Raportul Special
realizat de specialisti
Conform unui material informativ ANAF, grupul fiscal in domeniul impozitului pe profit se constituie din cel putin doua dintre urmatoarele entitati, denumite in continuare membri:
i) o persoana juridica romana/persoana juridica cu sediul social in Romania infiintata potrivit legislatiei europene si una sau mai multe persoane juridice romane/persoane juridice cu sediul social in Romania infiintate potrivit legislatiei europene la care aceasta detine, in mod direct sau indirect, cel putin 75% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot al acestora;
ii) cel putin doua persoane juridice romane la care o persoana fizica romana detine, in mod direct sau indirect, cel putin 75% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot;
iii) cel putin doua persoane juridice romane detinute, in mod direct sau indirect, in proportie de cel putin 75% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, de o persoana juridica/fizica, rezidenta intr-un stat cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri sau intr-un stat cu care s-a incheiat un acord privind schimbul de informatii;
iv) cel putin o persoana juridica romana detinuta, in mod direct sau indirect, in proportie de cel putin 75% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, de o persoana juridica rezidenta intr-un stat cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri sau intr-un stat cu care s-a incheiat un acord privind schimbul de informatii si sediul permanent/sediul permanent desemnat din Romania al acestei persoane juridice straine.
Persoana juridica responsabila reprezinta persoana juridica romana/persoana juridica cu sediul social in Romania infiintata potrivit legislatiei europene, membra a unui grup fiscal in domeniul impozitului pe profit, desemnata pentru determinarea rezultatului fiscal consolidat al grupului fiscal, depunerea declaratiei de impozit pe profit si efectuarea platii impozitului pe profit in numele grupului.
Perioada de aplicare a sistemului de consolidare fiscala in domeniul impozitului pe profit este de 5 ani fiscali, calculati incepand cu primul an al aplicarii sistemului de consolidare fiscala si pana la desfiintarea grupului fiscal, iar sistemul este optional.
Optiunea se comunica organului fiscal competent pe baza unei cereri comune depuse de reprezentantul legal al persoanei juridice responsabile semnata de catre reprezentantii legali ai tuturor membrilor grupului. Cererea se depune cu cel putin 60 de zile inainte de inceperea perioadei pentru care se solicita aplicarea consolidarii fiscale.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Cartea Verde a Contabilitatii
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Sistemul de consolidare fiscala in domeniul impozitului pe profit se aplica incepand cu anul fiscal urmator depunerii cererii.
Calcularea rezultatului fiscal consolidat
Fiecare membru al grupului fiscal determina rezultatul fiscal in mod individual potrivit regulilor stabilite de Titlul II-Impozitul pe profit.
Prin exceptie, rezultatul fiscal consolidat al grupului fiscal se determina prin insumarea algebrica a rezultatelor fiscale determinate in mod individual de fiecare membru al grupului fiscal. Rezultatul fiscal consolidat pozitiv este profit impozabil, iar rezultatul fiscal consolidat negativ este pierdere fiscala.
Impozitul pe profit se calculeaza prin aplicarea cotei de impozit asupra rezultatului fiscal consolidat pozitiv al grupului.
La determinarea impozitului pe profit datorat de grupul fiscal se vor avea in vedere sumele reprezentand: creditul fiscal, impozitul pe profit scutit, scutiri si reduceri de impozit pe profit calculate potrivit legislatiei in vigoare, sumele reprezentand cheltuielile de sponsorizare si/sau mecenat si cheltuielile privind bursele private, potrivit legii, costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale si alte sume care se scad din impozitul pe profit, potrivit legislatiei in vigoare, determinate de fiecare membru si comunicate persoanei juridice responsabile.
Aceste sume se scad in limita impozitului pe profit datorat de grupul fiscal.
Pierderile fiscale inregistrate de un membru al grupului inainte de aplicarea sistemului de consolidare fiscala in domeniul impozitului pe profit, se recupereaza de catre membrul respectiv, numai din profiturile impozabile ale acestuia.
Pierderile fiscale inregistrate de un membru al grupului in perioada aplicarii sistemului de consolidare fiscala se recupereaza din rezultatul fiscal consolidat al grupului.
Comunicarea rezultatului individual in sistemul de calcul trimestrial
Pentru grupul fiscal care aplica sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit trimestrial, fiecare membru al grupului fiscal determina individual rezultatul fiscal si il comunica persoanei juridice responsabile, pana la data 25 inclusiv a primei luni urmatoare incheierii trimestrelor I - III.
Pentru trimestrul IV comunicarea se efectueaza pana la termenul de depunere a declaratiei privind impozitul pe profit anual.
Calculul, declararea si plata impozitului pe profit trimestrial datorat de grupul fiscal se efectueaza de catre persoana juridica responsabila pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare incheierii trimestrelor I, II si III.
Definitivarea si plata impozitului pe profit aferent anului fiscal respectiv se efectueaza de persoana juridica responsabila pana la termenul de depunere a declaratiei privind impozitul pe profit prevazut la art.42 din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal.
Sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit anual cu plati anticipate trimestriale
Pentru grupul fiscal care aplica sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial, platile anticipate trimestriale se stabilesc in suma de o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, determinate prin insumarea impozitului pe profit datorat pentru anul precedent de fiecare membru al grupului cu aplicarea corespunzatoare si a celorlalte reguli pentru determinarea/declararea/ efectuarea platilor anticipate trimestriale, dupa caz, potrivit art.41 din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal.
Persoana juridica responsabila este obligata sa depuna o declaratie anuala consolidata privind impozitul pe profit in care raporteaza rezultatele intregului grup fiscal si este responsabila pentru plata impozitului pe profit calculat pentru intregul grup fiscal.
Declaratia anuala privind impozitul pe profit se depune la organul fiscal competent, impreuna cu declaratia anuala privind impozitul pe profit a fiecarui membru, pana la data 25 martie inclusiv a anului urmator/pana la data de 25 a celei de-a treia luni inclusiv, de la inchiderea anului fiscal modificat.
Baza legala:
Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare
Legea nr. 296/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal
Sursa: ANAF
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Proiect: Noi reglementari contabile, propuse de FinanteImplicatii fiscale aduse de OMFP nr. 426 din 20137 titluri modificate in Codul fiscal! Iata noile prevederi!Documentar fiscal: Diferente de impozitare. Persoanele impozabile si grupul fiscal unicModificari fiscale 2024. Ce se va schimba in privinta impozitului pe profit din ianuarieUltimele articole
Noua HG pentru modificarea Legii 227/2015. Ce schimbari apar in privinta impozitului pe profit si microReminder ANAF! Marti, 25 iunie 2024, termenul limita de depunere a Formularului 177ANAF modifica mai multe declaratii de impunere: D101, D101 GRUP FISCAL, D301, D307, D311 si formularul 710Precizari ANAF referitoare la completarea si depunerea declaratiei anuale privind impozitul pe profitProiect: Din 1 iulie 2024 se vor aplica noi reguli in privinta reorganizarii marilor contribuabiliArticole similare
Nu luati amenzi in luna martie! 3 metode de prevenire a unor penalitati aplicate de ANAFDeclaratia 101- ANAF a actualizat PDF-ul inteligentOPANAF 3386/2016: Noile prevederi pentru formularul 101 si formularul 120D100 si D101 pentru plata impozitului micro si pe profit pentru trim. IV 2023 se depun la ANAF pana pe 25 iunie 2024Studiu de caz: Calcularea impozitului pe anul trecut (partea a II-a)Ultimele articole
Legea contabilitatii, modificata prin OUG 138/2024. Balanta de verificare trebuie intocmita lunarFuziunea prin absorbtie a doua societati. Studii de caz utilePana pe 25 aprilie 2024 trebuie declarat si platit impozitul micro si cel pe profitONG fara activitate economica. Are obligatia de a depune D101?Declaratia 101 in 2023. ANAF a actualizat PDF-ul inteligent, conform modificarilor aduse de Ordinul 310/2023Articole similare
Impozitele care substituie impozitul pe profit in 2022, conform legislatiei actualeContribuabilii care platesc IMPOZIT PE PROFIT pentru activitatile de cercetare-dezvoltare beneficiaza de stimulente fiscaleFirmele trebuie sa respecte 3 conditii pentru a putea beneficia de bonificatia de 3%, introdusa prin OUG 107/2024Depunere D101 in 2024. Nedepunerea la timp sau completarea eronata a declaratiei se sanctioneaza cu amenda de 5.000 de leiCe inseamna pierderea fiscala. Lichidari si alte transferuri de activeUltimele articole
10+ Noutati Fiscale pentru 2025 care va vor afecta activitateaProiect: Bonificatia de 3% va creste la 5% pentru firmele bune platniceFirme care trec la IMPOZIT PE PROFIT in 2024. Mai pot reveni la impozit MICRO din 2025?Tratamentul fiscal si contabil pentru cheltuielile nedeductibile ale microintreprinderilorDecontare transport angajati. Regim fiscal si studii de caz utileSfaturi de la experti
Impozit minim cifra de afaceri
Intrebare: Daca in anul 2024 depasim plafonul de 50.000.000 euro pentru incadrarea la impozitul minim pe 1% pe cifra de afaceri, incepand cu trimestrul 1 din 2025 vom face comparatia IMCA vs. Impozit Profit. In cazul in care la finalul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Azi s-au inregistrat in registru, dupa ce le am pus la dispozitie raspunsul dvs., in urma cu cate minute mi-au trimis poza cu recipisa D163.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA