Raportul Special
realizat de specialisti
Redam mai jos Ordinul nr. 570/2016 pentru aprobarea Procedurii privind solicitarea certificatelor de atestare fiscala de catre secretariatul Comisiei pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate si de catre structurile care asigura secretariatul comisiilor de autorizare a operatorilor de produse supuse accizelor armonizate constituite la nivelul structurilor teritoriale ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in vigoare de la 06.05.2016.
Avand in vedere dispozitiile art. 360 si 361 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, ale art. 69 alin. (4) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, coroborate cu cele ale pct. 19 alin. (2) si pct. 20 alin. (2) de la titlul VIII din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1/2016, cu modificarile si completarile ulterioare,
in temeiul prevederilor art. 10 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, cu modificarile si completarile ulterioare,
ministrul finantelor publice emite urmatorul ordin:
Art. 1.
Se aproba Procedura privind solicitarea certificatelor de atestare fiscala de catre secretariatul Comisiei pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate si de catre structurile care asigura secretariatul comisiilor de autorizare a operatorilor de produse supuse accizelor armonizate constituite la nivelul structurilor teritoriale ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2.
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Procedura privind solicitarea certificatelor de atestare fiscala de catre secretariatul Comisiei pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate si de catre structurile care asigura secretariatul comisiilor de autorizare a operatorilor de produse supuse accizelor armonizate constituite la nivelul structurilor teritoriale ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala din 21.04.2016
in vigoare de la 06.05.2016
Procedura stabileste etapele si regulile pentru solicitarea si primirea de catre directia de specialitate care asigura secretariatul Comisiei pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate din cadrul Ministerului Finantelor Publice (MFP) si de structurile de specialitate care asigura secretariatul comisiilor de autorizare a operatorilor de produse supuse accizelor armonizate constituite la nivelul structurilor teritoriale ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (A.N.A.F.) a certificatului de atestare fiscala in format electronic, denumit in continuare CAF, emis de organele fiscale competente din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Domeniu de aplicare
(1) Procedura se aplica pentru solicitarile privind autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate.
(2) Procedura se aplica de catre directia de specialitate care asigura secretariatul Comisiei pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate, respectiv Directia generala management al domeniilor reglementate specific din cadrul Ministerului Finantelor Publice, denumita in continuare directie de specialitate, de catre structurile de specialitate care asigura secretariatul comisiilor de autorizare a operatorilor de produse supuse accizelor armonizate constituite la nivelul structurilor teritoriale ale A.N.A.F., denumite in continuare autoritati teritoriale, si de catre organele fiscale competente in eliberarea CAF-ului, din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, denumite in continuare organe fiscale.
Solicitarea eliberarii CAF
(1) Dupa analiza documentatiei de autorizare, in cazul in care se constata ca aceasta este completa, titularul lucrarii solicita persoanei desemnate din cadrul directiei de specialitate/autoritatii teritoriale sau inlocuitorului acesteia sa se adreseze organului fiscal in vederea obtinerii CAF-ului pentru contribuabilul care a depus cererea de autorizare.
(2) Pentru solicitarea CAF-ului, persoana desemnata in acest scop, denumita in continuare expeditor, acceseaza portalul Intranet MFP, macheta "Cerere de eliberare CAF", completand-o cu urmatoarele informatii:
a) denumirea directiei de specialitate sau a autoritatii teritoriale;
b) motivul solicitarii (de exemplu, autorizare destinatar inregistrat);
c) codul unic de inregistrare (CUI) si denumirea contribuabilului pentru care se solicita CAF-ul;
d) numarul si data de inregistrare la MFP a cererii de autorizare a contribuabilului;
e) temeiul legal in baza caruia se solicita CAF-ul;
f) adresa de posta electronica a contribuabilului, pentru care se solicita CAF-ul, pentru expedierea CAF-ului;
g) adresa de posta electronica a expeditorului, pentru primirea CAF-ului de la organul fiscal;
h) numele si prenumele expeditorului, functia si denumirea postului.
(3) Informatiile completate in macheta sunt directionate automat de catre sistemul informatic prin posta electronica interna catre organul fiscal, ca mesaj cu subiectul "Cerere de eliberare a CAF pentru {CUI}", conform anexei A.
(4) Mesajul este directionat conform datelor de arondare fiscala a contribuabililor existente in baza de date CUI.
Emiterea
in baza cererii primite pe aceasta cale, organul fiscal procedeaza astfel:
a) tipareste mesajul care constituie cerere de eliberare a CAF-ului transmis de expeditor si il inregistreaza;
b) verifica respectarea tuturor conditiilor de eliberare a CAF-ului;
c) emite CAF-ul in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare privind aprobarea procedurii de eliberare a certificatului de atestare fiscala, a certificatului de obligatii bugetare, precum si a modelului si continutului acestora;
d) asigura semnarea CAF-ului de catre conducatorul organului fiscal;
e) aplica stampila pe CAF;
f) transpune CAF-ul, fara semnatura si stampila, intr-un fisier electronic de tip pdf.
Transmiterea
(1) CAF-ul in fisier de tip pdf se transmite de persoana desemnata de catre organul fiscal, prin intermediul sistemului informatic, la adresa de posta electronica a expeditorului si la adresa de posta electronica a contribuabilului si se ataseaza la dosarul fiscal al contribuabilului.
(2) Mesajul transmis la adresa de posta electronica a expeditorului, al carui continut este prezentat in anexa B, are ca subiect "Certificat de atestare fiscala pentru {CUI}" si are atasat CAF-ul.
(3) Mesajul transmis la adresa de posta electronica a contribuabilului, al carui continut este prezentat in anexa C, are ca subiect "Certificat de atestare fiscala pentru {CUI}" si are atasat CAF-ul.
Responsabilitati
(1) in cadrul directiei de specialitate/autoritatii teritoriale, persoana desemnata cu aplicarea prezentei proceduri monitorizeaza jurnalul electronic ce contine toate perechile de mesaje ce insotesc solicitarile/emiterile de CAF-uri, jurnalul fiind disponibil in sistem informatic.
(2) Persoana desemnata de catre organul fiscal are raspunderea verificarii conformitatii si autenticitatii datelor din mesajele electronice adresate expeditorului si contribuabilului cu cele inscrise in CAF-ul tiparit, semnat de conducatorul organului fiscal si arhivat la dosarul fiscal al contribuabilului.
(3) Directia generala de tehnologia informatiei, prin intermediul sistemului informatic, asigura arhivarea tuturor mesajelor care insotesc solicitarile/emiterile de CAF.
(4) in situatia in care apar defectiuni in functionarea sistemului informatic, acestea se anunta de catre persoana care le-a sesizat, imediat, serviciului de suport tehnic din cadrul Directiei generale de tehnologia informatiei, conform procedurii in vigoare.
(5) Incidente de alta natura se raporteaza, dupa caz, directiei de specialitate/autoritatii teritoriale sau organului fiscal.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Notiunile importante care privesc certificatul de atestare fiscalaSocietate cu datorii la bugetul de stat. Instrainare auto. Obtinere CERTIFICAT ATESTARE FISCALACum eliberam certificatul de de atestare fiscala?Documentar fiscal: Certificatul de atestare fiscala emis de autoritatile administratiei publice localeCertificatul de atestare fiscala. Cand ai nevoie de el si cum poate fi obtinut onlineUltimele articole
Ce documente noi pot fi comunicate prin Spatiul privat virtual?Certificatul de atestare fiscala vine cu un nou model! Vezi ce s-a schimbat!Nou: s-a modificat procedura de obtinere a certificatului de atestare fiscalaArticole similare
Neemiterea bonurilor fiscale a dus la suspendarea activitatii mai multor baruri si restaurante din BucurestiStudiu UHY: Taxele impuse de guvern pentru firme sunt mai mari decat media la nivel globalEY Romania are un nou senior manager la Asistenta FiscalaGazeta Verde a Contabilului 2015Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, Bucuresti, 12 iulie!Ultimele articole
Declaratia 112 - Ghid Complet: Obligatii, Sanctiuni si ModelAuditul intern. Ce presupune, cine are obligatia intocmirii acestuia si studiu de caz practicProiect: Ministerul Muncii introduce 3 ocupatii noi in CORRegistrul inventar: Cum se completeaza documentul pentru PFA-uri si care este modelul utilizat in 2023?Speta zilei. Firmele cu cod CAEN 5630 care depasesc plafonul de 500.000 euro sunt obligate sa treaca la impozit pe profit?Articole similare
Regimul accizelor armonizate in cazul importuluiCalendar ANAF: Obligatii fiscale cu termen la 27 septembrie 2010Accize si alte taxe speciale - Capitolul I - Taxe si impozite stabilite de Codul fiscalModificari pe capitole in Noul Cod fiscal 2016Atentie la accize. Codul Fiscal s-a modificat din nou.Ultimele articole
Studiu de caz: Regimul accizelor in cazul plusurilor/minusurilor la inventar de produse accizabileStudiu de caz: Regimul accizelor in cazul plusurilor/minusurilor la inventar de produse accizabileExemple de posibile subiecte de la examenul CECCAR 202427 decembrie: Ultimele formulare care trebuie depuse in 2010Titlul VII, Capitolul 1, Sectiunea 1Sfaturi de la experti
Declaratia 205 venituri din chirii
Intrebare: 1. O persoana fizica cu dubla cetatenie - romana si israeliana - cu NIF si rezident in Israel, obtine venituri din chirii in Romania. Persoana juridica careia i-a inchiriat spatiul a platit impozitul pe chirie prin retinere la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Preluare parti sociale societate noua
Intrebare: Societatea A, cu patru actionari persoane fizice (2 actionari detin cate 44% parti sociale din capitalul de 51.000.000 lei, iar ceilalti doi cate 6%), a achizitionat actuala firma de la o multinacionala la pretul de 255.000 euro,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Impozit pe dividende in 2025. Cui se aplica si termen de plata
Venituri din dividende. Ce obligatii fiscale ai daca incasezi dividende
Reminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a unei notificari importante
Microintreprindere in 2025. Restrictii privind aplicarea regimului micro, in anumite conditii
Noutati e-Transport pentru anul 2025. Ce trebuie sa stie contribuabilii
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA