Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Formularul pentru obtinerea ajutorului de incalzire trebuie depus pana pe 20 noiembrie si contine 11 noi randuri fata de cel vechi

25-Oct-2021
5822
Formularul pentru obtinerea ajutorului de incalzire trebuie depus pana pe 20 noiembrie si contine 11 noi randuri fata de cel vechi

Minsterul Muncii si Protectiei Sociale a publicat recent un comuncat de presa prin care face noi precizari cu privire la formularul necesar obtinerii ajutorului de incalzire a locuintei. Documentul contine 11 noi randuri fata de cel vechi si trebuie trimis de persoanele care vor sa beneficieze de facilitate pana pe 20 noiembrie.

„Avand in vedere discutiile din spatiul public privind dimensiunile formularului pentru obtinerea ajutorului de incalzire a locuintei, acordat conform Legii nr. 226 din 16 septembrie 2021 privind stabilirea masurilor de protectie sociala pentru consumatorul vulnerabil de energie, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS) face urmatoarele precizari:

Formularul nu este o inventie romaneasca, ci este similar cu alte state UE pentru scheme de sprijin bazate pe testarea mijloacelor.

Fata de formatul vechi, din 2016, care a fost apreciat pentru ca a eliminat alte 3 documente, s-au adaugat 11 randuri in care sunt:

- 2 bife pentru noul beneficiu (suplimentul de energie)
- 2 casete pentru identificarea mai usoara a beneficiarilor prin completarea Cod Loc Consum (CLC) la gaze naturale si energie electrica
- o explicatie in 4 randuri, care trebuie citite si nu completate, pentru a stabili sistemele pentru care se va acorda suplimentul pentru energie, avand in vedere ca se poate asigura in mod combinat”.

Aceste 11 randuri care ajuta la identificarea fiecaruia, din numarul urias beneficiari - 500.000 de gospodarii, ajuta ca procedura sa se deruleze fara dificultati si oamenii sa primeasca ajutorul statului repede si fara incurcaturi.

Institutia precizeaza ca acest tip de formular nu este o inventie a actualului Guvern si nici macar o inventie a Romaniei. Principiul aplicat are la baza scheme de sprijin bazate pe testarea mijloacelor si este similar cu ale statelor membre. Romania aplica acest principiu din anul 1995, cand a fost instituit prima data ajutorul social, iar din anul 2011 acest principiu a inceput sa fie aplicat si pentru plata ajutorului de incalzire.

Formularul a fost updatat in anul 2016 ca fiind formular unic pentru solicitarea drepturilor bazate pe testarea mijloacelor, adica drepturi care iau in considerare atat de veniturile realizate de persoana singura sau de membrii familiei, precum si bunurile detinute a caror valorificare ar putea conduce la obtinerea altor venituri. Aceste drepturi sunt: ajutorul social, alocatia pentru sustinerea familiei, ajutorul pentru incalzirea locuintei.

”Dupa atatia ani de acordare a ajutorului de incalzire, oamenii care solicita an de an acest tip de sprijin sunt obisnuiti cu acest formular, iar MMPS a pastrat aceeasi forma pe care doar a completat-o cu cateva elemente necesare pentru suplimentul de incalzire, tocmai pentru a clarifica procesul, in conditiile numarului mare de beneficiari. In acest an, acordarea ajutorului pentru incalzirea locuintei poate fi solicitat pana in 20 noiembrie, deci ii incurajez pe cei care sunt singuri si au venituri mai mici de 2.053 de lei sau pe reprezentantii familiilor cu venituri mai mici de 1.386 de lei/membru, sa se adreseze primariilor si sa ceara indrumare pentru a beneficia de reducerea facturilor”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

In plus, o parte din primarii au dezvoltat inca din anii anteriori diferite programe informatice care sa le ajute in acordarea acestor drepturi, iar acele aplicatii/programe au in vedere acest formular. Prin urmare, MMPS a incercat sa nu creeze dificultati si cheltuieli suplimentare pentru modificarea acelor programe.

De altfel, tot din acest motiv nu a fost modificata nici modalitatea de acordare si s-a decis pastrarea procedurii din OUG 70/2011, aplicata pana acum.

 

TOT ce trebuie sa stii despre acordarea ajutorului pentru incalzirea locuintei de la 1 noiembrie 2021, click AICI»

 

Sursa: MMPS

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Masuri fiscale iunie 2025: Cresteri de taxe, controale extinse si taieri bugetare anuntate de viitorul Guvern

    • Un nou pachet de masuri fiscale si reforme bugetare se pregateste sa redefineasca echilibrul economic al Romaniei. Potrivit unui draft al Programului de Guvernare, publicat de profit.ro, viitorul Executiv intentioneaza sa implementeze un set extins de politici care sa sporeasca veniturile statului si sa reduca deficitul bugetar. Planul include majorari de taxe si accize, largirea bazei de impozitare si o ofensiva clara impotriva evaziunii fiscale, sustinuta de digitalizare, controale riguroase...» citeste mai departe aici

  • D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari

    • Multi contribuabili se intreaba daca si in acest an data de 25 iunie 2025 este termenul limita pentru depunerea Declaratiei D101 privind impozitul pe profit aferent anului 2024. De asemenea, firmele pot transmite in acest an si Formularul 177, pentru redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre sponsorizari. In acest articol gasesti raspunsuri la aceste intrebari legate de completarea corecta a D101, mai ales in cazurile in care ai pierderi fiscale reportate. Iti...» citeste mai departe aici

  • Casa de marcat portabila pentru PFA. Speta utila cu privire la obligativitatea utilizarii ei

    • In contextul legislatiei fiscale actuale, utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale (case de marcat) este obligatorie pentru majoritatea operatorilor economici care incaseaza contravaloarea bunurilor si serviciilor direct de la populatie. Totusi, odata cu diversificarea modului in care sunt prestate aceste servicii, au aparut si solutii moderne precum casele de marcat portabile, esentiale mai ales pentru activitatile desfasurate in afara sediului fix, cum ar fi serviciile de asistenta...» citeste mai departe aici

  • [Declaratia unica rectificativa] Termene de depunere, reglementari cheie si studii de caz

    • Declaratia Unica rectificativa reprezinta instrumentul prin care contribuabilii persoane fizice pot corecta eventualele erori aparute in formularul initial, fie ca este vorba de venituri, contributii sociale sau alte obligatii declarate. In acest articol va oferim o prezentare clara a termenelor de depunere, a reglementarilor-cheie prevazute de legislatia fiscala, precum si studii de caz relevante care ilustreaza modul corect de completare si transmitere a declaratiei rectificative.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016