Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Senatorii au decis: Directia Generala a Vamilor trece din subordinea ANAF, in subordinea Finantelor

10-Oct-2019
3832

UPDATE 10 oct. 2019

Senatul a adoptat proiectul legislativ initiat de senatorul Eugen-Orlando Teodorovici, care prevede scoaterea Directiei Generale a Vamilor din subordinea ANAF si infiintarea unei noi structuri - Autoritatea Vamala Romana - care se va subordona direct MFP.

Propunerea legislativa a primit 54 de voturi pentru, 27 de optiuni "impotriva" si doua abtineri.

Teodorovici a anuntat acest proiect inca din luna iunie a acestui an, cand spunea ca, in acest fel, vor creste incasarile la buget, vor fi protejati producatorii interni, iar in Romania nu vor mai intra produse contrafacute.

For decizional in aceasta situatie este Camera Deputatilor.

Mai multe despre propunerea legislativa puteti citi AICI >>

Articol intial, 19 iunie 2019

Desi nici nu a fost inca pus in dezbatere publica, seful de la Finante anunta deja ca actul normativ privind scoaterea Vamii din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) va fi adoptat in luna iulie, a afirmat ministrul Finantelor Publice.

Declaratia a fost facuta, miercuri - 18 iunie a.c., de ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, la Forumul "Managementul integrat al frontierelor in contextul Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene". Acesta precizeaza ca astfel se va asigura independenta totala a Vamii.

"Astazi doamna presedinte Calugareanu (Mirela Calugareanu, n.r.), noul presedinte al ANAF, are ca prima sarcina, una dintre multele sarcini pe care le are, si prezentarea intr-o scurta perioada a unui pachet de acte normative care sa duca la schimbarea structurala a Vamii. Adica scoaterea sa din ANAF, prinderea ei, sa spunem, la Finante, sub autoritatea ministrului de Finante, nu subordonata, nu sub o alta forma. Adica independenta totala, sa spunem. Pentru ca asa e normal sa fie, nu cum s-a facut in 2013. Ca aceasta a fost dorinta, de a lua puterea si a avea totul intr-o singura mana. Nu, este o structura care sa fie independenta si sa actioneze in baza unor principii, reguli, asa cum sunt la nivel european stabilite si fara niciun fel de influenta a politicului in aceasta zona.… Cred ca doamna presedinte s-a si uitat pe actul normativ. Si Ordonanta, si HG-ul se vor prezenta in mod public pentru dezbatere, pentru discutii, pentru a vedea exact modul in care aceasta structura va fi gandita si cred ca pana la finalul lunii iunie, de fapt nu cred, sigur, se va si prezenta, astfel incat in luna iulie deja sa fie actul adoptat”, a anuntat Eugen Teodorovici.

Acesta a aratat ca scoaterea Vamii din subordinea ANAF se va face in ciuda “vocilor”, atat din interior, cat si din exterior, care sunt impotriva schimbarii.

Ministrul Finantelor a declarat ca este nevoie de stabilirea unui statut al personalului din Vama, pentru ca "a fost o practica a multor ani de zile de a tine personalul fie interimar, fie numit pe anumite perioade tocmai pentru instabilitate sau o dependenta de cineva sau de ceva".

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Plafon 33% beneficii netaxabile 2025. Plafonul se calculeaza in functie de salariul brut sau net?

    • Pentru a remunera angajatii, firmele pot acorda numeroase beneficii extrasalariale, fara a fi supuse impozitarii, in limita unui plafon lunar de 33% din salariu. Printre facilitati amintim tichetele de masa, cazarea sau chiar contributiile la pensii facultative. Este important de mentionat faptul ca angajatorii au de respectat mai multe reguli si trebuie sa calculeze corespunzator plafonul de 33%, fiindca aceste beneficii salariale pot fi cumulate. Plafon 33% beneficii netaxabile. Beneficii...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe venit in 2025. Ce modificari importante au aparut

    • Mai multe modificari importante cu privire la impozitul pe venit se vor aplica din 2025. Acestea vor afecta atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice, fiinca au aparut intr-o perioada economica incerta. Printre cele mai semnificative masuri se numara eliminarea scutirii de impozit pentru salariatii din sectoarele IT, constructii, agricol si industria alimentara, cresterea cotei de impozitare pentru dividendele distribuite, dar si noi reguli privind impozitarea veniturilor din transferul...» citeste mai departe aici

  • Factura proforma in contextul e-Factura. Mai poate fi utilizata sau nu?

    • Modul in care sunt gestionate platile intre furnizori si clienti a fost schimbat prin implementarea sistemului E-Factura. Iar in acest context, multi antreprenori se intreaba daca mai pot efectua plati pe baza facturilor proforme, asa cum se obisnuia inainte de implementarea acestui sistem electronic. Factura proforma in contextul e-Factura In conditiile existentei e-Factura si a obligatiei de a plati o suma de bani unui furnizor doar dupa ce ai primit factura fiscala prin e-Factura, se mai...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016