Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Presedintele ANAF a declarat ca proiectul de modernizare a administratiei fiscale din 2013 exista doar pe hartie

11-Iul-2017
1343

Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Bogdan Stan, a declarat la inceputul acestei saptamani, pentru RFI Romania, ca proiectul de Modernizare a Administratiei Fiscale (RAMP), incheiat in anul 2013, prin care Romania putea sa acceseze de la Banca Mondiala fonduri rambursabile in valoare de 70 de milioane de euro, exista doar pe hartie.

"De cand am preluat aceasta functie, la inceputul acestui an, am constatat ca modernizarea informatica a ANAF era doar pe hartie si, practic, din 2015 pana acum nu s-a mai intamplat nimic concret. Proiectul de Modernizare a Administratiei Fiscale (Revenue Administration Modernization Project - RAMP), incheiat in anul 2013, prin care Romania urma sa acceseze fonduri rambursabile in valoare de 70 de milioane de euro pentru modernizarea administrarii fiscale, exista doar pe hartie. intre anii 2015 si 2016, RAMP a stat pe loc. Exista decalaje majore fata de calendarul initial care prevedea ca, in anul 2018, RAMP sa fie finalizat, decalaje generate de procesul dificil de evaluare a ofertelor tehnice primite din partea celor sase ofertanti, noul termen de implementare fiind 1 ianuarie 2021", a declarat Bogdan Stan, citat de Agerpres.

De asemenea, conform aceleiasi surse, in opinia acestuia se impune o regandire a optiunilor de care dispune ANAF, in conditiile in care aceasta intarziere a RAMP poate sa fie si mai mare in urmatorii ani.

"Intarzierea RAMP, constatata pana in acest moment, si estimarea ca aceasta intarziere poate sa fie si mai mare in urmatorii ani impun o regandire a optiunilor de care dispune ANAF. Avem nevoie de solutii care sa raspunda cat mai rapid nevoii de sustinere a activitatii curente si care sa implice costuri cat mai mici", a precizat Stan.

Potrivit sursei citate, infrastructura actuala de servere si unitati de stocare a Centrelor de date ale ANAF este formata din echipamente aflate la sfarsitul ciclului de viata, "cu o uzura fizica si morala avansata".

"Infrastructura actuala de servere si unitati de stocare a Centrelor de date ale ANAF este formata, in marea sa majoritate, din echipamente care sunt la sfarsitul ciclului de viata, cu o uzura fizica si morala avansata (gradul de incarcare este de 99%). Aceasta situatie are mai multe cauze, principala fiind data de acordurile cadru si contractele subsecvente incheiate incepand cu anul 2013. Precizam ca ultimul contract subsecvent din acordul cadru de mentenanta a expirat in octombrie 2016. Fara o insanatosire a sistemului informatic, RAMP nu va fi aplicat. Sistemul informatic trebuie sa fie mentinut functional. Dar nu s-a achizitionat un echipament informatic pentru mentinerea la cote rezonabile a infrastructurii actuale de servere si unitati de stocare", a mai spus presedintele ANAF.

In acest context, principalele solutii propuse de seful ANAF vizeaza inlocuirea contractelor de intretinere cu un contract de asigurare a functionarii infrastructurii sistemului informatic al ANAF si inlocuirea platformelor hardware cu unele noi.

"Am identificat existenta mai multor solutii pentru retehnologizarea sistemului informatic al ANAF, asa cum este el in prezent, considerandu-se fezabil sa fie inlocuite contractele de intretinere cu un contract de asigurare a functionarii infrastructurii sistemului informatic al ANAF. Avem nevoie de inlocuirea platformelor hardware cu unele noi. Trebuie sa transferam bazele de date, sistemele de fisiere, in tehnologii similare. Este nevoie sa ne asiguram ca exista posibilitatea tehnica de comasare a unor baze de date si folosirea unui numar de licente adecvat pe procesoare mai puternice", afirma seful Fiscului.

In opinia acestuia, sistemul informatic al ANAF trebuie sa functioneze pe o infrastructura moderna, iar in prezent este stabilita modalitatea de realizare a sistemului unic de date si a administratorului acestuia.

"In acest moment, stabilim modalitatea de realizare a sistemului unic de date si a administratorului acestuia. Despre toate aceste lucruri, fostul prim ministru, domnul Sorin Grindeanu, a fost informat in nenumarate randuri, inclusiv de lipsa fondurilor bugetare pentru intretinerea si modernizarea sistemului informatic. De asemenea, actualul sef al guvernului, domnul Mihai Tudose, cunoaste aceasta problema sensibila, care a figurat pe agenda intalnirii de saptamana trecuta", a adaugat Stan.

Saptamana trecuta, seful Fiscului a precizat intr-o conferinta de presa ca in prezent se face o analiza referitoare la restructurarea ANAF, care va fi prezentata primului ministru.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Impozit pe dividende in 2025. Cui se aplica si termen de plata

    • Dividendele sunt partea din profitul unei companii care este distribuita actionarilor ca urmare a investitiei lor in actiunile firmei respective. Dividendele se pot distribui fie anual, fie trimestrial, cu depunerea bilantului interimar si pentru ele se plateste impozit conform prevederilor legale. Afla din acest articol cat este impozitul pe dividende in 2025 si cine are obligatia de a-l plati la bugetul statului si ce alte taxe se platesc pentru dividende. » citeste mai departe aici

  • Venituri din dividende. Ce obligatii fiscale ai daca incasezi dividende

    • Veniturile din dividende reprezinta o sursa de castig pentru multi investitori, dar si o categorie fiscala care implica responsabilitati legale clare. Daca primesti dividende, este important sa cunosti obligatiile fiscale asociate acestora, inclusiv impozitul pe venit si contributiile sociale, acolo unde este cazul. In acest articol, vom detalia ce taxe trebuie sa plateasca beneficiarii de dividende in 2025, ce termene trebuie respectate si care sunt pasii necesari pentru a ramane in...» citeste mai departe aici

  • Doua impozite noi, introduse de autoritati. ANAF actualizeaza formularele 010, 013, 700 privind vectorul fiscal

    • Noi impozite au fost introduse prin Legea nr. 290/2024 si Ordonanta de Urgenta nr. 156/2024, aducand schimbari semnificative pentru contribuabilii din domeniile respective. Este vorba despre obligatii suplimentare pentru institutiile de credit, sub forma unui impozit suplimentar pe cifra de afaceri, precum si pentru persoanele juridice care detin constructii, care vor fi supuse unui impozit pe constructii incepand cu 1 ianuarie 2025. In acest context, ANAF actualizeaza, printr-un...» citeste mai departe aici

  • Reminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a unei notificari importante

    • Conform legislatiei in vigoare, asa cum reaminteste si ANAF contribuabililor, data de 20 ianuarie 2025 este termenul limita de depunere a notificarii pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare. Reminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a notificarii importante Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita reaminteste contribuabililor ca, luni 20 ianuarie 2025, este termenul de depunere al urmatoarelor declaratii, in scopul notificarii...» citeste mai departe aici

  • Microintreprindere in 2025. Restrictii privind aplicarea regimului micro, in anumite conditii

    • Pentru a aplica regimul microintreprinderii si in anul 2025, avand in vedere modificarile legislative recente, firmele trebuie sa indeplineasca mai multe conditii la data de 31 decembrie 2024, asa cum apar in Codul Fiscal. Insa, daca firmele au fost platitoare de impozit pe profit in anii 2023-2024, exista mai multe restrictii cu privire la posibilitatea de a reveni la impozitul pe veniturile micro. Microintreprindere in 2025. Restrictii privind aplicarea regimului micro In acest sens, este...» citeste mai departe aici

  • Noutati e-Transport pentru anul 2025. Ce trebuie sa stie contribuabilii

    • Si pentru companiile implicate in transportul de marfa anul 2025 aduce mai multe schimbari. Spre exemplu, au fost amanate sanctiunile pentru nerespectarea cerintelor de transmitere a coordonatelor GPS, pana la 31 martie 2025, oferind astfel mai mult timp operatorilor economici pentru a implementa si testa sistemele necesare. De asemenea, exisa si obligatii legate de dotarea vehiculelor cu sisteme GPS si aplicatii specifice. Noutati e-Transport pentru anul 2025. Ce trebuie sa stie contribuabilii...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016