Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reconsiderare activitate

20-Ian-2012
3779
Intrebare: In cazul in care societatea incheie pentru activitatea de distributie a produselor proprii, contracte de colaborare cu persoane fizice autorizate, acestea folosind logistica societatii pentru desfasurarea activitatii, exista posibilitatea ca in cazul unui control fiscal ca veniturile realizate de acestia sa fie reconsiderate venit salarial pentru societate conform prevederilor Codului fiscal ?


Raspuns:

Conform art 7 alin 1 pct 2.1

"2.1. Orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul dintre urmatoarele criterii:

a) beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;

b) in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;

c) platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;

d) platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit."

Prin urmare, daca una din conditiile de mai sus este indeplinita, atunci activitatea PFA poate fi reconsiderata si venitul obtinut de PFA va fi asimilat venitului de natura salariala. Intrucat mentionati ca PFA utilizeaza logistica societatii pentru derularea activitatii, daca acesta utilizare este exclusiva, conform lit.b. de mai sus, atunci organul fiscal va putea reconsidera activitatea ca fiind dependenta.

In situatia in care PFA pentru desfasurarea activitatii nu utilizeaza exclusiv numai logistica societatii ci utilizeaza si capital propriu (bunuri / mijloace fixe, spatii ale sale, echipamente, etc.), atunci nu sunt indeplinite conditiile de la lit b si activitatea nu va putea fi reconsiderata. In contract trebuie prevazute clauze cu privire la baza materiala care urmeaza a fi utilizata de PFA, daca se deconteaza cheltuieli de deplasare de catre societate, relatiile in care se afla PFA fata de platitorul de venit, etc., astfel incat sa se poata demonstra ca nu sunt indeplinite conditiile de la art 7 alin1 pct 2.1 pentru a nu fi reconisederata activitatea.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016