Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Promisiune la nivel inalt: Mai putina "maculatura" pentru proiectele finantate din fonduri europene

25-Oct-2019
1659

Potrivit declaratiilor facute de Mihaela Toader, secretar de stat in Ministerul Fondurilor Europene (MFE), institutia are in plan simplificarea implementarii proiectelor care urmeaza sa fie finantate din fonduri europene, in exercitiul financiar viitor. Concret, aceasta lasa sa se inteleaga ca nu se vor mai solicita bugete "extrem de detaliate" sau avize si autorizatii - in cazul proiectelor de infrastructura - inainte de obtinerea aprobarii finantarii.

"Ceea ce ne preocupa este ritmul implementarii, iar noi, la sfarsitul lunii august, am inceput o analiza a modului in care sistemul a propus implementarea proiectelor finantate din fonduri europene si am pornit de la etapele unui proiect incercand sa identificam unde s-au produs cele mai mari blocaje, din ce motiv si sa incercam sa propunem cateva masuri care, pe de o parte, sa sprijine implementarea in acesti ultimi 3 ani si jumatate, dar mai mult sa pregatim implementarea mai usoara pentru urmatorul exercitiu financiar", a declarat, joi, secretarul de stat in MFE Mihaela Toader, la conferinta "Fondurile Europene".

Aceasta arata ca una dintre principalele probleme identificate in ce priveste finantarea proiectelor prin fonduri europene o reprezinta solicitarea unor bugete extrem de riguroase – cand ele de fapt nu sunt decat niste estimari.

"Stim ca multe lucruri au creat disconfort si poate unul dintre cele mai importante a fost forma in care s-au solicitat bugetele pentru proiectele finantate din fondurile europene, niste bugete extrem de detaliate, extrem de 'la virgula', care, in mod evident, la depunerea proiectului sunt niste estimari si, pe ciclul de viata al proiectului, sufera niste modificari. Toate acestea au creat o sarcina administrativa extrem de mare pentru beneficiari, pentru unii care nici nu au castigat aceasta competitie pe fonduri si atunci au depus un efort foarte mare si poate si cu costuri foarte mari, care nu au mai putut fi recuperate. Noi, acum, am propus o forma mult mai sistematizata de buget, putin mai simpla. Ramane sa o discutam si cu partenerii nostri din Autoritatea de Audit, Autoritatea de Certificare si Plata si cu Comisia Europeana. Deja primul dialog cu Comisia l-am avut si am agreat niste repere", a mai spus Toader.

De altfel, o alta problema identificata, ce duce la ingreunarea implementarii proiectelor care solicita finantare din fonduri europene, este solicitarea de autorizatii si de avize pentru proiecte de infrastructura ce nici macar nu se stie daca vor fi aprobate.

“Ne-am uitat putin mai ales la proiectele de infrastructura, inclusiv cele dedicate IMM-urilor, la documentele pe care le cerem inca de la momentul cererii de finantare, unele dintre ele nefiindu-ne nici noua utile, care presupun niste costuri destul de mari pentru mediul de afaceri sau pentru orice IMM care nu are certitudinea ca va intra la finantare, dar care nici nu asigura o valoare adaugata foarte mare pentru evaluarea proiectului in sine - si aici intra toate autorizatiile, avizele, autorizatiile de construire care au fost cerute pentru IMM-urile care doreau sa-si consolideze capacitatea de productie, sa construiasca, sa renoveze etc. Propunerea noastra in acest moment este ca aceasta fiind oricum o prevedere legala pe care oricine trebuie sa o respecte este foarte important ca ea sa existe la momentul rambursarii, nu neaparat sa o stim dinainte, pentru ca ea comporta niste costuri, iar potentialul beneficiar nu are o garantie ca va castiga respectivul proiect", a anuntat secretarul de stat in MFE.

Proiectul urmeaza sa fie supus consultarii publice, iar, apoi, termenul maxim de implementare a tuturor acestor masuri este sfarsitul anului 2020, mai arata sursa citata.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016