Sunt de acord cu politica de cookie
Fiscalitatea.ro cauta meniu

Chestionarul pentru stabilirea rezidentei fiscale - obligatoriu pentru romanii care lucreaza in afara. Specialistii ANAF ofera clarificari!

23-Iul-2019
1802

Cine si cand trebuie sa depuna Chestionarul pentru stabilirea rezidentei fiscale? Iata o intrebare la care pot sa raspunda prea putini romani plecati la munca in afara sau chiar stabiliti cu intreaga familie peste hotare. In acest context, ANAF si-a delegat specialisti care sa raspunda intrebarilor venite din partea contribuabililor pe tema "Stabilirea rezidentei fiscale a persoanelor fizice la plecarea din Romania si la sosirea in Romania".

Saptamana trecuta, ANAF a organizat o sesiune de asistenta online pe pagina de Facebook a institutiei in care s-a discutat despre "Stabilirea rezidentei fiscale a persoanelor fizice la plecarea din Romania si la sosirea in Romania".

In cele ce urmeaza redam sase dintre intrebarile care au primit raspuns din partea specialistilor ANAF.

Intrebare 1.

Cum fac in cazul in care sunt plecat din Romania din anul 2012? 

Raspunsul ANAF

Obligatia de depunere a Chestionarului pentru stabilirea rezidentei fiscale la plecarea din Romania revine doar persoanelor care au parasit teritoriul tarii noastre incepand cu data de 01.01.2012, data intrarii in vigoare a OMFP 74/2012 abrogat prin OMFP 1099/2016 ale carui prevederi sunt in prezent in vigoare. 

Intrebare 2.

Sotul meu, incepand cu luna mai, locuieste si munceste in Austria. Ce obligatii declarative mai are in Romania? Multumesc!

Raspunsul ANAF

In situatia in care sotul dvs. stia ca va pleca din tara pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, avea obligatia completarii formularului „Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania”. Chestionarul trebuia inregistrat la organul fiscal cu 30 de zile inaintea plecarii din Romania. In cazul in care va referiti cumva si la alte obligatii declarative, sotul dvs. poate solicita informatii suplimentare prin intermediul serviciului Spatiul Privat Virtual, in cadrul caruia este disponibil formularul de contact.

Chestionarul poate fi depus si ulterior plecarii. Nu veti plati amenda intrucat se aplica legea prevenirii.

Intrebare 3.

Chiar daca sunt plecata inainte de 2010 si nu aveam obligatia depunerii Chestionarului, optional nu il pot depune?

Raspunsul ANAF

Obligatia de depunere a Chestionarului pentru stabilirea rezidentei fiscale la plecarea din Romania, revine doar persoanelor care au parasit teritoriul tarii noastre invepand cu data de 01.01.2012, data intrarii in vigoare a OMFP 74/2012 abrogat prin OMFP 1099/2016 ale carui prevederi sunt in prezent in vigoare. Totusi daca doriti sa va clarificati situatia fiscala puteti depune acest chestionar.

Intrebare 4.

Individ plecat din Romania in 2007, stabilit si casatorit in Italia cu un cetatean italian – impreuna au un copil. De 5 ani nu a mai fost in Romania si nu detine niciun tip de proprietate sau bun in Romania. El trebuie sa faca chestionarul de residenta fiscala?

Raspunsul ANAF

Persoana in cauza nu trebuie sa depuna chestionarul pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania.

Intrebare 5.

In cazul in care ma intorc in tara definitiv dupa 16 ani, tinand cont ca atunci cand am plecat eram inca minora, iar acum sunt mama a doi copii, ce obligatii am si fata de care institutie? Si daca puteti sa-mi spuneti si ce drepturi am, daca am.

Raspunsul ANAF

Dvs. va trebui sa depuneti "Chestionarul pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania". Chestionarul va trebui sa il inregistrati la organul fiscal central competent, in 30 de zile de la implinirea termenului de 183 de zile de prezenta in Romania. Chestionarul poate fi descarcat accesand urmatorul link: https://static.anaf.ro/.../formulare/A1_OMFP_1099_2016.pdf

Organul fiscal va analiza indeplinirea conditiilor de rezidenta in functie de situatia dvs concreta, luand in considerare prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri sau prevederile Codului fiscal, dupa caz, precum si documentatia prezentata, respectiv chestionarul pentru stabilirea rezidentei, certificatul de rezidenta fiscala emis de autoritatea fiscala straina sau un alt document eliberat de catre o alta autoritate decat cea fiscala, care are atributii in domeniul certificarii rezidentei fiscale, conform legislatiei interne a acelui stat, si orice alte documente care pot sta la baza determinarii rezidentei persoanei fizice.

In urma analizei efectuate, organul fiscal va stabili daca dvs, va veti pastra rezidenta statului strain potrivit conventiei de evitare a dublei impuneri sau veti devini persoana fizica rezidenta in Romania.

In termen de 30 de zile de la depunerea chestionarului, veti fi notificata daca aveti obligatie fiscala integrala in Romania sau va fi impusa numai pentru veniturile obtinute din Romania.

Intrebare 6.

In cazul in care o persoana a parasit Romania anul trecut, ce ar trebui sa faca pentru stabilirea rezidentei fiscale? Aici ma refer, cu ce alte acte ar trebui sa mergem la ANAF, pe langa chestionarul pentru stabilrea rezidentei fiscale. Mentionez ca persoana are permis de munca in Elvetia.

Raspunsul ANAF

Documentele sunt mentionate si in cuprinsul chestionarului. Acestea sunt, dupa caz:
- certificatul de rezidenta fiscala eliberat de autoritatea competenta a statului strain sau un alt document eliberat de catre o alta autoritate decat cea fiscala, care are atributii in domeniul certificarii rezidentei conform legislatiei interne a acelui stat, in original sau in copie legalizata
- traducere autorizata in limba romana.

La cererea organului fiscal din Romania, persoana fizica este obligata sa prezinte documentele solicitate de aceasta, insotite de o traducere autorizata in limba romana, si, dupa caz, sa aduca clarificari aditionale.

Chestionarul este disponibil AICI >> 

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul "Chestionarul pentru stabilirea rezidentei fiscale - obligatoriu pentru romanii care lucreaza in afara. Specialistii ANAF ofera clarificari!":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!​

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016x

Trimite opinia ta comunitatii Fiscalitatea.roPentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

 • Ordonanta militara nr.4/2020 - Noi masuri pentru izolarea angajatilor
  • In Monitorul Oficial, partea I nr. 257 din 29.03.2020, a fost publicata Ordonanta militara nr. 4/2020 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19. Ordonanta intra in vigoare de la 1 APRILIE si prevede noi restrictii de circulatie pentru persoanele cu varsta minima de 65 de ani, sanctionari mai dure pentru cei care parasesc carantina, izolarea angajatilor la munca, preturi plafonate si noi masuri dispuse pentru autoritatile locale si centrale. Angajatii pot beneficia, pentru o perioada...» citeste mai departe aici

 • Ministerul Sanatatii: Ordinul nr. 502/2020 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate
  • Ministerul Sanatatii a publicat Ordinul nr. 502/417/2020 pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/1.311/2017. Ordinul 502/2020 a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 253 din 27.03.2020 si a intrat in vigoare vineri - 27...» citeste mai departe aici

 • Declaratia pe proprie raspundere si adeverinta de angajator se pot completa online, in platforma oficiala
  • Ordonanta militara nr. 3/2020 a interzis circulatia persoanelor in afara locuintelor, cu cateva exceptii, precum deplasarile in scopul serviciului, aprovizionarea cu alimente, asistenta medicala, ingrijirea copilului, scurte iesiri pentru a face sport, deplasari pentru a dona sange, deplasari in scop umanitar sau cele legate de activitatea agricola. Persoanele care parasesc locuinta pentru unul dintre aceste motive sunt obligate sa aiba asupra lor declaratia pe proprie raspundere sau adeverinta...» citeste mai departe aici

 • Totul despre somaj tehnic: Avantajele angajatorilor si ale angajatilor
  • Ce si cum trebuie facut pentru a respecta INTEGRAL noua lege privind trimiterea angajatilor in somaj tehnic - aceasta este intrebarea la care tot mai multi angajatori incearca sa afle raspuns. Somajul tehnic este reglementat de Codul muncii care, la art. 53, face urmatoarele precizari privind intreruperea sau reducerea activitatii angajatorului: Art. 53 (1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai...» citeste mai departe aici

 • Ce trebuie sa stii despre facilitatile in constructii, in cazul aplicarii pentru indemnizatie somaj tehnic
  • Daca o societate cu domeniu de activitate constructii aplica pentru luna martie si aprilie somajul tehnic, mai beneficiaza de facilitatile fiscale la plata salariilor minime de 3000 lei, avand in vedere faptul ca ordonanta 30 /2020 se aplica din 21.03.2020 si atunci plata salariilor vor fi mai mici de 3000 lei - dat fiind ca nu este luna intreaga? Potrivit specialistului nostru, raspunsul la aceasta intrebare se afla in Art. 60 pct.5 lit.a) din Codul fiscal - care conditioneaza acordarea...» citeste mai departe aici

 • MFP stabileste configuratia aparatelor de marcat integrate in automatele comerciale
  • Ministerul Finantelor Publice a pus in dezbatere publica un proiect de Ordin pentru modificarea si completarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.479/2003. Proiectul de Ordin care a fost publicat azi - 30 martie 2020 stabileste configuratia, precum si caracteristicile tehnice si functionale ale aparatelor de marcat...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2020 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016