Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Tichetele cadou

16-Iul-2009
5660

Intrebare:


La acordarea tichetelor cadou trebuie retinut impozit la 16% la sursa? in ce conditii? Se depune declaratie..?

Solutie acordata in luna iunie de catre
Serviciul de Consultanta Consilier
Taxe si Impozite pentru Contabili 2009

Raspuns:
Initial, potrivit art. 12 din Legea nr. 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa, sumele corespunzatoare tichetelor cadou nu se luau in calcul nici pentru angajator, nici pentru salariat la stabilirea drepturilor si obligatiilor care se determina in raport cu venitul salarial.

Ulterior, prin art. VI pct. 8 din Legea nr. 343/2006, incepand cu data de 1 ianuarie 2007 s-au abrogat prevederile legate de obligatiile fiscale stabilite potrivit Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, de la art. 12 alin. (2) din Legea nr. 193/2006.

Din punct de vedere al impozitului pe venit, tratamentul fiscal depinde de destinatia tichetelor cadou, respectiv:

1. tichetele cadou pentru campanii de marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi, pentru protocol si pentru cheltuielile de reclama si publicitate sunt considerate:

a) fie venituri sub forma de premii obtinute ca urmare a practicilor comerciale privind promovarea produselor/serviciilor prin publicitate, potrivit legii (pct. 150 liniuta a treia din Normele medologice date in aplicarea Titlului III din Codul fiscal). In aceasta situatie, ele se supun impozitarii la sursa, entitatea care acorda tichetele avand obligatia sa calculeze, sa retina si sa vireze impozitul in cota de 16%, aplicat asupra venitului net (venit brut ? 600 lei);

b) fie venituri din alte surse, sub forma tichetelor cadou acordate persoanelor fizice in afara unei relatii generatoare de venituri din salarii (pct. 152 liniuta a saptea din Normele medologice date in aplicarea Titlului III din Codul fiscal). In aceasta situatie, ele se supun impozitarii la sursa, entitatea care acorda tichetele avand obligatia sa calculeze, sa retina si sa vireze impozitul in cota de 16%, aplicat asupra venitului brut.

In ambele situatii, entitatea care acorda tichetele cadou are si obligatia intocmirii si depunerii anuale a formularului 205 ?Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit?, prevazut de O.M.E.F. nr. 2.371/2007.

2. pentru cheltuieli sociale in favoarea angajatilor, nu sunt incluse in venituri salariale si nu sunt impozabile tichetele cadou acordate pentru: ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, cadourile pentru copiii minori ai salariatilor (cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, in limita de 150 lei pentru fiecare copil si pentru fiecare ocazie in parte), cadourile oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 Martie (in limita sumei de 150 lei pentru fiecare salariata), costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.

Orice suma acordata angajatilor sub forma de tichete cadou, care nu respecta conditiile de deductibibilitate si/sau scutire mentionate atrage nedeductibilitatea si/sau impozitarea tichetelor cadou respective, dupa caz.

Articol adaugat in 16 iunie 2009

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat n limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Studiu de caz: Tichetele cadou":
Rating:

Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016