Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deductibilitatea cheltuielilor cu penalizarile. Retur marfa si corectare impozit pe profit. Cum procedam?

23-Nov-2015
5578

In cazul urmator, avem un contract cu un furnizor si, conform contractului, pentru a evita sa avem un stoc mort sau care se misca greu, firma poate returna marfa furnizorului. In acest scop furnizorul cere o penalizare intre 5 - 15% pentru retur marfa.

Furnizorul emite:
- factura storno pentru toata valoarea marfii achizitionata de firma
- factura de penalizari fara TVA

Penalizarea este o cheltuiala deductibila? Penalizarea este nedeductibila numai in cazul cu autoritatiile locale (dobanzi, amenzi, penalitati, accesorii etc.)?

In cazul in care raspunsul este afirmativ, se mai poate recupera impozitul pe profit pentru cheltuieli cu penalizarea din anii:
- 2013 (s-a incadrat pe cheltuieli nedeductbile suma de 4.500 lei)
- 2014 (s-a incadrat pe cheltuilei nedeductibile suma de 7.000 lei)?


Pentru aceste sume firma a platit impozit pe profit (aceste cheltuieli au fost incadrate drept cheltuieli nedeductibile si au marit baza de calculul pentru impozitul pe profit).

Daca este posibila recuperarea si recalcularea impozitului pe profit pentru anii 2013 si 2014, care este procedura de intocmire a monografiilor contabile pentru luna noiembrie 2015 si ce acte trebuie intocmite care sa ateste ca in urma calculul firma are sume de recuperat?

Potrivit prevederilor Art. 6 alin. (1) din Legea 82/1991 stabileste ca orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un document care sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de document justificativ.

Documentele care stau la baza inregistrarilor in contabilitate pot dobandi calitatea de document justificativ numai in conditiile in care furnizeaza toate informatiile prevazute de normele legale in vigoare.

Factura se intocmeste si se utilizeaza in conformitate cu prevederile Codului fiscal.

Potrivit art. 137 alin. (3) lit. b) si c) din Codul fiscal, baza de impozitare a TVA nu cuprinde sumele reprezentand daune-interese, stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate precum si dobanzile, percepute dupa data livrarii sau prestarii, pentru plati cu intarziere.

Asadar, penalizarile nu reprezinta contravaloarea unor bunuri livrate sau servicii prestate, acestea nu se includ in baza de impozitare a TVA.

In ceea ce priveste caracterul deductibil al cheltuielilor cu penalitatile potrivit art. 21 alin (4) lit b) din Codul Fiscal nu sunt deductibile cheltuielile cu dobanzile/majorarile de intarziere, amenzile, confiscarile si penalitatile, datorate catre autoritatile romane/straine, potrivit prevederilor legale.

Prin autoritati romane/straine se intelege totalitatea institutiilor, organismelor si autoritatilor din Romania si din strainatate care urmaresc si incaseaza amenzi, dobanzi/majorari si penalitati de intarziere, executa confiscari, potrivit prevederilor legale.

Datoriile aferente penalitatilor stabilite conform clauzelor contractuale despagubiri datorate pentru contracte intrerupte inainte de termen si alte elemente de natura similara se evidentiaza distinct in conturile de furnizori si clienti.

Aceste creante/datorii se inregistreaza in contrapartida cheltuielilor de exploatare si sunt deductibile la calculu. profitului impozabil.

Pentru corectarea unor erori de calcul a impozitului pe profit aferent unor perioade precedente se depune declaratia 101 rectificativa pentru fiecare an in parte - anul 2013, anul 2014.

Corectarea impozitului pe profit calculat pentru fiecare an se realizeaza in luna depunerii declaratiilor si se inregistreaza
441 = 1174 / anul 2013
si
441 = 1174/ an 2014

Prin depunerea declaratiei 101 pentru anii anteriori se inregistreaza creanta aferenta impozitului pe profit si concomitent se inregistreaza si in evidenta organului fiscal datoria fata de societate a Compensarea creantei cu datorii din perioada curenta se poate face din oficiu de catre organul fiscal sau la solicitarea contribuabilului.

 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016