Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA inregistrat la ONRC. Are obligatia de a depune Declaratia privind beneficiarii reali?

20-Sep-2021
10049
PFA inregistrat la ONRC. Are obligatia de a depune Declaratia privind beneficiarii reali?

In cazul unei Persoane Fizice Autorizate, care este inregistrata la registrul comertului, si al unui Cabinet Individual de Psihologie, care nu se inregistreaza la registrul comertului ci doar la ANAF, exista obligatia intocmirii, depunerii Declaratiei de beneficiar real? Multumesc.

Raspunsul consultantului fiscal Elena Ionescu: 

Potrivit prevederilor art. 56 din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, persoanele juridice care au obligatia sa se inregistreze in registrul comertului trebuie sa depuna la inmatriculare, anual sau ori de cate ori intervine o modificare, o declaratie privind beneficiarul real al persoanei juridice, in vederea inregistrarii in Registrul beneficiarilor reali al societatilor.
In sensul prevederilor art. 4 din actul normativ anterior amintit, prin beneficiar real se intelege orice persoana fizica ce detine sau controleaza in cele din urma clientul si/sau persoana fizica in numele ori in interesul caruia/careia se realizeaza, direct sau indirect, o tranzactie, o operatiune sau o activitate .
Referitor la intrebarea d-voastra mentionam, ca persoana fizica autorizata nu dobandeste personalitate juridica prin inregistrarea sa la registrul comertului.
Din punct de vedere juridic, o entitate pentru a dobandi calitatea de persoana juridica trebuie sa indeplineasca cumulativ 3 conditii:
sa aiba organizare de sine statatoare, adica o structura independenta de persoana fizica;
sa aiba un patrimoniu propriu;


sa aiba un scop licit si moral.
Aceasta ultima conditie este indeplinita de PFA deoarece scopul ecesteia este de a desfasura o activitate economica cu respectarea legislatiei.
Prima conditie nu poate fi indeplinita deoarece PFA este dependenda de persoana fizica, iar cea de a doua se poate realiza numai daca se constituie un patrimoniu de afectatiune.
Rezulta ca, potrivit prevederilor Legii nr. 129/2019, numai persoanele juridice au obligatia depunerii la registrul comertului a declaratiei privind beneficiarii reali, iar celorlalte persoane, care nu dobandesc personalitate juridica, nu le sunt aplicabile aceste prevederi.
In ceea ce priveste cabinetul individual, mentionam ca Infiintarea si functionarea cabinetelor medicale este reglementata de Legea sanatatii nr. 95/2006, cu modificarile ulterioare, de Oms nr. 153/2003, cu modificarile ulterioare, de Legea societatilor nr. 31/1990, cu modificarile ulterioare, OUG nr. 124/1998 cu modificarile ulterioare si de alte acte normative adiacente acestora.
Cabinetele medicale, pot fi publice, de stat sau private, cu personalitate juridica, infiintate in structura altor institutii, organizate de societatea civila medicala etc.
Unitatile medicale cu personalitate juridica se infiinteaza ca societati cu raspundere limitata pe baza prevederilor Legii societatilor nr. 31/1990, cu modificarile ulterioare.
In ceea ce priveste exercitarea profesiei de psiholog, cu drept de libera practica, asa cum este prevazuta de Legea nr. 213/2004, cu modificarile ulterioare, aceasta se poate realiza prin cabinete individuale, cabinete asociate, societati civile profesionale sau isi pot desfasura activitatea in temeiul unor contracte de munca, potrivit legii.
Asa cum se prevede la art. 7 alin. (2) din Legea nr. 213/2004, dreptul de libera practica se exercita olograf, cu mentionarea in clar a numelui, prenumelui si a codului personal din Registrul unic al psihologilor cu drept de libera practica din Romania, concomitent cu aplicarea parafei proprii.
Cabinetele individuale de psihologie, constituite potrivit legii, se declara la Colegiul Psihologilor din Romania.
Nici aceasta forma de inregistrare si de desfasurare a activitatii nu genereaza personalitate juridica.
Inregistrarea la ANAF se efectueaza numai pentru obtinerea statutului fiscal de platitor de taxe si impozite, dupa caz.

 

 

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016