Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Active financiare nete. Romania e pe locul 41 in lume

02-Oct-2015
2112

Potrivit unui studiu intocmit de publicatia Global Wealth Report, realizata de Grupul Allianz, aactivele financiare brute ale Romaniei au crescut anul trecut cu 3,3 procente, iar activele financiare nete cu 5,1%, ambele mai lent decat media statelor comunitare din Europa de Est, statul roman ocupand locul 41 in topul global, din perspectiva activelor financiare nete per capita.

In aceasta lucrare sunt analizate activele si datoriile gospodariilor private din peste 50 de tari, concluziile indicand faptul ca, in 2014, au fost depasite pentru prima data trei praguri in evolutia activelor financiare. Astfel, activele financiare globale nete ale gospodariilor private au depasit pragul de 100 trilioane de euro, activele financiare private ale Chinei le-au depasit pe cele ale Japoniei si numarul celor care se incadreaza in clasa de mijloc la nivel global a ajuns la un miliard.

Potrivit Agerpres, in Romania, activele financiare brute au crescut anul trecut cu 3,3 procente, iar activele financiare nete cu 5,1%, ambele mai lent decat media statelor membre UE din Europa de Est. Dupa o scadere de 1,8% in anul 2013, datoriile s-au redus cu inca 1,2 procente anul trecut. Ca o consecinta, rata datoriilor (datorii ca procent din PIB) a scazut cu 1,4 puncte procentuale, pana la 23,8 procente. Atat indatorarea relativa, cat si cea absoluta, in Romania se situeaza mult sub media regionala. in statele membre UE, rata datoriilor a ajuns in medie la 32,9%, in vreme ce rata datoriilor per capita totalizeaza 3.370 de euro, media din Romania fiind de aproximativ 1.640 de euro.

De asemenea, aceeasi sursa mentioneaza ca "ponderea relativ mica a regiunii in clasa de mijloc la nivel global este de altfel reflectata si de topul celor mai bogate 20 de tari (active financiare nete per capita), in conditiile in care nicio tara din Europa de Est nu se afla inca in acest top 20. Mai mult, dincolo de top 20, vorbim de o imagine mixta a Europei de Est".

Totodata, se mentioneaza ca in vreme ce unele tari au urcat in top fata de anul 2000 - tarile baltice, de exemplu - altele au coborat cu cinci sau chiar mai multe locuri, asa cum este cazul Croatiei, Poloniei si Slovaciei. Cu active financiare nete per capita in medie de 4.230 de euro, Romania s-a situat pe locul 41 in topul international, urcand 4 locuri.

Michael Heise, economist sef in cadrul Allianz, a amintit insa ca astfel de topuri nu ar trebui considerate adevarul absolut, dar ca diferentele uriase dintre tari exista.

 


"Numerosi observatori vor interpreta aceste cifre drept o evidenta privind saturarea economiilor, insa aceasta este o perspectiva eronata. Pe fondul ratelor scazute ale dobanzilor, prea multe gospodarii inca nu economisesc suficient pentru varsta pensionarii. Factorii de decizie nu ar trebui sa incerce sa restrictioneze economisirea si mai degraba sa gaseasca noi cai si elemente de motivare pentru a promova cererea de capital. Nu exista nicio lipsa de oportunitati de investitii, deoarece provocarile pe care le avem de infruntat sunt imense: schimbarea climatica, saracia si migratia, revolutia digitala, infrastructura depasita, ca sa ne referim doar la cateva", a explicat acesta, citat de Agerpres.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016