Tot ce trebuie sa stii despre BILANTUL CONTABIL. Procedura, riscuri, corelatii si erori frecvente
OUG nr. 48/2020 a prelungit pana la data de 31 iulie 2020 termenul de depunere a situatiilor financiare pentru anul 2019. E un ragaz binevenit, insa bilantul ramane in continuare documentul contabil obligatoriu de care autoritatile sunt foarte interesate si a carui gestionare defectuoasa atrage amenzi dure.
Neintocmirea, nesemnarea si nedepunerea bilantului in termenul legal constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenzi de pana la 4.500 de lei, conform Legii contabilitatii nr. 82/1991, cu modificarile si completarile ulterioare.
Expertul fiscal Ionut Jinga este un profesionist de top, iar lucrarea sa despre bilantul contabil nu face decat sa va puna la dispozitie experienta sa impresionanta si sa va ofere acces la solutii, comentarii si sfaturi practice (adevarate ponturi!) care elimina orice risc de eroare!
Ce informatii va ofera aceasta lucrare?
1. Greselile frecvente pe care le fac agentii economici, mai ales in alegerea tipului de bilant pe care trebuie sa-l completeze si a anexelor care trebuie sa-l insoteasca, conform reglementarilor contabile;
2. Principalele corelatii care trebuie sa existe intre datele cuprinse in formularele de bilant;
3. Cand anume trebuie intocmite notele explicative;
4. Ce sanctiuni risca o societate care nu depune la timp sau depune eronat situatiile financiare;
5. Principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale, reglementate de Ordinul MFP nr. 3.781/2019;
6. Cerintele intocmirii formularelor bilantiere;
7. In ce situatii bilantul contabil se supune auditului;
8. Care sunt informatiile cele mai relevante si carora trebuie sa le acordati atentie maxima atunci cand decideti sa intocmiti situatiile financiare.
Important!
Obiectivul dvs. (si al fiecarui contabil, desigur) este ca situatiile financiare sa fie intocmite potrivit reglementarilor contabile aplicabile si sa ofere o imagine fidela a pozitiei financiare, performantei financiare si a altor informatii, in conditiile legii, referitoare la activitatea desfasurata.
De aceea venim in sprijinul dvs. cu lucrarea
Bilantul contabil – procedura, riscuri, corelatii si sanctiuni, si va prezentam greselile frecvente care apar la intocmirea bilantului contabil, erorile ce pot fi corectate si procedura pentru corectarea acestora, in conformitate cu ordinele emise de Ministerul Finantelor Publice.
Iata mai jos cateva exemple de astfel de greseli.
• nedepunerea, potrivit prevederilor Legii contabilitatii nr. 82/1991, a situatiilor financiare anuale, a situatiilor financiare anuale consolidate, precum si a raportarilor contabile, se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei?
• prezentarea de situatii financiare care contin date eronate sau necorelate, se sanctioneaza cu amenda de la 200 lei la 1.000 lei?
• transmiteti bilantul contabil in lipsa propunerii de repartizare a profitului/acoperire a pierderii contabile sau a raportului administratorului, aceasta fapta putand fi sanctionata cu amenda de pana la 5.000 lei conform prevederilor Legii contabilitatii?
• remediati oricare din datele eronate continute de bilantul depus si ca numai anumite date si informatii contabile din bilant pot fi corectate ulterior?
• nu acordati importanta tuturor corelatiilor bilantiere, chiar daca bilantul poate fi validat si in lipsa unora dintre corelatii? Stiati ca ulterior depunerii situatiilor financiare, organele fiscale analizeaza concordantele care trebuie sa existe intre datele continute de formularele din bilant, precum si corelatiile cu datele din declaratiile fiscale (deconturile de TVA, declaratiile anuale privind impozitul pe profit) si daca sunt neconcordante puteti fi sanctionati contraventional, incadrati in categoria de contribuabili cu risc fiscal crescut si puteti face astfel obiectul unei inspectii fiscale neopinate?
De ce este atat de important bilantul contabil pentru ANAF?
Bilantul contabil este oglinda care reflecta activitatea firmei si care, in functie de indicatorii economico-financiari determinati, exprima cat de profitabila este afacerea. El cumuleaza tot ce are si tot ce datoreaza firma si fiecare element bilantier reprezinta o parte din patrimoniul acesteia. De aceea este si atat de important pentru ANAF.
Nu pierdeti din vedere ca mai sunt mai putin de 2 luni pana la termenul de depunere a bilantului contabil!
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi