSB se realizeaza conform unor proceduri interne specifice, care stabilesc modul de desfasurare a inspectiilor si comunicarea acestora catre entitatile vizate. In acest context, pentru a fi asigurata transparenta si respectarea drepturilor contribuabililor, este transmisa Notificarea prealabila.
In acest articol vom vedea ce este ONPCSB mai exact, care este procedura de control si detalii importante despre notificarea prealabila care trebuie transmisa entitatilor reglementate inainte de inceperea actiunii de verificare.
Ce este Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor
Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) este autoritatea care coordoneaza realizarea evaluarii riscurilor de spalare a banilor si finantare a terorismului la nivel national, evaluare care se realizeaza in cooperare cu autoritatile si institutiile statului (exemplu: organele de urmarire penala, autoritati administrative autonome etc), asigurand totodata protectia datelor cu caracter personal.
Oficiul coordoneaza raspunsul national la riscurile evaluate, in cooperare cu autoritatile si institutiile statului si informeaza in acest sens Comisia Europeana, Autoritatea Bancara Europeana si statele membre.
Procedura de control a ONPCSB
Modul de organizare si desfasurare a activitatii de control la nivelul Oficiului se stabileste prin proceduri interne.
Controalele se realizeaza de catre personalul cu competente in acest sens din cadrul structurii de supraveghere si control a Oficiului.

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Cartea neagra a controlului fiscal

Inchiderea de luna si de exercitiu financiar Reguli de baza si proceduri obligatorii
- NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulInregistrari cheltuieli ITP si reparatii auto Societate comerciala detine un parc auto de 50 autovehicule (tir) care fac inspectia tehnica periodica (itp) si diverse reparatii auto la unul din punctele de lucru ale societatii...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulCorectarea erorilor constand in cheltuieli cu dobanda Multumesc pentru raspunsuri. Ca sa fiu sigura ca am inteles bine, in cazul intrebarii cu nr 2, revin asupra spetei. Fiind erori nesemnificative, s-a decis ca sumele sa fie...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulCod CAEN bilant Daca anul acesta modific CAEN activitate principala, adresa, bilantul pe anul 2024 pot sa-l depun pe noul CAEN? Mentionez ca pe codul CAEN trecut pe certificatul de inregistrare de...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulDepunere formular 230. Impozit salarii 2024 Persoanele fizice pot completa si depune formularul 230 Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulCalcul IMCA. PNRR, finantare, cofinantare Pentru calculul IMCA avem active achizitionate prin fonduri PNRR, finantare 90% cofinantare 10%. Mijloacele fixe au fost inregistrare ca intrare prin conturile de imobilizari in...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal
Unele controale se desfasoara cu notificarea prealabila a entitatii, conform unor proceduri interne, in timp ce altele se desfasoara inopinat.
Ce trebuie sa stii despre Notificarea ONPCSB
Notificarea prealabila reprezinta procedura prin care personalul cu atributii de control al Oficiului comunica, in prealabil, entitatii reglementate inceperea actiunii de control.
Notificarea semnata de presedintele Oficiului va fi transmisa de catre personalul cu atributii de control al Oficiului entitatii supuse controlului.
Transmiterea notificarii se poate face astfel:
a) prin posta sau curierat, cu confirmare de primire;
b) prin telefax, posta electronica ori prin alte mijloace electronice de comunicare la distanta care asigura transmiterea textului notificarii, precum si confirmarea expedierii acesteia;
c) in persoana, reprezentantului legal sau, in lipsa acestuia, oricarui angajat al entitatii respective, sub semnatura confirmarii de primire.
Comunicarea notificarii se considera indeplinita la data si ora semnaturii de primire sau, dupa caz, la data si ora inscrise pe copia imprimata a confirmarii expedierii.
Comunicarea notificarii se realizeaza cu cel putin 2 zile lucratoare inainte de data inceperii controlului.
Dupa primirea notificarii, inainte de inceperea controlului, entitatea reglementata poate solicita in scris Oficiului, letric sau electronic, o singura data, pentru motive justificate, amanarea datei de incepere a controlului.
Motivele justificate sunt: lipsa reprezentantului legal/imputernicitului entitatii controlate, in cazuri temeinic justificate de sanatate sau situatii deosebite familiale, deces, casatorie etc.
Orice modalitati de impiedicare cu intentie a realizarii controlului constituie contraventia de obstructionare a activitatii de control si, fara a fi limitative, pot consta in:
a) ingradirea sub orice forma a desfasurarii controlului la data, ora si sediul mentionate in notificarea prealabila;
b) impiedicarea accesului personalului cu atributii de control al Oficiului in sediul entitatii;
c) nefurnizarea, furnizarea cu intarziere sau furnizarea de date si informatii eronate personalului cu atributii de control al Oficiului;
d) absenta unui reprezentant legal/imputernicit al entitatii la initierea/inchiderea controlului.
In desfasurarea controalelor, personalul cu atributii de control al Oficiului are competenta teritoriala nationala si este investit cu exercitiul autoritatii de stat.
Controlul se poate desfasura la sediul entitatii controlate, la sediul Oficiului sau la un sediu ales de comun acord de catre personalul cu atributii de control al Oficiului si reprezentantii entitatii controlate.
In cadrul activitatii de control, personalul imputernicit in acest sens, in exercitarea atributiilor specifice, realizeaza cel putin urmatoarele:
a) prezinta reprezentantilor entitatilor controlate delegatia si legitimatia de control in care sunt mentionate temeiul legal al efectuarii controlului, perioada in care se desfasoara controlul, datele de identificare ale entitatii controlate si ale personalului cu atributii de control al Oficiului;
b) solicita reprezentantilor entitatilor controlate punerea la dispozitie/transmiterea in format letric sau prin mijloace electronice de comunicare la distanta a documentelor, datelor si informatiilor pentru realizarea atributiilor specifice si poate retine copii ale documentelor verificate;
c) solicita, atunci cand este cazul, reprezentantilor legali si/sau angajatilor entitatii controlate note explicative pentru certificarea anumitor situatii sau imprejurari intalnite in cursul activitatii de control;
d) incheie note de constatare si, dupa caz, constata contraventii si aplica sanctiuni conform prevederilor legale, prin intocmirea de procese-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor.
Cum arata Notificarea ONPCSB trimisa contribuabililor
NOTIFICARE
Catre
. . . . . . . . . .
Prin prezenta notificare va informam ca, in data de . . . . . . . . . ., la adresa/adresele . . . . . . . . . ., in conformitate cu prevederile Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale . . . . . . . . . ., va avea loc actiunea de control privind modul de respectare a prevederilor Legii nr. 129/2019, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale . . . . . . . . . . .
Precizam ca actiunea de control va fi realizata in baza Delegatiei nr. . . . . . . . . . . de catre doamna/domnul . . . . . . . . . ., legitimata/legitimat cu . . . . . . . . . ., avand functia de . . . . . . . . . ., si de catre doamna/domnul . . . . . . . . . ., legitimata/legitimat cu . . . . . . . . . ., avand functia de . . . . . . . . . . .
in vederea asigurarii bunei desfasurari a controlului, va rugam ca la data sus-mentionata sa transmiteti urmatoarele documente la . . . . . . . . . ./asigurati punerea la dispozitia echipei de control a urmatoarelor documente:
1. . . . . . . . . . .
2. . . . . . . . . . .
[...]
Pentru confirmarea primirii notificarii, date de contact ale echipei de control . . . . . . . . . .
Ingradirea sub orice forma a desfasurarii controlului la data, ora si sediul mentionate in notificarea prealabila constituie contraventie prevazuta la art. 43 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 129/2019, cu modificarile si completarile ulterioare, si se sanctioneaza cu avertisment sau amenda de la 10.000 lei la 90.000 lei.