Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Atentie! O noua ordonanta pentru modificarea Legea nr. 571 din 2003 privind Codul fiscal

19-Mar-2012
3119
Ministerul de Finante a publicat proiectul de Ordonanta de urgenta pentru completarea Legii nr.571/2003 privind Codul Fiscal, acesta fiind una dintre masurile de reducere a nivelului de evaziune fiscala inregistrat de autoritatile autohtone.

In nota de fundamentare se precizeaza astfel ca evaziunea fiscala este unul din fenomenele economico - sociale complexe, de maxima importanta, cu care statele de astazi se confrunta si ale carei consecinte nedorite cauta sa le limiteze cat mai mult.

Combaterea acestui fenomen care in prezent genereaza pierderi bugetare semnificative, cu implicatii adanci la nivel social si economic, constituie o preocupare constanta a Romaniei, care trebuie sa introduca, in mod sistematic si eficient, masuri imediate pentru preintampinarea si limitarea evaziunii fiscale.

Promovarea acestui act normativ este determinata de necesitatea implementarii unor masuri in
vederea intaririi masurilor de supraveghere a circulatiei produselor energetice, precum si a diminuarii fenomenului de evaziune fiscala.

In acest context, se impune completarea legislatiei si este necesara adoptarea de masuri urgente
privitoare la marcarea si colorarea pacurei si a produselor asimilate acesteia in scopul crearii posibilitatii practice de stabilire a nivelului de acciza in functie de utilizarea efectiva a acestor produse energetice.

Redam mai jos continutul Ordonantei de Urgenta:

Avand in vedere necesitatea combaterii in regim de maxima urgenta a evaziunii fiscale din domeniul produselor energetice, pentru asigurarea unei mai bune monitorizari a operatorilor economici care desfasoara operatiuni cu produse energetice, in scopul intaririi supravegherii circulatiei produselor energetice, pentru instituirea unor parghii care sa conduca la o colectare a accizelor la nivelul aferent utilizarii reale a produselor energetice, in considerarea faptului ca aceste elemente vizeaza interesul general public si constituie situatii extraordinare, a caror reglementare nu poate fi amanata, in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata, Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

Art. I - Titlul VII "Accize si alte taxe speciale" din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:

La articolul 20616, dupa alineatul (41) se introduc opt noi alineate, alin. (42) - (49), cu urmatorul cuprins:

"(42) Produsele energetice prevazute la alin. (3) lit. g) sau asimilate acestora, pot fi eliberate pentru consum, detinute in afara unui antrepozit fiscal, transportate inclusiv in regim suspensiv de accize, utilizate sau oferite spre vanzare, pe teritoriul Romaniei, numai daca sunt marcate si colorate potrivit prevederilor alin. (44) - (47).

(43) Sunt exceptate de la prevederile alin. (42) produsele energetice prevazute la alin. (3) lit. g) sau asimilate acestora, destinate exportului, livrarilor intracomunitare si cele care tranziteaza teritoriul Romaniei, cu respectarea conditiilor de supraveghere stabilite prin Ordin al Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

(44) Pentru marcarea produselor energetice prevazute la alin. (3) lit. g) sau asimilate acestora se utilizeaza marcatorul solvent yellow 124 - identificat in conformitate cu indexul de culori, denumit stiintific N-etil-N-[2-(1-izobutoxi etoxi)etil]-4-(fenilazo)anilina.

(45) Nivelul de marcare este de 7 mg +/- 10% de marcator pe litru de produs energetic.

(46) Pentru colorarea produselor energetice prevazute la alin. (3) lit. g) sau asimilate acestora se utilizeaza colorantul solvent blue 35 echivalent.

(47) Nivelul de colorare este de 25 mg +/- 10% de colorant pe litru de produs energetic.

(48) Responsabilitatea marcarii si colorarii revine antrepozitarilor autorizati, destinatarilor inregistrati si operatorilor economici care importa astfel de produse, sau a celor care realizeaza achizitii intracomunitare.

(49) Pentru produsele energetice prevazute la alin. (3) lit. g) sau asimilate acestora, eliberate pentru consum, detinute in afara unui antrepozit fiscal, transportate inclusiv in regim suspensiv de accize, utilizate sau oferite spre vanzare, pe teritoriul Romaniei, nemarcate si necolorate, sau marcate si colorate necorespunzator, precum si in cazul nerespectarii conditiilor de supraveghere stabilite prin Ordin al Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, se datoreaza accize la nivelul prevazut pentru motorina."

Art. II - (1) Produsele energetice prevazute la art. 20616 alin. (3) lit. g) din Codul fiscal sau asimilate acestora, nemarcate si necolorate, eliberate pentru consum inainte de intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta vor fi utilizate pana la epuizarea stocurilor. Operatorii economici care detin astfel de stocuri vor depune la autoritatea vamala teritoriala in raza careia isi desfasoara activitatea, in termen de 5 zile lucratoare, liste de inventar cu stocurile existente la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta. Autoritatea vamala teritoriala are obligatia de a verifica realitatea datelor inscrise in listele de inventar, precum si modul de utilizare a stocurilor pana la
epuizare.

(2) Pentru produsele prevazute la art. 20616 alin. (3) lit. g) din Codul fiscal sau asimilate acestora, provenite din teritoriul Uniunii Europene sau din tari terte, si a caror deplasare a fost initiata inainte de intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, destinatarii au obligatia ca la intrarea pe teritoriul Romaniei sa anunte organul vamal teritorial, care va lua masurile necesare in vederea monitorizarii deplasarii pana la destinatie. Activitatea de monitorizare se va face prin ordin al Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Valorificarea si utilizarea stocurilor astfel create se va face sub supraveghere fiscala.

(3) Procedura privind monitorizarea deplasarilor pana la destinatie/pana parasesc teritoriul Romaniei se va aplica si produselor energetice prevazute la art. 20616 alin. (3) lit. g) din Codul fiscal sau asimilate acestora, din productia interna sau aflate in tranzit si care au ca destinatie un operator economic din Romania, dintr-un stat membru sau tara terta si a caror miscare a fost initiata inainte de intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.

(4) Durata deplasarilor initiate inainte de intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta nu poate fi mai mare de 92 de zile.

(5) Pentru nerespectarea obligatiilor prevazute la alin. (1) - (4) se datoreaza accize la nivelul prevazut pentru motorina.



Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Infiintare PFA. Etape si acte necesare

    • Infiintarea unui PFA (Persoana Fizica Autorizata) reprezinta o optiune de luat in calcul pentru persoanele care doresc sa isi desfasoare activitatea profesionala in mod independent. Acest tip de organizare implica o procedura simplificata de infiintare, organizare si administrare, insa exista atat avantaje, cat si dezavantaje care trebuie sa fie pe deplin intelese. In acest articol, vom detalia etapele si documentele necesare pentru infiintarea unui PFA, oferindu-va in acelasi timp si cateva...» citeste mai departe aici

  • E-Factura. Este OBLIGATORIE transmiterea in sistem a facturilor emise catre persoane fizice?

    • Factura electronica, asa cum este definita de OUG nr. 120/2021, este transmisa de operatorii economici (orice entitate care desfasoara o activitate economica constand in executarea de lucrari, livrarea de bunuri/produse si/sau prestarea de servicii) utilizand sistemul RO e-Factura in cadrul tranzactiilor efectuate cu: autoritati contractante/entitati contractante - B2G "Business to Government" alti operatori economici B2B "Business to Business" persoane fizice doar in situatia operatorilor...» citeste mai departe aici

  • D112 in 2024. Modelul aprobat prin Ordinul 6330/2024 va fi utilizat pentru veniturile lunii septembrie

    • Prin Ordinul 6330/2024, publicat recent in Monitorul Oficial, au fost oficializate noi instructiuni pentru completarea D112, dar si un nou model de formular. Modificarile au aparut in contextul intrarii in vigoare a Legii 360/2023 privind noua lege a pensiilor. Ordinul 6.330/1.587/1.630/3.121/2024 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului 112 “Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si...» citeste mai departe aici

  • Particularitati contabile si studii de caz utile pentru magazinele online

    • Magazinele online sunt din ce in ce mai populare, fiind, pentru multe persoane, mult mai comod sa dea cateva click-uri pentru a cumpara produsul dorit decat sa mearga in magazinele fizice. Daca si tu te-ai gandit sa iti deschizi un magazin online sau detii deja unul, trebuie sa tii contabilitatea si pentru ele. Desi in mare parte aceasta se bazeaza pe legile contabilitatii universale, exista si cateva aspecte usor diferite. In acest articol vom vedea care este tratamentul contabil la magazinele...» citeste mai departe aici

  • Firme care transporta marfa. Factura clasica mai poate fi utilizata ca document justificativ?

    • Pentru ca un transport sa fie legal, firmele care il efectueaza trebuie sa intocmeasca mai multe documente justificative, printre care si factura clasica. Insa in contextul aparitiei sistemelor RO e-Factura si RO e-Transport, si a unei noi legislatii, reprezentantul unei firme de transport se intreaba care sunt documentele justificative oficiale de insotire a marfii pe timpul transportului marfurilor, si daca factura clasica se poate folosi ca document justificativ pe...» citeste mai departe aici

  • Radiere intreprindere individuala. Etape si acte necesare

    • Pentru a incheia existenta unei intreprinderi individuale trebuie, ca ultima etapa, sa efectuezi radierea din Registrul Comertului. Insa avand in vedere ca in acest caz, spre deosebire de radierea in cazul SRL-urilor, nu exista situatii financiare de lichidare sau alte termene limita, etc, intreaga procedura va fi foarte simpla. Iar in acest articol vom vedea ce etape trebuie sa parcurgi pentru a radia intreprinderea individuala, de ce documente ai nevoie, dar si cateva lucruri esentiale pe care...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016