Nou impozit pe salariile directorilor? Vezi ce a spus premierul
In cadrul unei sedinte saptamanale din Guvern, premierul Victor Ponta a amintit de posibilitatea
impozitarii unor salarii ai directorilor din companiile de stat. Mai exact, acesta a reluat ideea ca directorii unor companii de stat, care castiga salarii de circa 13.000-14.000 de lei, ar trebui impozitati suplimentar in conditiile in care un medic rezident sau un profesor debutant sunt remunerati lunar cu doar 1.100 lei.
Ideea a fost amintita de premier in sedinta de marti a Guvernului, dupa ce a prezentat, ca exemplu, faptul ca
salariile directorilor Romgaz, Nuclearlectrica si Hidroserv ajung la 13.000-14.000 lei, Ponta spunandu-le ministrului Finantelor, Daniel Chitoiu, si ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita, ca trebuie gasita o solutie.
"Poate reusiti, domnul ministru Chitoiu si domnul ministru Nita, sa vedem ce facem cu acesti saraci de directori. Eu vreau sa avem directori foarte bine platiti, chiar daca, sigur, sindicalistii am vazut ca lupta pentru acesti directori. Ii inteleg si de ce, la banii astia as lupta si eu! Eu stiam ca sindicatele se ocupa de sindicalisti, nu sa-i apere pe directori.
Noi traim intr-o tara cu totul si cu totul speciala, in care directorii de la stat sunt aparati de sefii de sindicat de la stat.
Eu nu zic ca nu trebuie platiti bine, dar poate vedem de ce trebuie sa fie platiti mii de directori in felul asta, cu un salariu care e de vreo cinci ori cat al dumneavoastra, care, teoretic, sunteti responsabili de ei. Nu vorbesc de manageri privati", a spus Ponta.
In acest context, premierul a apreciat ca ar trebui gasita o solutie pentru
impozitarea suplimentara a acestor salarii.
Sursa: Mediafax
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: O societate este platitoare de tva. Factureaza servicii de creare programe catre o firma din afara UE. Cum emite factura? Cu tva sau fara tva? In cazul in care emite fara tva, conform carui articol?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societatea noastra incheie abonamente la presa scrisa editata de societate. In situatia in care o persoana se aboneaza pentru 12 luni, primeste gratuit un almanah (editat tot de societatea noastra). Acest almanah este oferit spre vanzare si celor interesati. Care ar fi tratamentul contabil si fiscal pentru operatiunea de mai sus? Care ar fi documentele necesare de intocmit pentru acordarea almanahului cu titlu gratuit?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am achizitionat un utilaj (echipament tehnologic) din Olanda. Inca nu a fost adus in tara. Intre timp a aparut o oportunitate sa il vindem tot in Olanda. Ce presupune aceasta operatiune de revanzare din punct de vedere fiscal si din punctul de vedere al TVA? Este prima operatiune de acest gen. Valoarea achizitiei este de 15.000 euro. Valoarea de revanzare este de 29.500 euro, fara TVA.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Incepand cu luna martie, ca urmare a iesirii din starea de alerta, am cosiderat contravaloarea testelelor Covid ca fiind avantaj salarial. Intr-o interpretare a OUG 16, am gasit urmatorul text: "Nu sunt impozabile, cheltuielile suportate de angajator/platitor cu acoperirea costurilor cu testarea epidemiologica si/sau vaccinarea pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, in scopul impiedicarii raspandirii bolilor care pun in pericol sanatatea acestora...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Care sunt inregistrarile contabile pentru obtinerea unor fonduri nerambursabile? Luna mai se semneaza contractul de finantare: Valoare eligibila proiect conform contractului de finantare POCU: 100.000 lei; Valoare eligibila nerambursabila: 90.000 lei; Valoare eligibila co-finantare a beneficiarului: 10.000 lei; In luna iunie se primeste prefinantare: 15.000 lei; Se inregistreaza cheltuieli eligibile cu salarii + contributii 10.000 lei; In luna iulie se platesc salariile + contributiile salariale...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Care este modalitatea de declarare la ANAF a taxei Clawback de catre un producator de medicamente din UE prin reprezentant DAPP din Romania? Reprezentantul din Romania este notificat de catre CNAS cu suma taxei pe care trebuie sa o plateasca in numele producatorului de medicamente.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate