Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Marile companii de stat, in vizorul FMI. Se intrevad schimbari radicale in aceasta zona

24-Ian-2011
2939
In cadrul negocierilor noului acord cu Guvernul roman, FMI va solicita privatizarea, reorganizarea sau lichidarea marilor companii de stat, considerand ca prin vanzarea unor societati viabile statul va putea finanta cu un cost mai mic deficitul bugetar.

Seful misiunii de evaluare a FMI, Jeffrey Franks, a declarat saptamana trecuta, la Viena, ca viitorul acord cu Romania va include tinte clare privind arieratele companiilor de stat, deoarece rezolvarea acestei probleme va permite eliberarea unor resurse suplimentare pentru reluarea cresterii economice.

Conform FMI, datoriile cumulate ale primelor zece companii de stat care inregistreaza pierderi se ridicau in noiembrie 2010 la 7 miliarde lei, incluzand aici si restantele privind obligatiile bugetare.

La finele saptamanii trecute, experti din mai multe ministere si consilieri ai premierului Emil Boc au discutat, la Palatul Victoria, despre noile bugete de venituri si cheltuieli ale companiilor de stat, care vor fi aprobate de Guvern in forma finala in februarie.

Ministerul Economiei a anuntat ca va solicita Guvernului un nou mandat pentru a initia privatizarea sau vanzarea de actiuni minoritare la companiile din energie. In anii precedenti a mai primit astfel de imputerniciri, fara a avea rezultate notabile, dar estimeaza in continuare ca poate atrage peste 10 miliarde euro.


Ministerul a elaborat deja un document prin care solicita acordarea unui mandat special din partea Guvernului pentru administrarea, atragerea de investitii si valorificarea de actiuni, pana in 2012, la companiile din subordine.

In prezent, exista o serie de proiecte de hotarari de guvern potrivit carora statul este dispus sa scoata pe bursa pachete de actiuni de 15% din Romgaz, Transgaz si Transelectrica, ultimele doua fiind deja listate la bursa.

Cu toate ca nu sunt pe lista companiilor monitorizate, Guvernul ia in calcul posibilitatea de a privatiza sau vinde pachete de actiuni si in cazul Tarom, CEC Bank sau Posta Romana.

Grzegorz Konieczny, directorul general al Franklin Templeton si managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea, estimeaza ca Guvernul ar putea obtine, in urmatorii doi ani, aproape 1,5 miliarde de euro prin vanzarea de actiuni ale unor companii de stat.

In cadrul prezentului acord, FMI si Guvernul monitorizeaza evolutiile financiare pentru zece companii de stat: Compania Nationala a Huilei, CFR SA, CFR Calatori, CFR Marfa, Electrificare CFR, Termoelectrica, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), Metrorex, Compania Electrocentrale Bucuresti si Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare.

Romania are in derulare un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in valoare totala de aproximativ 20 de miliarde de euro.

O misiune FMI - CE a demarat a saptea evaluare a acordului stand-by, care are ca scop analizarea indeplinirii obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 si negocierea conditiilor privind un nou acord, de tip preventiv.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016