Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prestarea de servicii in mod gratuit in cadrul actiunilor de protocol. Problema colectarii TVA

17-Mai-2013
2675
expert contabil Anca Ivanov

Presupunem ca SC ABC SRL detine un hotel si acorda unor parteneri de afaceri cazare gratuita in scop de protocol. Din punct de vedere contabil, operatiunea nu genereaza inregistrari in contabilitate, dat fiind ca nu se factureaza venituri, iar cheltuielile care se fac sunt cheltuielile generale ce se fac in mod obisnuit cu utilitatile, curatenia etc. Pentru intreg hotelul.

Se pune insa problema colectarii sau nu a TVA deduse.

In aceasta situatie, se aplica prevederile art. 129 alin. (5) lit. a) din Codul fiscal, reglementari care prevad ca "utilizarea bunurilor care fac parte din activele folosite in cadrul activitatii economice a persoanei impozabile sau prestarea de servicii in mod gratuit, in cadrul actiunilor de (...) protocol, in conditiile stabilite prin norme nu constituie prestare de servicii efectuata cu plata".

Normele metodologice de aplicare a acestui articol precizeaza - la pct. 7 alin. (7) - ca "nu constituie prestare de servicii efectuata cu plata utilizarea bunurilor care fac parte din activele folosite in cadrul activitatii economice a persoanei impozabile sau prestarea de servicii in mod gratuit in cadrul actiunilor de protocol in masura in care actiunile de protocol sunt realizate in scopuri legate de activitatea economica a persoanei impozabile, nefiind aplicabil plafonul prevazut la pct. 6 alin. (10) lit. a)", respectiv cel referitor la plafonul de 100 de lei pentru bunurile de mica valoare acordate in cadrul actiunilor de protocol.


Asadar nu exista obligativitatea colectarii TVA deduse la achizitia bunurilor folosite sau cheltuielilor efectuate in vederea punerii la dispozitia partenerilor a camerelor cu titlu gratuit in cadrul actiunilor de protocol.

Daca in privinta oferirii de cadouri de mica valoare si a prestarii de servicii cu titlu gratuit lucrurile sunt destul de clar reglementate, in privinta meselor si tratatiilor oferite clientilor in scop de protocol nu este la fel de clar in ce mod vom trata TVA dedusa la achizitie.

De aceea ar fi prudent sa nu deducem TVA la efectuarea acestor cheltuieli pana cand nu vor aparea reglementari explicite.

Daca totusi se doreste deducerea TVA, atunci va recomandam sa documentati cat se poate de temeinic actiunea de protocol de exemplu cu:

- copie dupa ordinul de deplasare a firmelor reprezentante la firma dvs.;
- corespondenta cu invitatii;
- confirmarea prezentei la intalnirile de afaceri de catre partenerii de afaceri;
- documente care sa probeze ce intalniri au avut loc, persoanele invitate, data si locul intalnirilor etc.

(In practica am intalnit situatii in care organele de control au solicitat aceste documente ca mijloace de proba ca actiunea de protocol a avut loc, s-a desfasurat in scopul activitatii economice, iar achizitiile pentru care s-a dedus TVA au fost destinate utilizarii in folosul realizarii de operatiuni taxabile, asa cum prevede art. 145 alin. (2) din Codul fiscal.)

In conformitate cu reglementarile art. 145 alin. (5) lit. b) din Codul fiscal, taxa datorata sau achitata pentru achizitiile de bauturi alcoolice si produse din tutun, cu exceptia cazurilor in care aceste bunuri sunt destinate revanzarii sau pentru a fi utilizate pentru prestari de servicii, nu este deductibila.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • SANCTIUNI pentru neconformarea cu E-Factura in B2C de la 1 iulie 2025

    • De la 1 iulie 2025, firmele care nu transmit facturile catre persoane fizice in sistemul RO e-Factura risca amenzi usturatoare. Extinderea obligativitatii e-Facturii si in relatia B2C aduce noi responsabilitati pentru toti operatorii economici, indiferent de metoda de plata folosita de client. In acest articol, explicam cine este vizat, ce reglementari trebuie respectate si care sunt sanctiunile prevazute de lege.» citeste mai departe aici

  • GHID e-Transport 2025: Termene, Obligatii si Sanctiuni

    • Autoritatile fiscale au revizuit recent ghidul oficial privind utilizarea sistemului RO e-Transport, pentru a reflecta modificarile legislative din 2024–2025 si pentru a alinia platforma la noua sa structura. In prezent, sistemul este impartit clar in doua directii: transporturile nationale de bunuri cu risc fiscal ridicat si transporturile internationale, indiferent daca implica sau nu astfel de bunuri. In continuarea articolului vom vedea ce transporturi trebuie declarate,...» citeste mai departe aici

  • Impozit dividende. Ce cota aplici daca platesti dividende in 2025

    • Daca intentionezi sa platesti dividende in 2025, este important sa cunosti cota actuala de impozitare si obligatiile fiscale aferente. In prezent, impozitul pe dividende este de 10%, iar retinerea si virarea acestuia la bugetul de stat intra in sarcina platitorului. In continuare, explicam cine datoreaza acest impozit, cand se plateste si in ce situatii se pot aplica exceptii.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016