Inspectia economico-financiara se modifica. Afla AICI noile prevederi
Proiectul de Ordonanta de Urgenta isi propune in prinicipal sa duca la consolidarea disciplinei bugetare si economico-financiare, vizand si perfectionarea managementului la nivelul unor operatori economici. Prin aceste masuri, cuprinse si in Programul de guvernare pe perioada 2009-2012, se are in vedere indeplinirea unor obiective precum inasprirea gradului de sanctionare pentru evaziunea fiscala si cresterea graduala a functiei preventive a controlului fiscal-bugetar, tinte care, odata atinse, ar trebui sa duca la o reducere a evaziunii fiscale. Unele dintre aceste modificari sunt create si pe fondul prevederilor incluse in acordul incheiat cu Fondul Monetar International.
Unul dintre obiective este si dezvoltarea capacitatii de a masura deficitul fiscal in baza de angajamente (accrual), fapt care este inscris si in prevederile Regulamentului CE nr. 2223/1996 privind transmiterea datelor referitoare la conturile nationale si angajamentele asumate prin Scrisoarea de Intentie din iunie 2011 adresata Fondului Monetar International privind perfectionarea sistemului de raportare pentru intreprinderile de stat ce vor fi adaugate bugetului general consolidat conform definitiei ESA.
Legislatia actuala in domeniul financiar-bugetar nu include prevederi care sa reglementeze continutul creantei bugetare, titlul de creanta bugetara pentru diferentele constatate de control, accesoriile si modul de calcul al acestora sau termenele de plata ale diferentelor si accesoriilor stabilite de control. Activitatea de control financiar al statului este actualmente exercitata prin intermediul Directiei Generale de Control Financiar si al structurilor subordonate apartinand directiilor generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti care urmeaza sa exercite si activitatea de inspectie economico-financiara.
Actualul proiect tine astfel cont de dispozitiile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 79 din 18 iunie 2008 privind masurile economico-financiare la nivelul unor operatori economici, cu modificarile si completarile ulterioare si are drept scop reglementarea inspectiei economico-financiare, care se efectueaza la regiile autonome, societatile si companiile nationale si societatile comerciale la care statul sau o unitate administrativteritoriala este actionar unic sau majoritar, precum si la filialele acestora.
Noul proiect de OUG prevede dispozitii clare pentru o serie de aspecte care tin de organizarea si functionarea inspectiei economico-financiare la operatorii economici:
- atributiile, competentele si obiectivele inspectiei economico-financiare;
- exercitarea inspectiei economico-financiare (control ex-ante, control operativ si control ex-post, separat sau combinat);
- cadrul metodologic de efectuare a inspectiei economico-financiare;
- intocmirea actelor de inspectie economico-financiara si valorificarea constatarilor inscrise in acestea;
- obligatiile operatorilor economici verificati;
- contraventiile, sanctiunile si caile de atac.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Vanzari prin GLOVO. Inregistrari contabile
Intrebare: O societate cu obiect de activitate fast food livreaza prin Glovo. Primeste o factura de la Glovo pe care este trecut comision Glovo 200 lei, valoare produse livrate 1.000 lei (comenzile prin Glovo), valoare comenzi incasate cash la livrare 100 lei si sold de achitat de catre glovo 700 lei. Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele: 1. monografia de inregistrare a facturii; 2 trebuie facuta autofactura pentru vanzarile prin Glovo in valoare 900 de lei (1.000-100)? Cele incasate cash sunt incluse in...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Depunerea cu intarziere a declaratiilor fiscale. Sanctiuni contraventionale
Intrebare: Recent, saptamana trecuta mai exact, am depus doua declaratii rectificative, D710, pentru lunile iunie si septembrie 2023 pentru o firma platitoare de impozit venituri microintreprindere. 1. As dori sa stiu daca va fi aplicata amenda avand in vedere noile modificari legislative, privind legea prevenirii, care nu mai este in vigoare. 2. Pentru ce declaratii depuse cu intarziere se ia amenda incepand cu luna noiembrie 2023? As dori un centralizator cu amenzile pentru ce tip de declaratii fiscale...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Asociat persoana fizica la mai mult de trei microintreprinderi HORECA
Intrebare: O persona fizica detine peste 25% actiuni la 3 societati comerciale care desfasoara activitate HORECA, toate 3 societatile aplicand impozitul pe veniturile microintreprinderilor. (codul CAEN 5610 Restaurante). Persoana fizica doreste sa infiinteze in luna decembrie 2023 a patra firma in care va avea 50% actiuni, cu obiect de activitate tot HORECA. Poate opta si pentru a patra firma sa aplice impozitul pe veniturile microintreprinderilor, chiar daca detine mai mult de 25% din valoarea/nr....
vezi AICI raspunsul specialistilor << Reportare sponsorizare
Intrebare: O societate a sponsorizat in 2021 suma de 1.500.000 lei, din care la sfarsitul anului 2021 a ramas o suma reportata de 500.000 lei. In 2022 din acea suma a dedus 200.000 lei, ramanand in continuare de reportat din 2021 suma de 300.000 lei. In 2023 societatea poate deduce suma de 300.000lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Sedii fixe in UE. Aplicarea regimului OSS
Intrebare: Daca o societate cu sediul in Romania a facut livrari intracomunitare in Franta si Germania catre persoane fizice si a obtinut din fiecare tara un cod de tva, pentru care depune deconturi de tva si plateste tva aferenta, poate sa se inregistreze acum in OSS? Inregistrarea in OSS se face dupa renuntarea in prealabil la codurile de tva din tarile mentionate sau se poate renunta la aceste coduri de tva si dupa inregistrarea in OSS? Mentionez ca bunurile livrate depasesc 500.000 euro/an/tara.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Imprumuturi de la persoane fizice.
Intrebare: O persoana fizica ce nu are calitatea de asociat sau administrator poate imprumuta o firma cu numerar? La ce face referire art. 4 alin. (1) din OUG 98/2023 unde se specifica ca o persoana juridica poate incasa de la o persoana fizica imprumut in valoare de 10.000 lei/persoana?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –