Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce sunt fondurile de investitii?

22-Aug-2014
3599
Fondurile de investitii sunt organisme de plasament colectiv fara personalitate juridica, entitati care atrag fonduri banesti ale investitorilor - persoane fizice si juridice, urmand ca acestea sa fie investite de catre administratorul fondului (societate de administrare a investitiilor - SAI), conform unei politici de investitii declarate a fondului, in: actiuni tranzactionate pe piata bursiera, obligatiuni municipale si / sau corporatiste, instrumente ale pietei monetare, precum si in alte valori mobiliare premise de legislatia in vigoare. Profiturile realizate astfel se redistribuie prin rascumpararea unitatilor de fond, acelorasi investitori.

In Romania, fondurile de investitii se impart in doua categorii: a) "organisme de plasament colectiv in valori mobiliare" (OPCVM) - in care sunt incluse fondurile deschise de investitii; b) "alte organisme de plasament colectiv" (AOPC) - in care sunt incluse fondurile inchise de investitii si societatile de investitii de tip inchis. Cele cinci SIF-uri din Romania (SIF Muntenia, SIF Moldova, SIF Transilvania, SIF Banat Crisana si SIF Oltenia) sunt incadrate in categoria AOPC.

Fondurile deschise de investitii sunt entitati care colecteaza fonduri banesti de la investitori pentru plasamentul acestora in actiuni, obligatiuni, instrumente de piata monetara si in alte titluri. in functie de fondurile banesti colectate, sunt emise unitati de fond, o unitate reprezentand o anumita suma de bani investita in fond. Denumirea de fond "deschis" se refera la faptul ca, la finalul fiecarei zile, fondul emite noi unitati catre investitori si rascumpara unitati de la investitorii care doresc sa se retraga din fond.

Fondurile inchise de investitii sunt entitati care ofera un numar limitat de unitati de fond pe o durata limitata de timp. Unitatile de fond aferente sunt rascumparate la intervale de timp prestabilite sau la anumite date, in conformitate cu regulile fondului sau cu prevederile actului constitutiv. Aceste fonduri colecteaza fonduri banesti de la investitori, atat public cat si privat.

Principalele diferente dintre OPCVM si AOPC sunt: a) la cererea detinatorilor, unitatile sunt rascumparate continuu din activele OPCVM, in timp ce in cazul AOPC, unitatile de fond sunt rascumparate la intervale prestabilite sau la anumite date, in conformitate cu regulile fondului sau cu prevederile actului constitutiv; b) OPCVM fac obiectul unei politici investitionale mai restrictive decat AOPC; c) OPCVM colecteaza in mod public resurse financiare, in timp ce AOPC colecteaza resurse financiare atat public, cat si privat.




Sursa: Autoritatea de Supraveghere Financiara




Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016