Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sistemul OSS aplicabil de la 01 iulie 2021. Poate fi utilizat si pentru vanzarile la distanta de produse accizabile?

07-Iun-2021
3586

Sistemul One Stop Shop (OSS) aplicabil din 1 iulie 2021 se aplica si pentru vanzarile la distanta de produse accizabile?

Raspunsul expertului contabil Vera Constantin:

Conform Notelor explicative referitoare la normele privind TVA pentru comertul electronic Directiva (UE) 2017/2455 a Consiliului:

https://mfinante.gov.ro/documents/35673/781692/vatecommerceexplanatory_28102020_ro.pdf

Vanzarile la distanta de bunuri pot acoperi orice tip de bun, indiferent de valoarea acestuia, inclusiv produsele supuse accizelor. Domeniul de aplicare al articolului 14 alineatul (4) primul paragraf din Directiva TVA si, prin urmare, regimul UE acopera livrarile de bunuri supuse accizelor numai in cazuri specifice, in functie de clientul caruia ii sunt livrate bunurile, deci numai daca sunt livrate persoanelor neimpozabile sau persoanelor impozabile sau persoanelor juridice neimpozabile ale caror achizitii intracomunitare nu sunt supuse TVA in conformitate cu articolul 3 alineatul (1) din Directiva TVA, deci cele enumerate la articolul 151 din Directiva TVA.

Vanzarile intracomunitare la distanta de produse accizabile catre un membru al asa-numitului grup al celor 4 nu sunt acoperite de articolul 14 alineatul (4) primul paragraf din Directiva TVA si, prin urmare, nu pot fi declarate in cadrul regimului UE [a se vedea articolul 3 alineatul (1) litera (b) din Directiva TVA].



O vanzare intracomunitara de bunuri la distanta are loc atunci cand bunurile sunt expediate sau transportate de catre furnizor sau in numele acestuia dintr-un alt stat membru decat cel in care se termina expedierea sau transportul marfurilor catre client [articolul 14 alineatul (4) primul paragraf din Directiva TVA].

Acest articol prevede, de asemenea, ca livrarea de bunuri trebuie efectuata pentru:

- o persoana impozabila sau
- o persoana juridica neimpozabila, ale carei achizitii intracomunitare de bunuri nu sunt supuse TVA in temeiul articolului 3 alineatul (1) din Directiva TVA23 sau
- orice alta persoana neimpozabila.

In concluzie, expresia vanzari intracomunitare de bunuri la distanta acopera livrarile catre urmatorii clienti:

- livrari de bunuri catre persoane neimpozabile (consumatori);
- livrari de bunuri (inclusiv produse accizabile) catre persoanele impozabile sau persoanele juridice neimpozabile enumerate la articolul 151 din Directiva TVA (organisme sub regim diplomatic, organisme internationale, NATO etc.) si
- livrari de bunuri (cu exceptia produselor accizabile) catre: (i) persoane impozabile care efectueaza numai livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care TVA nu este deductibil, (ii) persoane impozabile in cadrul regimului forfetar comun pentru fermieri, (iii)persoane impozabile in cadrul regimului marjei pentru bunuri second-hand si (iv) persoane juridice neimpozabile (cunoscute si sub denumirea de grupul celor 4 ).

Rezulta ca, in cazul livrarilor de bunuri sau al prestarilor de servicii intracomunitare catre clienti, TVA-ul va fi datorat in mai multe state membre. Pentru a declara si a plati TVA-ul datorat, furnizorul se poate inregistra in scopuri de TVA in statul membru relevant (sau in fiecare dintre statele membre relevante) sau se poate inregistra pentru OSS al Uniunii, in general in statul membru in care este stabilit.

 

 

 

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Salariu minim a ajuns la 4.050 lei din 2025. 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stie firmele

    • Conform legislatiei in vigoare, salariul minim brut pe tara a crescut de la 1 ianuarie 2025 si a ajuns la suma de 4.050 lei. In acest context ITM Caras Severin aduce mai multe precizari importante pentru firme. Salariu minim a ajuns la 4.050 lei din 2025. 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stie firmele In raport de dispozitiile art.1 din HG nr. 1506/2024 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, de la 1 ianuarie 2025, salariul de baza minim brut pe ? ara...» citeste mai departe aici

  • SAF-T. Ce amenzi se aplica pentru contribuabilii mici care NU depun D406 din ianuarie 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, firmele mici capata si ele obligatia de a depune fisierul SAF-T (Declaratia 406), asa cum s-a stabilit prin Ordinul ANAF nr. 1.783/2021. Practic, vorbim de ultima etapa majora a calendarului de implementare a raportarii SAF-T in Romania, obligatia fiind deja in vigoare pentru contribuabilii mari si cei mijlocii, din 2022, respectiv 2023. Ce amenzi se aplica pentru nerespectarea legii? Reamintim ca SAF-T este un fisier in format electronic, standardizat international,...» citeste mai departe aici

  • NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii nerezidenti care detin cod de TVA in Romania vor trebui sa depuna declaratia 406 (SAF-T), insa intr-o forma simplificata. NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025 Incepand cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii nerezidenti care detin cod de TVA in Romania vor trebui sa depuna declaratia 406 (SAF-T), insa intr-o forma simplificata. Obligatia vizeaza companiile inregistrate direct, prin reprezentant fiscal sau cele cu sedii fixe in...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016