Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Listele cu contribuabili inactivi. Cum se face publicarea in Monitorul Oficial?

28-Mai-2014
5603
In ce priveste periodicitatea cu care se publica in Monitorul Oficial listele cu contribuabili inactivi intr-un an si numarul publicarilor de liste in 2013 sau 2014, facem mai multe prevederi pentru a clarifica aceste aspecte.

Organizarea evidentei contribuabililor declarati inactivi/reactivati se face de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala in baza art.78^1din OG nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

Registrului contribuabililor inactivi/reactivati contine datele de identificare a contribuabilului, data declararii ca inactiv a contribuabilului, data reactivarii, denumirea organului fiscal care a emis decizia de declarare in inactivitate/reactivare precum si alte mentiuni.

Registrul contribuabililor inactivi/reactivati este public si se afiseaza pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, www.anaf.ro.

Inscrierea in registru se face de catre organul fiscal competent, dupa comunicarea deciziei de declarare in inactivitate/reactivare, in termen de cel mult 3 zile de la data comunicarii.


Declararea contribuabililor inactivi, precum si reactivarea acestora se fac de catre organul fiscal, prin decizie, emisa conform competentelor si procedurii stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, care se comunica contribuabilului.

Astfel, prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.3347/2011, ordin ce a fost publicat in Monitorul Oficial nr.754/26.10.2011, s-au aprobat procedurile de aplicare a art.78^1 alin.1 lit.a) din Codul de procedura fiscala.

Procedura pentru intocmirea listei contribuabililor declarati inactivi se aplica semestrial, astfel:

- incepand cu data de 25 iunie, pentru termenele de declarare 25 ianuarie-25 iunie (declaratii aferente lunilor decembrie anul precedent-mai anul curent);

- incepand cu data de 25 decembrie, pentru termenele de declarare 25 iulie-25 decembrie (declaratii aferente lunilor iunie-noiembrie).

4.Nu se inscriu in evidenta contribuabililor declarati inactivi acei contribuabili care, ca urmare a notificarilor transmise de organul fiscal, depun declaratiile fiscale aferente perioadei de referinta pana la expirarea termenului de 15 zile prevazut in continutul notificarii.

Fluxul privind declararea contribuabililor inactivi este urmatorul:

1 .Lunar, organul fiscal in a carui evidenta fiscala sunt inregistrati contribuabilii intocmeste lista contribuabililor care nu si-au indeplinit obligatiile declarative, emite si transmite notificari acestei categorii de contribuabili, potrivit procedurilor de administrare in vigoare.

2. Semestrial, in termen de 15 zile de la termenul de transmitere a notificarilor pentru termenele de declarare 25 iunie, respectiv 25 decembrie, compartimentul de specialitate intocmeste lista contribuabililor care indeplinesc conditiile pentru a fi declarati inactivi, eliminand din lista contribuabililor care nu si-au indeplinit obligatiile declarative pe acei contribuabili care au depus declaratiile ca urmare a notificarilor primite potrivit pct. 1.

3. In maximum 5 zile de la expirarea termenului prevazut la pct. 2, compartimentul de specialitate transmite fiecarui contribuabil din lista aflat in competenta sa de administrare o notificare privind indeplinirea conditiilor pentru declararea ca inactiv potrivit prevederilor art. 78^1 alin. (1) lit. a) din Codul de procedura fiscala.

4. Dupa expirarea termenului de 15 zile, pentru fiecare contribuabil inscris in lista se intocmeste o decizie de declarare in inactivitate.

5.Decizia de declarare in inactivitate se emite in doua exemplare, din care un exemplar se comunica contribuabilului, potrivit art. 44 din Codul de procedura fiscala, iar un exemplar se arhiveaza la dosarul fiscal. Declararea contribuabililor inactivi se face cu data comunicarii deciziei de declarare in inactivitate.

6. In termen de cel mult 3 zile de la data comunicarii deciziei de declarare in inactivitate, potrivit legii, compartimentul de specialitate inscrie in Registrul contribuabililor inactivi/reactivati, prin intermediul Directiei generale de tehnologia informatiei, urmatoarele date:

a)denumirea contribuabilului;

b)codul de identificare fiscala;

c)domiciliul fiscal;

d)data declararii inactivitatii fiscale, si anume data comunicarii catre contribuabil a deciziei de declarare in inactivitate;

e)denumirea organului fiscal care a emis decizia de declarare in inactivitate, respectiv directia generala a finantelor publice judeteana sau a municipiului Bucuresti ori Directia generala de administrare a marilor contribuabili, dupa caz.
In consecinta, lista contribuabililor inactivi se publica semestrial si poate fi consultata pe site-ul ANAF.

Procedura de reactivare a contribuabililor declarati inactivi potrivit art. 78^1 alin. (1) din Codul de procedura fiscala si fluxul de reactivare a contribuabililor inactivi este:

1.In cazul in care un contribuabil indeplineste conditiile de reactivare, acesta poate solicita reactivarea, prin depunerea unei cereri la organul fiscal in a carui evidenta fiscala este inregistrat.

2.Dupa primirea cererii, compartimentul de specialitate verifica in evidentele fiscale proprii daca respectivul contribuabil indeplineste conditiile de reactivare prevazute la lit. A pct. 1.

3. Referatul cuprinzand contribuabilii propusi pentru reactivare se transmite organului de inspectie fiscala competent, in vederea verificarii conditiilor de reactivare prevazute la art. 781 alin. (3) lit. c) din Codul de procedura fiscala.

4. Ca urmare a controlului, organele de inspectie fiscala intocmesc documentatia specifica, precum si avizul cuprinzand propunerea de reactivare sau respingerea cererii, pentru fiecare contribuabil, inscriind ca motivatie daca a fost indeplinita sau nu conditia de reactivare, prevazuta la art. 781 alin. (3) lit. c) din Codul de procedura fiscala.

5.Pe baza referatului aprobat si a avizului, compartimentul de specialitate intocmeste decizia de reactivare, care se inainteaza spre semnare directorului executiv al directiei generale a finantelor publice.

6.In termen de cel mult 3 zile de la data comunicarii deciziei de reactivare, potrivit legii, compartimentul de specialitate inscrie in Registrul contribuabililor inactivi/reactivati, prin intermediul Directiei generale de tehnologia informatiei, urmatoarele date:
a)denumirea contribuabilului;
b)codul de identificare fiscala;
c)domiciliul fiscal;
d)data reactivarii, si anume data comunicarii deciziei de reactivare a contribuabilului;
e)denumirea organului fiscal care a emis decizia de reactivare, respectiv directia generala a finantelor publice judeteana sau a municipiului Bucuresti ori Directia generala de administrare a marilor contribuabili, dupa caz.
Lista contribuabililor reactivati se actualizeaza, din informatiile pe care le detinem, lunar.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Redirectionare impozit pe profit 2025. Termen, formular si reglementari cheie

    • Redirectionarea impozitului pe profit reprezinta o oportunitate importanta pentru contribuabilii care doresc sa sustina organizatiile non-profit si cauzele sociale, culturale sau educationale. Prin completarea formularului 177, firmele pot directiona o parte din impozitul datorat catre entitati eligibile, respectand anumite conditii si limite legale. In acest articol vom vedea cine poate beneficia de aceasta facilitate, ce documente sunt necesare, termenul de depunere si regulile esentiale...» citeste mai departe aici

  • SANCTIUNI pentru neconformarea cu E-Factura in B2C de la 1 iulie 2025

    • De la 1 iulie 2025, firmele care nu transmit facturile catre persoane fizice in sistemul RO e-Factura risca amenzi usturatoare. Extinderea obligativitatii e-Facturii si in relatia B2C aduce noi responsabilitati pentru toti operatorii economici, indiferent de metoda de plata folosita de client. In acest articol, explicam cine este vizat, ce reglementari trebuie respectate si care sunt sanctiunile prevazute de lege.» citeste mai departe aici

  • SAF-T ANAF. Clarificari pentru contribuabilii care NU au cont bancar

    • Implementarea SAF-T (Standard Audit File for Tax) a adus numeroase intrebari din partea contribuabililor, mai ales din randul firmelor mici si al celor aflate la inceput de drum. Una dintre cele mai frecvente dileme este legata de necesitatea unui cont bancar pentru a putea depune aceasta declaratie. Este sau nu obligatoriu sa ai un cont bancar activ ca sa poti raporta catre ANAF? In cele ce urmeaza, clarificam acest aspect.» citeste mai departe aici

  • GHID e-Transport 2025: Termene, Obligatii si Sanctiuni

    • Autoritatile fiscale au revizuit recent ghidul oficial privind utilizarea sistemului RO e-Transport, pentru a reflecta modificarile legislative din 2024–2025 si pentru a alinia platforma la noua sa structura. In prezent, sistemul este impartit clar in doua directii: transporturile nationale de bunuri cu risc fiscal ridicat si transporturile internationale, indiferent daca implica sau nu astfel de bunuri. In continuarea articolului vom vedea ce transporturi trebuie declarate,...» citeste mai departe aici

  • Impozit dividende. Ce cota aplici daca platesti dividende in 2025

    • Daca intentionezi sa platesti dividende in 2025, este important sa cunosti cota actuala de impozitare si obligatiile fiscale aferente. In prezent, impozitul pe dividende este de 10%, iar retinerea si virarea acestuia la bugetul de stat intra in sarcina platitorului. In continuare, explicam cine datoreaza acest impozit, cand se plateste si in ce situatii se pot aplica exceptii.» citeste mai departe aici

  • Mijloace fixe inregistrate gresit. Solutii si clarificari pentru firme

    • Mijloacele fixe reprezinta o componenta esentiala in patrimoniul oricarei societati, iar o evidenta contabila corecta a acestor active este cruciala. Cu toate acestea, in practica se pot intalni frecvent erori in clasificarea sau inregistrarea mijloacelor fixe. Identificarea si corectarea lor reprezinta pasi importanti pentru asigurarea transparentei si conformitatii contabile. Avem acest caz. Societatea A va absorbi societatea B. Data de referinta a absorbtiei a fost data de 31.12.2024. In...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016