Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Atentie la noile modificari ale Codului Fiscal: vezi ce se schimba

23-Aug-2011
3491
Un nou proiect de ordonanta de urgenta aduce modificari importante Codului fiscal. Sunt vizate activitatile dependente, inregistrarea contractelor, impozitul pe profit, regimul fiscal al contractelor de fiducie si multe alte operatiuni din domeniul fiscal.

In ceea ce priveste reglementarile cu aspect general, trebuie adusa la cunostinta extinderea obligatiei de a inregistra contractele de prestari servicii efectuate pe teritoriul Romaniei incheiate cu persoane juridice si fizice straine si pentru persoanele fizice rezidente si pentru sediile permanente din Romania apartinand persoanelor juridice straine.

De asemenea, este revizuita definitia activitatii dependente la functia de baza ca fiind orice activitate dependenta desfasurata in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, declarata astfel de persoana fizica. In plus, se modifica reglementarea privind reconsiderarea oricarei activitati ca activitate dependenta in sensul reconsiderarii numai a activitatii independente care nu indeplineste criterii pentru a fi considerata activitate independenta, aplicand principiul prevalentei economicului asupra juridicului.

In acest sens, trebuie precizat ca, daca intre platitorul de venit si persoana fizica exista incheiat un contract individual de munca, precum si un contract/raport juridic pe baza caruia se desfasoara o activitate independenta, aceasta va fi reconsiderata de catre autoritatile fiscale ca activitate dependenta. Procedura de reconsiderare revine numai autoritatii fiscale, iar venitul realizat din activitatea reconsiderata intra sub incidenta regulilor de impunere proprii veniturilor din salarii ca venit asimilat salariului. In plus, definitia transferului este intregita prin transferul masei patrimoniale fiduciare in cadrul operatiunii de fiducie potrivit Codului Civil

Mai multe dispozitii aduse de noul proiect modifica aplicarea reglementarilor legate de impozitul pe profit. Se renunta astfel la limitarea deductibilitatii fiscale a cheltuielilor cu indemnizatia de deplasare acordata salariatilor la 2,5 fata de nivelul pentru institutii publice, in vederea sustinerii activitatii desfasurate de contribuabili, in corelare cu impozitarea acestor drepturi de deplasare cu reglementarile privind impozitul pe venit, respectiv contributii sociale.

Se retin, din aceste modificari, si noile reguli aplicate in cazul determinarii impozitului pe profit pentru anul precedent, in baza caruia se determina platile anticipate, pentru contribuabilii care sunt implicati in operatiuni de reorganizare (fuziuni, divizari, etc.) in cazul in care acestia si-au exercitat optiunea pentru sistemul de plata anuala a impozitului pe profit cu efectuarea de plati anticipate.

De asemenea, in ceea ce priveste includerea in profitul impozabil a rezervelor din reevaluare aferente mijloacelor fixe (imobilizari corporale si terenuri), deduse total sau partial, se ia in calcul modificarea unor situatii in care mijloacele fixe respective sunt transferate altor contribuabili, ca urmare a efectuarii unor operatiuni de contributii cu active la capitalul social al unei persoane juridice in schimbul unor titluri de participare la aceasta persoana juridica, fuziune sau divizare, efectuate potrivit legii.

Aceste reglementari dispun astfel ca rezervele amintite sa fie impozitate de contribuabilul care preia mijloacele fixe reevaluate, cu respectarea regulilor fiscale pe care le-ar fi aplicat contribuabilul cedent, daca transferul respectiv nu ar fi avut loc.

De asemenea, este reglementat momentul impunerii acestor rezerve in situatiile in care aceste mijloace fixe sunt schimbate, din ratiuni economice, in titluri de participare sau stocuri. Este extinsa si sfera de aplicare a schimbului de actiuni si asupra operatiunilor de achizitie de tiluri de participare, ulterioare dobandirii de catre societatea achizitoare a pozitiei majoritare in
societatea achizitionata. In plus, in ceea ce priveste asocierile cu personalitate juridica, infiintate potrivit legislatiei unui alt stat, noul proiect ar putea impune aplicarea prevederilor fiscale existente pentru asocierile fara personalitate juridica.

Nu in ultimul rand, se doreste o mentinere a sistemului actual de plata a impozitului pe profit pentru contribuabilii care isi desfasoara activitatea in domeniul bancar si se stabileste regimul fiscal al contractelor de fiducie, incheiate de persoanele juridice romane potrivit Codului civil, cu referire la obligatiile fiscale ale fiduciarului, fiind incluse aici si prevederi referitoare la regimul fiscal al masei fiduciare transferate in situatia in care beneficiarul este diferit de constituitor.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Din 1 ianuarie 2025 se va aplica un regim de scutire TVA pentru firmele mici

    • ANAF informeaza ca din 1 ianuarie 2025 se va aplica un regim de scutire TVA pentru firmele mici. Noul regim special pentru intreprinderile mici (SME-SS) se va aplica incepand cu 1 ianuarie 2025. Aceasta permite persoanelor impozabile stabilite intr-un stat membru sa aplice regimul special pentru IM nu numai in statul membru de stabilire, ci si in orice alt stat membru care aplica un regim de scutire pentru IM, in anumite conditii. Conform Directivei 2020/285, incepand cu ianuarie 2025 statele...» citeste mai departe aici

  • Ghid ANAF 2024: TOT ce trebuie sa stii despre utilizarea sistemului e-TVA

    • ANAF a publicat, pe site-ul oficial, Brosura privind Decontul precompletat e-TVA destinat persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA. Sunt informatii utile persoanelor care vor sa utilizeze sistemul e-TVA din SPV. Implementare sistem RO e-TVA Reamintim ca sistemul e-TVA a fost implementat prin OUG 116/2023 si OUG 70/2024. Iar prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3775/2024 a fost aprobat modelul si continutul formularului Decont precompletat RO...» citeste mai departe aici

  • Proiect OUG: Cum va solutiona Min. Justitiei problemele platformei online ONRC

    • Noua platforma online ONRC da multe batai de cap contribuabililor, avocatilor si juristilor care se ocupa in mod direct de infiintarea firmelor, inregistrarea sediilor noi, depunerea documentelor la Registrul Comertului, etc. Aceasta platforma functioneaza greoi, mai ales daca ai nevoie de mai multe inregistrari, sau in anumite cazuri se blocheaza, etc. In acest context, Min. Justitiei a pus in dezbatere publica un nou Proiect de OUG prin care vine cu cateva solutii. Este vorba despre Proiectul...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016