Studiu de caz: Deductibilitatea fiscala a cheltuielilor executate in cazul reparatiilor auto
Cheltuielile survenite odata cu reparatiile auto in cazul anumitor societati reprezinta un factor relevant in ceea ce priveste regimul fiscal al acestora. Aceste cheltuieli pot fi deductibile fiscal numai daca aceste utilaje sunt folosite pentru obtinerea de profituri impozabile, respectiv pentru realizarea de operatiuni taxabile si/sau scutite fara drept de deducere.
In ceea ce priveste deductibilitatea diverselor cheltuieli cu reparatiile, trebuie mentionat ca in cazul autoturismelor folosite de persoanele cu functii de conducere si administrare, aceste cheltuieli sunt deductibile limitat la cel mult un singur autoturism aferent fiecarei persoane cu astfel de atributii (art. 21 alin. 3 lit. n din Codul fiscal).
De asemenea, cheltuielile de reparatii care imbraca forma unor investitii la mijloacele fixe sunt considerate
mijloace fixe amortizabile si sunt deductibile sub forma amortizarii (art. 24 alin. 1 si alin. 3 lit. a din Codul fiscal).
Inregistrarile contabile difera in functie de obiectivul acestor cheltuieli de reparatii. Astfel, costul reparatiilor aferente unei imobilizari corporale (mijloc fix) se inregistreaza direct in cheltuielile perioadei daca aceste reparatii au ca scop asigurarea utilizarii continue si/sau aducerea la parametrii tehnici initiali.
In schimb, cheltuielile ulterioare sunt considerate investitii la imobilizari si incluse in valoarea acestora daca ele au ca efect imbunatatirea parametrilor tehnici initiali ai imobilizarii si conduc la obtinerea de beneficii economice viitoare, suplimentare fata de cele estimate la momentul achizitionarii imobilizarii, fie prin cresterea veniturilor, fie prin reducerea cheltuielilor de intretinere si functionare (pct. 107 din Reglementarile contabile conforme cu directiva a patra a CEE, aprobate prin OMFP 3055/2009).
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Acordare bonus colaboratori Societatea platitoare de impozit pe profit, inregistrata in scop de tva comercializeaza afine pe plan intern si international (LIC + export). Afinele sunt achizitonate de la...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Ochelari conducatori auto Multumesc pentru lamuriri. Inteleg deci ca practic conducatorii auto nu se incadreaza, nefiind o cheltuiala de sanatate si securitate in munca. Dar, daca angajatorul decide prin...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Decontare ochelari conducator auto Referitor la decontarea ochelarilor de catre angajator: am citit celelalte intrebari si raspunsuri si imi sunt de ajutor. Am insa o intrebare suplimentara: noi suntem o firma de...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
Un caz care nu reprezinta o astfel de investitie este cea a unui accident auto care implica reparatiii si cheltuieli substantiale ce au atins peste 50% din valoarea autoturismului. In aceasta situatie, o astfel de reparatie nu este considerata investitie intrucat nu are ca efect decat readucerea autoturismului la starea tehnica initiala. Prin comparatie, daca o societate ce desfasoara activitati de taximetrie monteaza sisteme de alimentare GPL la autoturismele din parcul auto propriu, cheltuiala aferenta poate fi considerata investitie deoarece va conduce la reducerea in viitor a cheltuielilor cu combustibilul.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Declaratia unica. II/IF
Intrebare: O intreprindere individuala cu activitate de comert (sot si sotie) obtine un venit net in 2024 de 19.241 lei. Ce contributii declara si platesc prin DU din 25.05.2025, fiecare membru? Mentionez ca prin DU depusa in 25.05.2024, amandoi au optat pentru estimarea CASS in suma de 1.800 lei, iar in ceea ce priveste CAS, amandoi au contract cu Casa de Pensii si achita direct contributia la pensie.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Donatii ONG pentru sedinte de terapie
Intrebare: O ONG fara activitate economica are urmatoarele operatiuni: - Incaseaza prin banca donatii de la persoane fizice, 3.5% din impozitul pe salarii, sponsorizari de la persoane juridice. - Cu acesti bani ajuta copii bolnavi de autism, in sensul ca parintele copilului face un decont de cheltuieli, care contine bonuri/facturi pentru sedintele de terapie, bonuri de combustibil, medicamente, imbracaminte, hrana etc. Acest decont este achitat de asociatie prin banca in contul parintelui. O parte dintre...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Donatie sau sponsorizare. Microintreprindere
Intrebare: La o SRL platitoare de impozit pe venit micro administratorul doreste sa ajute financiar o manastire prin donatie sau sponsorizare din disponibilul financiar al SRL. Stiu ca exista diferente atat juridice, contabile, cat si fiscale intre donatie si sponsorizare. 1. Daca se face sponsorizare, ce acte sunt necesare pentru contabilitate, fiscalitate si monografie contabila? 2. Daca se face donatie, ce acte sunt necesare pentru contabilitate, fiscalitate si monografie contabila?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Depunerea bilantului pentru ONG
Intrebare: O ONG a fost infiintata la Judecatorie la sfarsitul lunii decembrie 2024 (hotararea instantei). Singura operatiune desfasurata a fost depunerea capitalului social. ONG s-a inregistrat la ANAF (a obtinut codul de identificare fiscala) in prima saptamana din anul 2025. Acest ONG are obligatia sa intocmeasca bilant contabil pentru anul 2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Emitere bon fiscal. Servicii stomatologice
Intrebare: SRL - cabinet stomatologic dotat cu casa de marcat are urmatoarea situatie: Are un pacient de la care incaseaza un avans de 2.000 lei prin POS, i se emite bon fiscal cu avans si factura. La urmatoarea vizita, pacientul beneficiaza de serviciul prestat (implantul in valoare de 5.000 lei), i se scade avansul de 2.000 lei, iar din restul de plata de 3.000 lei, achita doar 1.000 lei, ramanand dator cu 2.000 lei. Ce i se trece pe bonul fiscal a doua oara?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<