Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ministrul Economiei: Revine declaratia inutila de beneficiar real. Un pas inainte, doi inapoi in lupta contra birocratiei

01-Apr-2021
3790

Ministru Economiei, Claudiu Nasui, a anuntat pe pagina oficiala de Facebook ca revine declaratia inutila de beneficiar real. Aceasta a fost reintrodusa printr-un amendament adoptat de Parlament.

„Un pas inainte, doi pasi inapoi in lupta contra birocratiei. Revine declaratia inutila de beneficiar real. Anul trecut am avut o mare victorie pentru antreprenorii romani si ONG-urile romanesti. Am reusit sa eliminam inutila declaratie de beneficiar real, prin care statul ne intreba informatii pe care le stie deja”, anunta Nasui.

Ministrul explica ce este declaratia privind beneficiarul real

„Ce este declaratia de beneficiar real? Este o declaratie cu toate datele de identificare ale persoanei care detine o firma sau exercita controlul asupra ei. Are cateva pagini care trebuie completate (https://bit.ly/2PmdWYW). Fireste, ea nu se depune pur si simplu, ci trebuie insotita de o alta „cerere pentru depunerea declaratiei de beneficiar real” de doua pagini (https://bit.ly/3sDdG68). In total, sunt cel putin 6 pagini de completat, iar asta fara faimoasa si eterna copie CI, conforma cu originalul.”

Nasui aminteste ca in 2020 statul roman solicita tuturor firmelor si ONG-urilor sa completeze declaratia in fata unui functionar public, fie la notar si sa o depuna ulterior. Mai mult, trebuiau si sa re-declare aceleasi lucruri an de an, chiar daca nu se schimba nimic fata de ultima declaratie. 

Romanii erau pusi pe drumuri si sa stea la cozi ca sa declare informatii pe care statul le avea deja, si apoi sa mai declare inca o data ca nu s-a schimbat nimic.

„Ore pierdute, bani irositi si multa hartogaraie inutila. Cat de multa? in Romania, sunt peste un milion de firme detinute doar de persoane fizice, peste 99% din SRL-uri. Doar pentru acestea, trebuiau depuse 6 milioane de foi. Pentru absolut fiecare dintre ele, statul are deja datele pe care le cere. Iar asta in fiecare an, chiar daca nu se schimba nimic. Daca nu, amenda minim 5.000 de lei, maxim 10.000 de lei.

De ce se intamplau lucrurile astea? Pentru ca statul a transpus in cel mai birocratic si greoi mod posibil o directiva europeana. O directiva prin care statul are obligatia sa mentina un „registru al beneficiarilor reali”. Din lene si dorinta de a evita responsabilitatea, cei care ar fi trebuit sa se ocupe de acest registru au ales sa puna povara pe umerii romanilor din mediul privat”, a completat ministrul in functie.

Una dintre explicatiile ministrului este ca dupa ce a intrat in vigoare eliminarea acestei declaratii inutile si statul devenea obligat sa completeze registrul pe baza datelor pe care le detinea deja, acesta nu s-a prea sinchisit sa o faca.

„Ghiciti cate firme a completat statul in jumatate de an in registru? Doar 45.000. Date pe care deja le detine intr-un registru electronic.

Ieri am aflat cu stupoare ca s-a strecurat un amendament in parlament prin care s-a reintrodus aceasta declaratie inutila. Practic mediului privat i se transfera inapoi birocratia. Suntem toti pusi pe drumuri ca sa aiba statul mai putina munca si responsabilitate.Cum s-a intamplat asta? Cei care ar trebui sa aplice legea au trimis 277 de amendamente in comisia de la camera deputatilor intre care au strecurat un amendament care reintroduce declaratia de beneficiar real. Acesta a trecut pe sub radar.Motivatia oficiala? Sunt „ingrijorari” de infringement. Comisia insa nu ne-a cerut sa reintroducem declaratia de beneficiar real, ci doar ne cere explicatii despre aplicarea legii”, a spus Claudiu Nasui.

Propunerile Ministrului Economiei: „Fie presedintele Iohannis retrimite legea la parlament ca sa o reparam. Fie dam un OUG. Fie facem o interventie legislativa in parlament care sa elimine supra-birocratizarea.”

 

 

Sursa: Facebook 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Lichidare societate. Firmele au 2 obligatii fiscale cheie: depunere D101 si SAF-T

    • Daca ai decis sa inchizi o firma, este esential sa stii ca procesul de lichidare nu inseamna doar radierea din Registrul Comertului, ci presupune si indeplinirea unor obligatii fiscale clare fata de ANAF. Printre acestea, se numara depunerea Declaratiei 101 privind impozitul pe profit, precum si, dupa caz, fisierul SAF-T (D406) pentru perioada de lichidare. In acest articol explicam, pe scurt si cu trimitere la temeiul legal pana cand se depune Declaratia...» citeste mai departe aici

  • [SANCTIUNI E-TVA din 1 iulie 2025] Ce risti daca nu raspunzi la notificarea de conformare si PROCEDURA de LUCRU

    • Incepand cu 1 iulie 2025, notificarile de conformare RO e-TVA devin obligatorii pentru toti contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA. Conform prevederilor OUG nr. 70/2024, lipsa unui raspuns complet si in termen poate atrage sanctiuni, inclusiv etichetarea contribuabilului ca avand risc fiscal ridicat. In acest articol detaliem ce presupune aceasta obligatie, ce consecinte pot aparea in caz de neconformare si care este procedura oficiala de lucru impusa de ANAF. » citeste mai departe aici

  • Codul de procedura fiscala. Prescriptia pentru anul 2019 NU se incheie la data de 1 iulie 2025

    • Termenul de prescriptie fiscala este perioada in care ANAF poate stabili creante fiscale prin decizii de impunere. Pentru anul 2019, acest termen nu se incheie la data obisnuita de 1 iulie 2025, ci a fost prelungit pana la 30 decembrie 2025, ca urmare a suspendarii intervenite in timpul pandemiei. In acest articol explicam cum se calculeaza acest termen si ce implicatii are pentru contribuabili.» citeste mai departe aici

  • [MODEL] Raspuns notificare de conformare E-TVA si reglementari cheie

    • Notificarea de conformare E-TVA este documentul prin care ANAF solicita contribuabililor explicatii privind diferentele dintre decontul de TVA depus (D300) si decontul precompletat RO e-TVA generat automat de sistem. In termen de 20 de zile de la data primirii notificarii, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA are obligatia sa transmita ca raspuns la aceasta, prin mijloace electronice, rezultatul verificarilor realizate asupra diferentelor comunicate prin Notificarea de conformare...» citeste mai departe aici

  • Declaratii ANAF. D100, D101 si D177 se depun pana pe 25 iunie si in 2025

    • In anul 2025, termenul de depunere a declaratiilor fiscale precum formularul 100, 101 sau 177 este influentat direct de prevederile OUG nr. 153/2020, aflate inca in vigoare. Acest act normativ stabileste, prin derogare de la Codul fiscal, un termen unificat, data de 25 iunie, pentru depunerea declaratiei anuale de impozit pe profit si a altor declaratii relevante. In acest articol prezentam principalele termene si obligatii fiscale pentru contribuabili, in conformitate cu reglementarile...» citeste mai departe aici

  • [E-FACTURA] 50+ dificultati intalnite in practica de contabili si SOLUTII de la experti

    • Facturarea electronica a generat in practica probleme greu de anticipat. Firmele s-au confruntat brusc cu o schimbare radicala a modului lor de lucru, ceea ce a generat instantaneu o multime de situatii foarte dificil de gestionat. Ca urmare, intrebarile au inceput sa curga. Multe dintre aceste intrebari sunt foarte specifice, de genul: „Oare societatea mea, cu codul CAEN X, care comercializeaza produsele Y catre clientii Z, trebuie sa emita facturi electronice?”. Altele sunt...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016