Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pe pietele internationale, graul nu mai este la mare cautare

12-Dec-2013
2206
Pe pietele internationale, pretul graului a scazut cu aproximativ 31,8 la suta in ultimele 17 luni, de la un maxim de 9,37 doalri/busel in iulie 2012 pana la 6,39 dolari pe 10 decembrie 2013. Fata de acum un an, pretul este cu 22,5 la suta mai jos. In ultimele 6 luni pretul a fost mai alm, osciland in jurul unui nivel mediu de 6,75 dolari pe busel. Miscarea de ieftinire a fost generata initial de echilibrarea balantei dintre cerere si oferta pe final de 2012, urmata de cresterea ofertei anticipate, in prima jumatate a acestui an. Fondurile de investitii si de hedging si-au inchis din pozitiile de cumparare iar investitorii de retail s-au asociat tendintei, marindu-si volumele pe vanzare. Pozitia neta pe vanzare a fondurilor de hedging pe complexul marfurilor agricole a ajuns la un maxim al anului 2013, potrivit datelor Comisiei de Tranzactionare Futures a Marfurilor (CFTC). Pentru grau pozitia neta a celor care mizeaza pe vanzare a ajuns la 66041 contracte, cea mai mare de cand exista raportari, din 2006.

Pretul a devenit insa prea mic pentru producatori. Franta a preferat sa isi mareasca stocurile interne decat sa exporte la preturile curente, iar exemplul ei ar putea fi luat si de alte tari exportatoare. Graul a avansat temporar in a doua jumatate a lunii noiembrie, pe seama previziunilor ca vremea rece din SUA va afecta recolta de iarna. Cererea la export pentru produsele americane a devenit mai puternica, avantajata de cresterea preturilor in Rusia, unul dintre cei primii exportatori la nivel mondial, peste cele din piata internationala.

Cumparatorii au fost astfel indemnati sa gaseasca surse alternative. Vanzarile efectuate de SUA, cel mai mare exportator din lume, pot creste semnificativ. Graul inspectat pentru export de autoritatile americane este cu 23 la suta mai mult in saptamana incheiata pe 28 noiembrie, ceea ce ar putea pune presiune negativa pe preturi. P de alta parte, estimarile USDA (Ministerul Agriculturii din SUA) vorbesc de o productie record in sezonul 2013/2014. Daca se vor confirma estimarile de productie si daca vremea va favorabila recoltei, o posibila tinta de pret pentru jumatatea anului viitor se afla la 5,5 dolari/busel, comparativ cu 6,2 - 7 dolari/busel, intervalul in care oscileaza acum pretul graului la CBOT.

Pentru 2014 estimarile ce tin de suprafata cultivata la nivel international sunt in crestere de 5 milioane de hectare, pana la 225,4 milioane de hectare, cea mai mare suprafata din ultimii 17 ani (International Grain Council). Suprafetele cultivate vor fi mai mari in SUA, UE si China. Un asemenea scenariu ar duce la o scadere in importuri din partea puterii asiatice, care poate influenta prin dimensiunea sa balanta cerere/oferta. Pretul s-ar putea indrepta astfel spre regiunea de 6 dolari/busel. Trebuie avut insa in vedere impactul vremii reci din SUA, care, daca se mentine, ar afecta cultura de iarna, reprezentand trei sferturi din productia totala din SUA. De asemenea, datorita pozitiilor din piata masiv orientate spre vanzare, orice reversare ar aduce o goana dupa inchiderea pozitiilor, instituind o apreciere impulsiva.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?


Articole similare

FMI: Stabilitatea financiara este in pericol
Mai multe articole despre piete internationale




Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016