Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Popriri in cazul indemnizatiei de Somaj tehnic. Studiu de caz

03-Iul-2020
5429

Angajat cu CIM (norma intreaga- 8h/zi) conform hotararii judecatoresti din decembrie 2012 trebuie sa platesca pensie de intretinere (pensie alimentara copil minor) cota procentuala de 25% din venitul net pana la majoratul beneficiarului, adica la 2230 salariu brut, salariu net 1346 lei, plateste 25% = 336,5 lei (337 lei/luna).



Pe perioada starii de urgenta, salariatul a fost in somaj tehnic conform art.52 alin (1) lit (c) in perioada 21.04.2020 - 14.05.2020 (inclusiv), totalizand un nr.de 17 zile de somaj tehnic (salariu net realizat somaj tehnic in aprilie 2020=440 lei; mai 2020 = 494 lei net).

Pentru perioada lucrata, totalizand un nr de 21 zile lucrate, a realizat un salariu net in aprilie = 769 lei, iar in mai 2020 = 494 lei net.

Conform Ordonantei de Urgenta nr. 53/2020, art. IV prevede ca indemnizatiile de somaj tehnic nu sunt supuse executarii silite prin poprire pe toata durata acordarii lor, inclusiv pentru o perioada de 60 de zile de la incetarea starii de urgenta.

Societatea a retinut pentru pensia alimentara doar din salariu realizat in zilele lucrate, nu si din somajul tehnic.

Intrebarea este, daca pentru perioada de somaj tehnic (stare de urgenta) se retine din salariu pentru plata pensiei alimentare la salariul realizat plus somaj tehnic sau doar realizat conform zilelor lucrate?

De asemenea, pentru ca venitul e sub salariul minim, facem poprire de 337 lei pe luna (pensia alimentarea minima stiu ca este raportata la salariul minum) sau sau ma raportez strict la realizat?

Raspunsul consultantului fiscal Dana Hristu:

Conform art. 729 alin. (1) din Codul de procedura civila, salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:

a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;

b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca, daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.

OUG 53/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative privind masuri de protectie sociala determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2 a stabilit la art. IV ca indemnizatiile de somaj tehnic nu sunt supuse executarii silite prin poprire pe toata durata acordarii lor, inclusiv pentru o perioada de 60 de zile de la incetarea starii de urgenta.

Astfel, indemnizatia de somaj tehnic nu poate fi poprita pe o perioada de 60 de zile dupa incetarea starii de urgenta.

Asadar, daca salariatul beneficiaza de indemnizatie de somaj tehnic dupa incetarea starii de urgenta (inclusiv indemnizatie platita din fondurile angajatorului) aceasta nu poate fi poprita o perioada de 60 de zile.

Indemnizatia de somaj tehnic nu poate fi poprita pentru niciun fel de datorii pentru ca textul citat nu contine nicio exceptie. Astfel, indiferent de datoria salariatului (pensie de intretinere, datorie la banci, datorie la ANAF) indemnizatia de somaj tehnic nu poate fi poprita.

Veniturile salariale pot fi poprite pentru pensie de intretinere cu respectarea limitei de jumatate din venitul net. Dupa expirarea perioadei de 60 de zile calculata de la incetarea starii de urgenta poate fi poprita si indemnizatia de somaj tehnic.

 

 

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016