Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Calculul taxei pentru emisii poluante provenite de la autovehicule

07-Iun-2012
3755
Va prezentam, prin cele ce urmeaza, obligatiile care revin contribuabililor persoane fizice sau juridice in legatura cu prevederile Legii nr. 9/2012 referitoare la plata taxei pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, pentru autovehiculele din categoriile M1, M2, M3, N1, N2 si N3, asa cum sunt definite in Reglementarile privind omologarea de tip si eliberarea cartii de identitate a vehiculelor rutiere, precum si omologarea de tip a produselor utilizate la acestea, aprobate prin Ordinul ministrului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei nr. 211/2003, cu modificarile si completarile ulterioare - RNTR 2.

Obligatie

Taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule se plateste la:

- inscrierea in evidentele autoritatii competente, a dobandirii dreptului de proprietate asupra unui autovehicul de catre primul proprietar din Romania;

- repunerea in circulatie a unui autovehicul dupa incetarea unei exceptari sau scutiri prevazute de Legea nr. 9/2012;


- reintroducerea in parcul auto national a unui autovehicul, in cazul in care la momentul scoaterii sale din parcul auto national i s-a restituit proprietarului platitor valoarea reziduala a taxei;

- prima transcriere a dreptului de proprietate, in Romania, asupra unui autovehicul rulat si pentru care nu a fost achitata taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, conform Legii nr. 571/2003, sau taxa pe poluare prevazuta de Ordonanta de Urgenta Guvernului nr. 50/2008;

Documentatie

In vederea calcularii taxei de catre autoritatea fiscala, contribuabilii trebuie sa prezinte, in copie si in original, urmatoarele documente:

- cerere, (model tip) aprobata prin Ordinul presedintelui ANAF nr. 28/2012;

- cartea de identitate a vehiculului;

- documente care atesta dobandirea autovehiculului pentru care se solicita plata taxei de catre contribuabil;

- in cazul autovehiculelor rulate achizitionate din alte state, un document din care sa rezulte data primei inmatriculari a acestora si, dupa caz, declaratia pe propria raspundere, precum si rezultatul expertizei tehnice efectuate de Regia Autonoma "Registrul Auto Roman" ori rezultatul evaluarii individuale efectuate pentru deprecieri.

- in cazul autovehiculelor care fac obiectul contractelor de leasing, in locul cartii de identitate a vehiculului, va fi prezentat un document care sa contina elementele necesare calculului taxei de catre organul fiscal. Cererea se depune in format electronic, insotita de documentul mentionat mai sus.


Plata

Taxa se achita in lei de contribuabili, prin virament sau in numerar, la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal la care acestia sunt inregistrati ca platitori de impozite si taxe sau isi au domiciliul fiscal, in contul 51.16.10.09 "Disponibil din taxe pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule", codificat cu codul de identificare fiscala a contribuabililor persoane fizice sau juridice.

Sursa: DGFP Valcea

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016