Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF anunta marirea amenzilor in locul sanctiunilor penale

16-Mar-2011
4758
ANAF isi doreste inasprirea amenzilor, in schimbul sanctiunilor penale, pentru a recupera mai rapid banii. Totodata, se urmareste cresterea plafonului pana la care faptuitorii pot beneficia de reducerea pedepsei

ANAF are in vedere inasprirea amenzilor, in schimbul sanctiunilor penale, prin incadrarea unor infractiuni la contraventii, si mai urmareste cresterea plafonului pana la care faptuitorii pot beneficia de reducerea pedepsei si incadrarea la infractiuni a contraventiilor care se repeta. Scopul acestor masuri, care vor fi discutate cu reprezentantii Ministerului Justitiei, este de a pune accent pe o colectare cat mai rapida a prejudiciilor la bugetul de stat. "Trebuie mai intai sa se colecteze banii, apoi sa fie pedepsiti vinovatii", se arata in raportul ANAF privind activitatea din 2010 si angajamentele stabilite pentru acest an, potrivit Mediafax.

La capitolul angajamente, ANAF isi mai propune intensificarea actiunilor de verificare a preturilor de transfer, infiintarea a opt administratii fiscale regionale si 41 administratii judetene, arondate regional, si transformarea in directie specializata a serviciului infiintat in anul 2010 pentru analiza persoanelor fizice cu venituri mari.
Alte obiective se refera la concentrarea eforturilor de colectare pe arieratele mari si recente, unificarea sistemului de administrare a creantelor persoanelor fizice cu sistemul de administrare a creantelor persoanelor juridice si realizarea procedurilor de comunicare electronica a adreselor de infiintare a popririi asupra conturilor bancare ale debitorilor.

De asemenea, autoritatea fiscala are ca obiectiv intarirea controlului la frontiera, in special a celei de Nord si Est si in Vama port Constanta - Agigea Sud si doreste constructia unui punct vamal Halmeu-Diakovo, la granita cu Ucraina.

Institutiile din cadrul ANAF au stabilit anul trecut cele mai mari obligatii suplimentare de plata pentru contribuabilii care produc, comercializeaza sau valorifica cereale, pentru cei care au derulat tranzactii cu firme declarate inactive si pentru comerciantii de alimente, bauturi si tutun. Astfel, contribuabilii care desfasoara activitati de producere, comercializare sau valorificare a cerealelor au avut de platit obligatii suplimentare de 1,15 mld. lei in urma controalelor ANAF.
Contribuabilii care au derulat tranzactii cu firmele declarate inactive au avut de platit in plus peste un miliard de lei, iar firmele care realizeaza comert cu ridicata al produselor alimentare, al bauturilor si tutunului au fost obligate la plata a 932,4 mil. lei.

Institutia a stabilit obligatii de plata de peste 500 mil. lei si pentru firmele care se ocupa cu depozitare si activitati conexe pentru transporturi (828,46 mil. lei), cu activitati de intermediere in comertul cu ridicata (792,39 mil. lei), dar si pentru persoanele juridice cu activitati constructii de cladiri si lucrari de geniu civil (610,89 mil. lei) si in comertul cu ridicata specializat al altor produse (541,63 mil. lei).

Totodata, persoanele fizice care au efectuat tranzactii imobiliare si nu au achitat TVA au achitat obligatii aditionale de 360 mil. lei, iar comerciantii de legume si fructe au platit suplimentar 315,6 mil. lei. Mai mult, ANAF a stabilit la un agent economic din Bucuresti obligatii suplimentare de plata la bugetul de stat de 6,6 mil. euro (circa 28 mil. lei).

Institutiile din cadrul ANAF au realizat anul trecut 8.834 de actiuni de control financiar pentru firmele controlate de stat, cu 15% mai putin decat in 2008, in urma carora au stabilit obligatii de plata de 4,26 mld. lei, in crestere cu 10,7% fata de 2009. Actiunile de control financiar vizeaza verificarea modului de administrare si utilizare a resurselor financiare si respectarea reglementarilor financiar-contabile la agentii economici cu capital de stat sau majoritar de stat.

Garda Financiara a realizat anul trecut 192.436 de controale in urma carora a stabilit plata a 431,2 mil. lei. Domeniile cu risc fiscal mare care au fost verificate in anul 2010 de Garda Financiara includ tranzactii intracomunitare, pentru care s-au realizat 13.659 de controale, comertul cu cereale, produse de morarit si panificatie (9.321 verificari), producerea si comercializarea alcoolului si a bauturilor alcoolice (7.800 controale), producerea si comercializarea de tigarete si produse din tutun (5.762 controale) si producerea si comercializarea petrolului, carburantilor sau altor componente petroliere (1.735 controale).

In acelasi timp, confiscari de sume si bunuri din principalele domenii de activitate cu risc mare de evaziune fiscala s-au realizat in urmatoarele sectoare: cereale, morarit si panificatie (78,7 mil. lei), tranzactii intracomunitare (27,1 mil. lei) si tigarete si produse din tutun (6,4 mil. lei). Prejudicii stabilite in principalele domenii monitorizate au fost de 445,1 mil. lei pe segmentul tranzactiilor intracomunitare, de 227,1 mil. lei pentru produsele petroliere si de 296,4 mil. lei in domeniul "cereale, morarit si panificatie".

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii