Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cesiune de creante versus cesiune de contract. Se colecteaza TVA la cesiunea contractului?

26-Nov-2019
10474

"O societate obtine venituri din chirii pe baza unui contract de inchiriere. Se opteaza pentru facturarea cu TVA. In cursul lunii octombrie societatea cesioneaza drepturile si obligatiile provenite din contractul de inchiriere catre o alta societate, la un anumit pret. Care este momentul recunoasterii veniturilor din cesiune? Se colecteaza TVA la cesiunea contractului?"

Specialistul nostru a impartit acest studiu de caz in doua subiecte de interes la care a si oferit raspuns:


1) Care este momentul recunoasterii veniturilor din cesiune?

Din datele prezentate de dumneavoastra rezulta ca este vorba despre o cesiune de contract (obiectul cesiunii este un contract/transferul contractului de inchiriere) si nu despre o cesiune de creante. Cesiunea de contract este posibila in speta dumneavoastra avand in vedere ca este vorba despre cesionarea unui contract in care prestatiile (inchirierea) nu au fost integral executate.

Este posibila inregistrarea de venituri din cesiune de contract in situatia in care pentru cesiunea contractului se incaseaza un pret al cesiunii de catre cedent din partea cesionarului. Recunoasterea veniturilor din cesiune se face la data incasarii pretului cesiunii.



2) Se colecteaza TVA la cesiunea contractului?

Pentru a sti daca trebuie sa colectati sau nu TVA la cesiunea contractului va recomand sa analizati in care categorie se incadreaza operatiunea de cesionare a creantelor avand in vedere clasificarea acestora de la punctul 52 (9) b)- (15 ) din Normle de alocare a;e Codului fiscal:

52. (9) Operatiunile cu creante se clasifica, in functie de contractul incheiat intre parti, in:
a) operatiuni prin care persoana care detine creantele angajeaza o persoana in vederea recuperarii acestora, care nu presupun cesiunea creantelor;
b) operatiuni care presupun cesiunea creantelor.
(10) In situatia prevazuta la alin. (9) lit. b) se disting operatiuni prin care:
a) cesionarul cumpara creantele, fara ca operatiunea sa aiba drept scop recuperarea creantei;
b) cesionarul cumpara creantele, asumandu-si sau nu riscul neincasarii acestora, percepand un comision de recuperare a creantelor de la cedent;
c) cesionarul cumpara creantele, asumandu-si riscul neincasarii acestora, la un pret inferior valorii nominale a creantelor, fara sa perceapa un comision de recuperare a creantelor de la cedent.
(11) Se considera ca cesionarul realizeaza o prestare de servicii de recuperare de creante in beneficiul cedentului, taxabila conform prevederilor art. 292 alin. (2) lit. a) pct. 3 din Codul fiscal in situatia prevazuta la alin. (10) lit. b), intrucat percepe de la cedent un comision pentru aceasta operatiune. De asemenea, persoana care este angajata in scopul recuperarii creantelor in situatia prevazuta la alin. (9) lit. a) realizeaza o prestare de servicii de recuperare de creante in beneficiul persoanei care detine creantele, taxabila conform prevederilor art. 292 alin. (2) lit. a) pct. 3 din Codul fiscal.
(12) In situatia prevazuta la alin. (10) lit. b) se considera ca cesiunea creantei de catre cedent nu reprezinta o operatiune in sfera de aplicare a TVA.
(13) In situatia prevazuta la alin. (10) lit. a):
a) daca pretul de vanzare al creantei este mai mare decat valoarea nominala a creantei, cedentul realizeaza o operatiune scutita de TVA conform prevederilor art. 292 alin. (2) lit. a) pct. 3 din Codul fiscal, iar cesionarul nu realizeaza o operatiune in sfera de aplicare a TVA;
b) daca pretul de vanzare al creantei este mai mic sau egal cu valoarea nominala a creantei, nici cedentul, nici cesionarul nu realizeaza operatiuni in sfera de aplicare a TVA.
(14) In cazul cesiunii de creanta prevazute la alin. (10) lit. c):
a) se considera ca cesiunea creantei de catre cedent reprezinta o operatiune scutita de TVA in sensul art. 292 alin. (2) lit. a) pct. 3 din Codul fiscal;
b) cesionarul se considera ca nu efectueaza o prestare de servicii de recuperare de creante in beneficiul cedentului, respectiv nu realizeaza o operatiune in sfera de aplicare a TVA, intrucat nu percepe un comision pentru aceasta operatiune.
(15) In sensul alin. (9) - (14) au fost pronuntate si deciziile in cauzele Curtii Europene de Justitie nr. C-305/01 Finanzamt Gross-Gerau impotriva MKG-Kraftfahrzeuge-Factoring GmbH si C-93/10 Finanzamt Essen-NordOst impotriva GFKL Financial Services AG.

Daca operatiunea de cesiune a drepturilor si obligatiilor din contractul de inchiriere conform contractului de cesiune se incadreaza la pct. 59(10) a), respectiv cesionarul cumpara creantele fara ca operatiunea sa aiba drept scop recuperarea creantei si pretul de vanzare al createi este mai mic sau egal cu valoarea nominal a creantei, atunci nici una din partile contractante ( cedent si cesionar ) nu realizeaza operatiuni in sfera de aplicare a TVA – pct 59 ( 13) b).

Totusi, fiind de fapt vorba de o cesiune de contract si daca in acesta s-a prevazut un pret al cesiunii contractului, atunci, valoarea incasata de cedent de la cesionar intra in sfera TVA, deci se va colecta TVA. In Codul fiscal nu este reglementata din punct de vedere al TVA cesiunea de contract. Sunt reglementate doar cesiunile de creante.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016