
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Legea 55/2021 privind modificarea si completarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 332 din 01 aprilie 2021.
Conform actului normativ care intra in vigoare in data de 4 aprilie 2021, evazionistii scapa de inchisoare daca in cursul urmaririi penale sau al judecatii prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depaseste 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale.
Extras din Legea 55/2021:
Articol unic. -
Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, publicata în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 672 din 27 iulie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 8, alineatele (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"
Art. 8. -
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Ghidul practic al contabilitatii 2022 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
(2) Constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi sau cu amenda asocierea in vederea savarsirii faptei prevazute la alin. (1)."
2. La articolul 9, partea introductiva a alineatului (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
Art. 9. -
(1) Constituie infractiuni de evaziune fiscala si se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 8 ani si interzicerea unor drepturi sau cu amenda urmatoarele fapte savarsite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligatiilor fiscale:".
3. La articolul 10, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 10. -
(1) In cazul savarsirii unei infractiuni de evaziune fiscala prevazute la art. 8 si 9, daca in cursul urmaririi penale sau al judecatii prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depaseste 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se poate aplica pedeapsa cu amenda. Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 50.000 euro, în echivalentul monedei nationale, se aplica pedeapsa cu amenda."
4. La articolul 10, dupa alineatul (1) se introduc doua noi alineate, alineatele (11) si (12), cu urmatorul cuprins:
"
(11) In cazul savarsirii uneia dintre infractiunile prevazute la art. 8 si 9, daca în cursul urmaririi penale sau in cursul judecatii pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti definitive prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adauga dobanzile si penalitatile, este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseste, facandu-se aplicarea dispozitiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, cu modificarile si completarile ulterioare.
(12) Dispozitiile prezentului articol se aplica tuturor inculpatilor chiar daca nu au contribuit la acoperirea prejudiciului prevazut la alin. (1) si (11)."
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, în conditiile art. 147 alin. (2), cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Articole similare
Implicatii privind munca nedeclarata. Ce procedura se aplica?Stocuri degradate si vanzare stocuri degradate. Ce implicatii fiscale apar?Noul segment de cumparatori din vizorul ANAF. Atentie la criteriile de care va tine cont agentia!Ungaria introduce taxa pe fast-food. Va prelua Romania modelul?Webinar FISCAL: Afla ultimele noutati despre E-Factura si E-Transport si cum sa te protejezi impotriva erorilor legiiUltimele articole
Inspectie fiscala 2023: TOT ce trebuie sa stie contribuabilii despre modul in care se vor desfasura controalele ANAF incepand cu 1 ianuarie 2023Cine va efectua controalele INOPINATE la contribuabili pentru verificarea situatiei fiscale (Proiect de OUG)Inspectii Fiscale: Contribuabilii persoane fizice vor primi notificari de conformare inainte ca ANAF sa inceapa controalele (Proiect de OUG)Noi prevederi, conform Legii 265/2022, pentru infiintarea si suspendarea PFA/II/IF in 2022Contabilii vor plati taxe la stat pentru fiecare CIM part-time daca nu cumuleaza o norma de 8 ore/ziArticole similare
Inspectia Muncii anunta mai multe controale in sectorul constructiilor si al activitatilor agricoleSfatul specialistului: Noi modificari ale legislatiei privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationaleDin 734.000 de firme, 180.000 au cifra de afaceri zeroProiectul de Hotarare privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea OUG 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plataTOT ce trebuie sa stii despre utilizarea Sistemului National Electronic pentru platile onlineUltimele articole
Este OFICIAL! Contribuabilii pot plati taxele si impozitele in aplicatia Ghiseul.ro direct de pe telefonul mobilOG 16/2022, sub lupa specialistilor! Rezolva rapid si legal orice problema legata de impozitul pe venit, microintreprinderi, CAS si CASS in 2023Firmele trebuie sa depuna, pana pe 31 ianuarie 2023, Notificarea pentru a solicita restructurarea obligatiilor bugetare restanteFirmele care NU au respectat termenul limita de conectare a caselor de marcat la ANAF risca AMENZI de pana la 10.000 leiDin 1 ianuarie 2023 se aplica AMENZI de pana la 4.000 lei pentru restaurantele care nu trec bacsisul pe bonul fiscalSfaturi de la experti
Refacturare taxa de membru avocat
Intrebare: Un avocat colaborator platitor de tva isi plateste o taxa de membru catre o institutie internationala (ECBA). Ulterior, refactureaza aceasta taxa catre firma de avocatura (SPARL), cu care are contract de colaborare pentru servicii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatia de inregistrare in scopuri de tva pentru depasirea de plafon
Intrebare: Societate comerciala cu codul CAEN activitate de ingrijire medicala depaseste cifra de afaceri de 85.000 de euro. Are obligatia sa se inregistreze ca platitoare de TVA in conditiile in care desfasoare majoritar activitati de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<