Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Persoanele fizice care au acumulat datorii si nu mai au cum sa le plateasca pot solicita sprijin la ANPC

11-Aug-2022
9299
Persoanele fizice care au acumulat datorii si nu mai au cum sa le plateasca pot solicita sprijin la ANPC

In contextul maririi dobanzilor bancare si interbancare si al cresterii inflatiei din ultima perioada, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) vine in sprijinul persoanelor fizice aflate in imposibilitate de plata, conform unui comunicat de presa publicat pe site-ul insitutiei.

Astfel, prin Directia de Insolventa a Persoanelor Fizice din cadrul ANPC, consumatorii care au accesat credite, au acumulat datorii si nu le mai pot face fata, pot apela la procedura specifica, de insolventa a persoanelor fizice, prevazuta de Legea nr. 151/2015.

In cadrul intalnirii periodice a Comisiei de Insolventa la Nivel Central – organism care reuneste reprezentanti ai ANPC, ai Ministerelor de Finante, al Muncii si Protectiei Sociale, al Justitiei si Oficiulului National al Registrului Comertului -, care s-a desfasurat pe 10 august 2022, cu participarea vicepresedintelui ANPC, Sebastian Hotca, au fost discutate conditiile actuale pe care le prevede Legea nr.151/2015 si posibilitatile amendarii acesteia, in viitoarea sesiune parlamentara.

Acest demers este necesar pentru ca legislatia in domeniu sa fie actualizata, in conformitate cu evolutia economica a momentului, astfel incat un numar cat mai mare de consumatori sa poata avea acces la cele trei tipuri de proceduri.

”Dorim ca accesibilitatea procedurilor de insolventa a persoanelor fizice sa fie cat mai la indemana consumatorilor, iar pentru aceasta si pentru alte lamuriri, ii asteptam la sediile noastre din toata tara, pentru a le oferi consiliere gratuita si sprijin” – Ruxandra Badea, director al Directiei de Insolventa a Persoanelor Fizice

Prin procedura de insolventa a persoanelor fizice, este reglementata situatia in care datoriile persoanelor fizice pot fi reesalonate pe o perioada de 5 ani, cu posibilitatea de prelungire inca 1 an.

Persoanele fizice care au bunuri sau venituri urmaribile si nu se incadreaza pentru procedura pe baza de plan de rambursare, pot opta pentru procedura prin lichidare de active.

Persoanele fizice care au peste varsta standard de pensionare si au pierdut jumatate sau total capacitatea de munca, pot beneficia de stergerea datoriei, in cazul in care valoarea acesteia este de maximum 10 salarii minime pe economie.

Persoanele interesate sa acceseze aceste proceduri se pot informa de pe site-ul ANPC, la linkul https://anpc.ro/ce-este-insolventa-persoanelor-fizice/ sau pot lua legatura cu birourile teritoriale de insolventa din cadrul comisariatelor judetene pentru protectia consumatorilor.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016