Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fructe si legume. Deductibilitate costuri cu perisabilitati

24-Mai-2011
22895
Problema:
In cazul unei firme ce face comert cu ridicata de fructe si legume. Care sunt conditiile in care se admite deductibilitatea costurilor cu perisabilitatile?


Solutie:
In vederea stabilirii bazei impozabile, Titlul II din Codul fiscal , imparte cheltuielile in trei grupe:
-deductibile
-cu deductibilitate limitata
-nedeductibile

In grupa cheltuielilor cu deductibilitate limitata se incadreaza si cheltuielile reprezentand perisabilitatile.

Prin perisabilitati se inteleg acele scazamintele care se produc in timpul transportului, manipularii, depozitarii si desfacerii marfurilor. Procesul are loc ca urmare a unor transformari naturale ale marfurilor care conduc la scaderea in greutate sau deprecierea lor, inclusiv prin procesele de fermentare sau alte procese biofizice.

Nu sunt considerate perisabilitati pierderile tehnologice precum si cele produse prin neglijenta sau imputabile persoanelor vinovate, sustragerile sau pierderile determinate de cauze de forta majora.

Actul normativ care reglementeaza limitele maxime ale perisabilitatilor, este Hotararea Guvernului 831/2004 pentru aprobarea Normelor privind limitele admisibile de perisabilitate la marfuri in procesul de comercializare.

Perisabilitatile produse in conditiile prezentate, se aproba de managerul, directorul sau administratorul persoanei juridice, dupa caz, la nivelul cantitatilor efectiv constatate ca pierderi naturale cu ocazia receptionarii marfurilor transportate, a inventarierii sau a predarii gestiunii, pana la limitele prevazute la art. 13 din H.G. 831/2004.

In cadrul prevederilor generale mai sunt amintite rezulta urmatoarele:

- perisabilitatile pot fi acordate numai dupa o verificare faptica a cantitatilor de produse existente in gestiune, stabilite dupa cantarire, numarare, masurare si prin alte asemenea procedee si dupa efectuarea compensarilor conform prevederilor legale in vigoare, respectiv OMFP 2861/2009 privind inventarierea elementelor de activ si de pasiv,

- limitele maxime de perisabilitate admise la depozitare si desfacere se stabilesc la nivelul intregii activitati a persoanei juridice platitoare de impozit pe profit, prin aplicarea coeficientului stabilit pentru grupa de marfuri la pretul de inregistrare al marfurilor intrate sau la pretul de livrare pentru marfurile vandute in perioada cuprinsa intre doua inventare,

- aceleasi limite maxime de perisabilitate se acorda si pentru marfurile din stoc,

- limitele maxime de perisabilitate in timpul transportului se aplica o singura data pentru cantitatile de marfa efectiv intrate sau, dupa caz, livrate, in functie de conditia de livrare stabilita intre furnizor si beneficiar.

Pentru a fi deductibile la calculul profitului impozabil, cotele de perisabilitati diferentiate sortimental pe depozite, magazine, gestiuni, trebuie sa se incadreze in limitele maxime de perisabilitate prevazute pentru grupa respectiva de marfuri.

Rezulta ca, pierderile sau scaderile cantitative care depasesc normele de perisabilitate stabilite conform HG 831/2004 , nu sunt deductibile din punct de vedere fiscal.

Documente ce trebuie intocmite pot fi adaptate in functie de necesitatile proprii, in sensul micsorarii sau maririi acestuia, iar numarul de exemplare poate fi mai mare atunci cand se considera oportun.

Formularele se pot tipari fata si verso, sau numai fata, in functie de specificul activitatii, de utilizare a tehnicii de calcul la intocmirea acestora sau tipul de hartie folosit.

Pentru inregistrarea perisabilitatilor din timpul transportului se intocmeste Nota de receptie si constatare de diferente cod. 14-3-1A.

Nota de receptie foloseste ca document justificativ pentru receptia bunurilor intrate si pentru incarcarea in gestiune. in cazul in care pe timpul transportului se constata diferente, aceasta se intocmeste in trei exemplare, de catre comisia de receptie. inregistrarea in contabilitate se face pe baza acestui document, prin inregistrarea cantitatilor de marfa efectiv receptionate. Diferentele in minus se trec intr-o lista separata, pe baza careia se vor stabili si limitele acceptate din punct de vedere fiscal prin aplicarea procentelor asupra valorilor de achizitie.

Din cele prezentate rezulta urmatoarele:

- normele privind limitele admisibile de perisabilitate se aplica numai persoanelor juridice care sunt obligate, potrivit legii, la plata impozitului pe profit, pentru care cheltuielile cu perisabilitatile sunt deductibile din veniturile realizate,

- perisabilitatile se inregistreaza din punct de vedere contabil in cheltuieli de exploatare cu ocazia receptionarii marfurilor transportate, a inventarierii sau a predarii gestiunii, dupa caz,

- limitele maxime de perisabilitate care pot fi acordate marfurilor in procesul de comercializare sunt cele prevazute in anexele nr. 1-3 care fac parte integranta din normele date in aplicarea H.G. 831/2004, si anume:

a) anexa nr. 1, pentru produse alimentare si nealimentare;

b) anexa nr. 2, pentru produse medicamentoase de uz uman;

c) anexa nr. 3, pentru produse farmaceutice si alte produse de uz veterinar.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Plafon 33% beneficii netaxabile 2025. Plafonul se calculeaza in functie de salariul brut sau net?

    • Pentru a remunera angajatii, firmele pot acorda numeroase beneficii extrasalariale, fara a fi supuse impozitarii, in limita unui plafon lunar de 33% din salariu. Printre facilitati amintim tichetele de masa, cazarea sau chiar contributiile la pensii facultative. Este important de mentionat faptul ca angajatorii au de respectat mai multe reguli si trebuie sa calculeze corespunzator plafonul de 33%, fiindca aceste beneficii salariale pot fi cumulate. Plafon 33% beneficii netaxabile. Beneficii...» citeste mai departe aici

  • Factura proforma in contextul e-Factura. Mai poate fi utilizata sau nu?

    • Modul in care sunt gestionate platile intre furnizori si clienti a fost schimbat prin implementarea sistemului E-Factura. Iar in acest context, multi antreprenori se intreaba daca mai pot efectua plati pe baza facturilor proforme, asa cum se obisnuia inainte de implementarea acestui sistem electronic. Factura proforma in contextul e-Factura In conditiile existentei e-Factura si a obligatiei de a plati o suma de bani unui furnizor doar dupa ce ai primit factura fiscala prin e-Factura, se mai...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe venit in 2025. Ce modificari importante au aparut

    • Mai multe modificari importante cu privire la impozitul pe venit se vor aplica din 2025. Acestea vor afecta atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice, fiinca au aparut intr-o perioada economica incerta. Printre cele mai semnificative masuri se numara eliminarea scutirii de impozit pentru salariatii din sectoarele IT, constructii, agricol si industria alimentara, cresterea cotei de impozitare pentru dividendele distribuite, dar si noi reguli privind impozitarea veniturilor din transferul...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016