Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF actualizeaza documentatia tehnica SAF-T. Cine are obligatia depunerii D406

12-Iul-2021
8039
ANAF actualizeaza documentatia tehnica SAF-T. Cine are obligatia depunerii D406

ANAF a publicat spre consultare publica, in data de 9 iunie 2021, un nou proiect privind actualizarea documentatiei tehnice SAF-T.

Fisierul Standard de Control Fiscal (SAF-T) este un standard international pentru schimbul electronic de date contabile intre societati/organizatii si autoritatile fiscale. SAF-T se doreste a fi adecvat pentru contribuabili si auditorii acestora, indiferent de marimea acestora, de la intreprinderi multinationale la intreprinderi mici si mijlocii, desi pot exista unele diferente in aplicarea sa.

Conform documentului, introducerea SAF-T in Romania va simplifica relatia contribuabililor cu ANAF, intrucat ANAF ar putea face unele verificari electronic, fara sa mai fie nevoie sa efectueze inspectii fiscale pe teren. in urma acestor verificari preliminare de la distanta, ANAF ar putea lamuri rapid unele neclaritati si sa restranga astfel numarul de verificari la sediul contribuabilului.

Fisierul Standard de Control (SAF-T) este un fisier in format electronic, bazat pe XML, standardizat international pentru trimiterea de rapoarte fiscale, de raportare TVA, de la societati catre autoritatile fiscale. SAF-T necesita utilizarea codurilor standardizate. SAF-T este un fisier care contine date contabile extrase automat din sistemele de contabilitate ale contribuabililor. in practica, datele sunt exportate si stocate intr-un format standardizat.

Obligatia de depunere pentru Declaratia Informativa D406 fisierul standard de control fiscal (SAF-T) este stabilita de catre ANAF pentru contribuabilii persoanele juridice romane si pentru unitatile fara personalitate juridica din Romania ale persoanelor juridice straine in concordanta cu obligatia tinerii contabilitatii in partida dubla.

Persoanele juridice romane si unitatile fara personalitate juridica din Romania ale persoanelor juridice straine 1 vor avea si obligatia intocmirii si depunerii fisierului standard de control fiscal SAF-T prin Declaratia informativa D406.

Obligatia intocmirii si depunerii declaratiei informative D406 este introdusa fazat in timp de catre ANAF pentru diferitele categorii de contribuabili, in functie de arondarea lor la principalele categorii pe baza criteriului de administrare

 - in mod diferentiat pentru marii contribuabili, contribuabilii mijlocii si contribuabilii mici.

Nota: Institutiile publice pentru care ANAF nu are competenta de exercitare a verificarii situatiei fiscale, nu vor trebui sa raporteze fisierul SAF-T.

Persoanele juridice romane si unitatile fara personalitate juridica din Romania ale persoanelor juridice straine care nu au obligatia de depunere sau care se conformeaza la depunerea declaratiei informative.

D406 - nu vor beneficia de tratamentul procedural simplificat al verificarilor fiscale documentare, de ladistanta - pe baza informatiilor financiar-contabile detaliate transmise prin declaratia informativa D406, in cazul controalelor, verificarilor si inspectiilor fiscale.

Nedepunerea la termenele prevazute de lege a Fisierului SAF-T sau depunerea incorecta ori incompleta a Fisierului SAF-T, constatata de ANAF, va atrage contraventii, in conformitate cu prevederile art. 337 alin. 1 - Contraventii in cazul declaratiilor recapitulative (care va fi aplicat si Fisierului Standard de Control Fiscal) din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala.

Propunere legislativa privind modul de aplicare a exceptiilor de nesanctionare:(decizia urmeaza sa fie luata odata cu aprobarea modificariilor legislative)

Nu se sanctioneaza contraventional:

-persoanele care corecteaza Fisierul SAF-T pana la termenul legal de depunere a urmatoarei Declaratii informative D406, in cazul identificarii unor erori de catre contribuabil sau in maxim 10 zile calendaristice de la data notificarii erorii de depunere, in cazul transmiterii unei declaratii informative cu erori semnalate prin recipisa-

-persoanele care, ulterior termenului legal de depunere, corecteaza declaratiile ca urmare a unui fapt neimputabil persoanei impozabile (propunere adresata leguitorului).

Depunerea Declaratiei informative D406)incorect, incomplet, sau din care lipsesc informatiile obligatorii atrage invalidarea acesteia, situatia urmand a fi comunicata contribuabilului prin recipisa. Pentru mai multe detalii va rugam sa analizati sectiunile 5-9 din ghid.

Declaratia informativa D406 Fisierul Standard de Control Fiscal (SAF-T) se depune in format electronic,data limita de depunere fiind cel mai tarziu:

- pana in ultima zi calendaristica a lunii urmatoare perioadei de raportare (luna/trimestrul calendaristic, dupa caz, pentru alte informatii decat cele privind Stocurile si Activele).
- pana la termenul de depunere a situatiilor financiare aferente exercitiului financiar, in cazul Declaratiei informative D406-Active.
- in termenul stabilit de organul fiscal, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitarii, in cazul Declaratiei informative D406-Stocuri.

Va rugam sa consultati sectiunea 5 pentru mai multe detalii. Click AICI>>

Urmatoarele categorii de contribuabili au obligatia de depunere a Fisierului SAF-T (D406):

Regiile autonome
Institutiile nationale de cercetare dezvoltare
Societatile comerciale pe actiuni (S.A.)
Societatile in comandita pe actiuni (SCA)
Societatile comerciale in comandita simpla (SCS)7
Societatile comerciale in nume colectiv (SNC)
Societatile comerciale cu raspundere limitata (SRL)
Societatile/Companiile nationale
Organizatiile cooperatiste mestesugaresti (OC1)
Organizatiile cooperatiste de consum (OC2)
Organizatiile cooperatiste de credit (OC3)
Alte persoane juridice
Unitatile fara personalitate juridica din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate
Persoanele juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent/mai multor sedii permanente in Romania,
Persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania
Asociatiile cu scop patrimonial
Asociatiile/ Persoanele fara scop patrimonialOrganismele de plasament colectiv care nu sunt constituite prin act constitutiv, astfel cum sunt prevazute in legislatia pietei de capital, fondurile de pensii facultative, fondurile de pensii administrate privat si alte entitati organizate pe baza Codului civil
Societatile nerezidente care au in Romania un cod de inregistrare in scopuri de TVA (contribuabilii inregistrati prin inregistrare directa, contribuabilii inregistrati prin reprezentant fiscal, sediile fixe).

Urmatoarele categorii de contribuabili nu vor avea obligatia de depunere a fisierului SAF-T (D406):

Persoanele fizice autorizate
Intreprinderile individuale
Intreprinderile familiale
Persoanele fizice care desfasoara activitati cu scop lucrativ (PFL)
Asociatiile familiale (ASF)
Societatile profesionale de avocati cu raspundere limitata (SPAR)
Societatile profesionale practicieni in insolventa (SPI)
Intreprinderile profesionale unipersonale cu raspundere limitata (URL)
Institutiile publice (PUB)

Obligatia de depunere a Declaratiei Informative D406 privind Fisierul Standard de Control Fiscal (SAF-T) devine efectiva pentru fiecare categorie de contribuabili de la datele de referinta stabilite prin OP ANAF [...], astfel:

Pentru contribuabilii aflati deja in categoria mari contribuabili – de la data de 1 ianuarie 2022 (data de referinta pentru mari contribuabili)
Pentru contribuabilii aflati deja in categoria contribuabili mijlocii - de la data de xx 2022 (data de referinta pentru contribuabilii mijlocii)
Pentru contribuabilii aflati deja in categoria de contribuabili mici – de la data de xx 2023 (data de referinta pentru contribuabilii mici)

Pentru contribuabilii nou inregistrati dupa data de referinta pentru fiecare categorie in parte – de la data efectiva a inregistrarii, prima depunere a declaratiei informative D406 urmand sa se faca in ultima zi a lunii care urmeaza perioadei pentru care se face raportarea , ulterior datei de referinta pentru categoria in care au fost inscrisi.

Contribuabilii trebuie sa trimita Declaratia Informativa D406 lunar sau trimestrial, urmand perioada fiscala aplicabila pentru Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA). Contribuabilii care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA3 vor depune fisierul SAF-T trimestrial. 

Data limita pentru depunerea Declaratiilor Informative D406 privind Fisierul Standard de Control Fiscal este ultima zi calendaristica din luna depunerii (care este luna calendaristica imediat urmatoare perioadei pentru care a fost pregatita declaratia informativa).

Pentru a vedea GHIDUL CONTRIBUABILULUI pentru pregatirea si depunerea DECLARATIEI INFORMATIVE D406 FISIERUL STANDARD DE CONTROL FISCAL (SAF-T), click AICI>>

 

Sursa: ANAF

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • E-Factura: Calcularea termenului limita de 5 zile pentru depunerea facturilor, confirmata oficial de Finante

    • Dupa ce Ministerul Finantelor anuntase printr-o simpla postare pe pagina oficiala de Facebook modalitatea de calculare a termenului limita de 5 zile calendaristice de transmitere a facturilor in sistemul national Ro e-Factura, recent a confirmat informatiile si in mod oficial, printr-un comunicat postat pe site-ul lor. Potrivit art.10 alin.(7) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura...» citeste mai departe aici

  • Amnistie fiscala introdusa prin OUG 107/2024. Ce datorii NU se incadreaza in masura

    • Amnistia fiscala propusa de Guvern atat pentru firme cat si pentru persoane fizice a fost aprobata, iar masurile incluse in OUG 107/2024. Este vorba despre anularea accesoriilor, adica a dobanzilor si penalitatilor, restante la 31 august 2024, insa numai in cazul in care este platita obligatia bugetara principala pana pe 25 noiembrie 2024. Obligatii bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv a) obligatii bugetare pentru care s-a implinit scadenta sau...» citeste mai departe aici

  • Firmele trebuie sa respecte 3 conditii pentru a putea beneficia de bonificatia de 3%, introdusa prin OUG 107/2024

    • Orin OUG 107/2024 au fost introduse cateva beneficii pentru contribuabili, precum si o bonoficatie de 3% care se va acorda celor care platesc la timp toate datoriile fiscale. Insa ce conditii trebuie sa mai indeplineasca firmele? Bonificatie de 3% pentru firme Conform OUG 107/2024, contribuabilii platitori de impozit pe profit, precum ?i contribuabilii platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor, beneficiaza de o bonificatie de 3% din impozitul pe profit anual ?i din impozitul...» citeste mai departe aici

  • Legea 126/2024: Noutati aduse asupra Legii 241/2005 privind evaziunea fiscala

    • ANAF a publicat, pe site-ul oficial, Brosura care prevede noutat?i aduse de Legea nr. 126/2024 asupra Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale. Noutati aduse de Legea 126/2024 in cazul evaziunii fiscale In anul 2024, prin Legea nr. 126/2024 privind unele masuri pentru consolidarea capacitatii de combatere a evaziunii fiscale, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, au fost introduse in Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea...» citeste mai departe aici

  • OUG 107/2024. Cum se aplica amnistia fiscala pentru firme

    • Recent a fost aprobat OUG 107/2024 care prevede facilitati fiscale pentru firme, precum anularea accesoriilor in cazul datoriilor restante la 31 august 2024. Actul normativ prevede si bonificatii pentru persoanele juridice care platesc la timp darile catre stat. Anulare accesorii firme -anularea accesoriilor in procent de 100% din valoarea acestora in cazul datoriilor cumulate pana la data de 31 august 2024; ( daca plata datoriilor se face pana la data de 25 noiembrie 2024); -anularea...» citeste mai departe aici

  • Proiect: Valoarea tichetelor de masa pentru sem. II 2024 creste doar cu 0,4 bani

    • Conform unui Proiect de Ordin pus recent in dezbatere publica de Ministerul Muncii, valoarea tichetelor de masa in sem. II 2024 creste doar cu 0,4 bani. Care este suma maxima pe care o pot acorda firmele angajatoare? Valoare tichete de masa sem. II 2024 Ordinul pentru stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masa pentru semestrul II al anului 2024 a fost pus in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Muncii. Conform documentului, valoarea tichetelor de masa pentru sem. II 2024...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016