
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Discutam, prin cele ce urmeaza, despre o companie nationala cu capital majoritar de stat finantata integral din surse proprii. Nu are organizat un compartiment distinct pentru exercitarea activitatii de control financiar preventiv.
Viza de control financiar preventiv se acorda in baza unei decizii interne a directorului general, de catre persoane cu studii economice, care desfasoara aceasta activitate de control financiar preventiv suplimentar fata de atributiile de serviciu stabilite prin fisa postului.
Vom vedea care este baza legala pentru acordarea unui spor pentru aceste persoane care exercita activitatea de control financiar preventiv in conditiile in care acestea desfasoara o activitate suplimentara, complexa si cu raspundere.
Avand in vedere dispozitiile art. 2 din Legea 284/2010, apreciem ca acestei categorii de entitati publice nu ii sunt aplicabile dispozitiile acesteia si pe cale de consecinta nici dispozitiile din cuprinsul art. 20 al acestui act normativ care reglementeaza acordarea unor clase de salarizare suplimentare.
In acest context, in considerarea dispozitiilor art. 34 lit.b) din OUG 26/2013, care definesc cheltuielile cu salariile ca fiind acele sume constituite din salariile de baza, indemnizatiile, sporurile, prime si alte adaosuri si bonificatii, pentru a caror determinare se foloseste ca element de calcul salariul de baza, sau alte modalitati de determinare si care se acorda conform contractului colectiv ori individual de munca, apreciem ca un eventual spor ar putea fi acordat numai in masura in care acesta este prevazut in contractul colectiv de munca aplicabil la nivelul respectivei enitati sau poate fi negociat prin contractul individual de munca si in cuantumuri similare cu cel acordat personalului bugetar (4 clase de salarizare suplimentare, diferenta dintre doua clase de salarizare fiind de 2,5% aplicat la salariul de baza (a se vedea art. 20 alin.(4) coroborat cu art. 10 alin.(5) din Legea 284/2010).
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabriela Dita - Consilier juridic
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Societate A platitoare de TVA lunar in regim normal, cumpara un utilaj de la o societate B, platitoare de TVA la incasare, tranzactia fiind efectuata in luna ianuarie 2020. Societatea A deduce taxa pe valoarea adaugata in luna...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: In septembrie 2020 firma A din Romania a primit niste componente de la firma B din China, pentru care s-a facut proces verbal de custodie. TVA in vama s-a achitat pentru importul din China de catre firma A. Marfa a fost comandata...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<