Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Conform unui material informativ ANAF, grupul fiscal in domeniul impozitului pe profit se constituie din cel putin doua dintre urmatoarele entitati, denumite in continuare membri:
i) o persoana juridica romana/persoana juridica cu sediul social in Romania infiintata potrivit legislatiei europene si una sau mai multe persoane juridice romane/persoane juridice cu sediul social in Romania infiintate potrivit legislatiei europene la care aceasta detine, in mod direct sau indirect, cel putin 75% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot al acestora;
ii) cel putin doua persoane juridice romane la care o persoana fizica romana detine, in mod direct sau indirect, cel putin 75% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot;
iii) cel putin doua persoane juridice romane detinute, in mod direct sau indirect, in proportie de cel putin 75% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, de o persoana juridica/fizica, rezidenta intr-un stat cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri sau intr-un stat cu care s-a incheiat un acord privind schimbul de informatii;
iv) cel putin o persoana juridica romana detinuta, in mod direct sau indirect, in proportie de cel putin 75% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, de o persoana juridica rezidenta intr-un stat cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri sau intr-un stat cu care s-a incheiat un acord privind schimbul de informatii si sediul permanent/sediul permanent desemnat din Romania al acestei persoane juridice straine.
Persoana juridica responsabila reprezinta persoana juridica romana/persoana juridica cu sediul social in Romania infiintata potrivit legislatiei europene, membra a unui grup fiscal in domeniul impozitului pe profit, desemnata pentru determinarea rezultatului fiscal consolidat al grupului fiscal, depunerea declaratiei de impozit pe profit si efectuarea platii impozitului pe profit in numele grupului.
Perioada de aplicare a sistemului de consolidare fiscala in domeniul impozitului pe profit este de 5 ani fiscali, calculati incepand cu primul an al aplicarii sistemului de consolidare fiscala si pana la desfiintarea grupului fiscal, iar sistemul este optional.
Optiunea se comunica organului fiscal competent pe baza unei cereri comune depuse de reprezentantul legal al persoanei juridice responsabile semnata de catre reprezentantii legali ai tuturor membrilor grupului. Cererea se depune cu cel putin 60 de zile inainte de inceperea perioadei pentru care se solicita aplicarea consolidarii fiscale.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Sistemul de consolidare fiscala in domeniul impozitului pe profit se aplica incepand cu anul fiscal urmator depunerii cererii.
Calcularea rezultatului fiscal consolidat
Fiecare membru al grupului fiscal determina rezultatul fiscal in mod individual potrivit regulilor stabilite de Titlul II-Impozitul pe profit.
Prin exceptie, rezultatul fiscal consolidat al grupului fiscal se determina prin insumarea algebrica a rezultatelor fiscale determinate in mod individual de fiecare membru al grupului fiscal. Rezultatul fiscal consolidat pozitiv este profit impozabil, iar rezultatul fiscal consolidat negativ este pierdere fiscala.
Impozitul pe profit se calculeaza prin aplicarea cotei de impozit asupra rezultatului fiscal consolidat pozitiv al grupului.
La determinarea impozitului pe profit datorat de grupul fiscal se vor avea in vedere sumele reprezentand: creditul fiscal, impozitul pe profit scutit, scutiri si reduceri de impozit pe profit calculate potrivit legislatiei in vigoare, sumele reprezentand cheltuielile de sponsorizare si/sau mecenat si cheltuielile privind bursele private, potrivit legii, costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale si alte sume care se scad din impozitul pe profit, potrivit legislatiei in vigoare, determinate de fiecare membru si comunicate persoanei juridice responsabile.
Aceste sume se scad in limita impozitului pe profit datorat de grupul fiscal.
Pierderile fiscale inregistrate de un membru al grupului inainte de aplicarea sistemului de consolidare fiscala in domeniul impozitului pe profit, se recupereaza de catre membrul respectiv, numai din profiturile impozabile ale acestuia.
Pierderile fiscale inregistrate de un membru al grupului in perioada aplicarii sistemului de consolidare fiscala se recupereaza din rezultatul fiscal consolidat al grupului.
Comunicarea rezultatului individual in sistemul de calcul trimestrial
Pentru grupul fiscal care aplica sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit trimestrial, fiecare membru al grupului fiscal determina individual rezultatul fiscal si il comunica persoanei juridice responsabile, pana la data 25 inclusiv a primei luni urmatoare incheierii trimestrelor I - III.
Pentru trimestrul IV comunicarea se efectueaza pana la termenul de depunere a declaratiei privind impozitul pe profit anual.
Calculul, declararea si plata impozitului pe profit trimestrial datorat de grupul fiscal se efectueaza de catre persoana juridica responsabila pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare incheierii trimestrelor I, II si III.
Definitivarea si plata impozitului pe profit aferent anului fiscal respectiv se efectueaza de persoana juridica responsabila pana la termenul de depunere a declaratiei privind impozitul pe profit prevazut la art.42 din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal.
Sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit anual cu plati anticipate trimestriale
Pentru grupul fiscal care aplica sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial, platile anticipate trimestriale se stabilesc in suma de o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, determinate prin insumarea impozitului pe profit datorat pentru anul precedent de fiecare membru al grupului cu aplicarea corespunzatoare si a celorlalte reguli pentru determinarea/declararea/ efectuarea platilor anticipate trimestriale, dupa caz, potrivit art.41 din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal.
Persoana juridica responsabila este obligata sa depuna o declaratie anuala consolidata privind impozitul pe profit in care raporteaza rezultatele intregului grup fiscal si este responsabila pentru plata impozitului pe profit calculat pentru intregul grup fiscal.
Declaratia anuala privind impozitul pe profit se depune la organul fiscal competent, impreuna cu declaratia anuala privind impozitul pe profit a fiecarui membru, pana la data 25 martie inclusiv a anului urmator/pana la data de 25 a celei de-a treia luni inclusiv, de la inchiderea anului fiscal modificat.
Baza legala:
Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare
Legea nr. 296/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal
Sursa: ANAF
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Articole similare
De la 1 ianuarie 2014, sistemul TVA la incasare devine optionalNoua procedura de administrare a grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit. Cum arata modelul formularelor 173,174,175Sistemul TVA la incasare in 2015. Comunicat FinanteGRUP FISCAL unic. Care e tratamentul fiscal in prezent?ANAF propune noi modele de formulare utilizate in procedura de administrare a grupului fiscal in domeniul impozitului pe profitUltimele articole
Reminder ANAF! Marti, 25 iunie 2024, termenul limita de depunere a Formularului 177ANAF modifica mai multe declaratii de impunere: D101, D101 GRUP FISCAL, D301, D307, D311 si formularul 710Precizari ANAF referitoare la completarea si depunerea declaratiei anuale privind impozitul pe profitProiect: Din 1 iulie 2024 se vor aplica noi reguli in privinta reorganizarii marilor contribuabiliMonitorizarea pe orizontala: In perioada 1-15 februarie firmele mari pot aplica pentru proiectul care le va rezolva problemele fiscale in timp realArticole similare
Decizie importanta a ICCJ cu privire la termenul de prescriptie in materie de impozit pe profitDeclararea impozitului pe profit pentru anul 2011 se face pana la 25 martieZoom fiscal: Toate modificarile aduse de OUG 3/2017Principalele obligatii declarative si de plata cu termen in luna august 2017Cum se calculeaza impozitul pe profit pentru anul 2010Ultimele articole
Pana pe 25 aprilie 2024 trebuie declarat si platit impozitul micro si cel pe profitD100 si D101 pentru plata impozitului micro si pe profit pentru trim. IV 2023 se depun la ANAF pana pe 25 iunie 2024ONG fara activitate economica. Are obligatia de a depune D101?Declaratia 101 in 2023. ANAF a actualizat PDF-ul inteligent, conform modificarilor aduse de Ordinul 310/2023Declaratia 101. A fost aprobat noul model al formularului pentru a putea fi utilizat si de membrii grupului fiscal (Ordinul 310/2023)Articole similare
Diferentele dintre rezerva legala definita in Codul fiscal si rezerva legala stabilita de legea societatilor comercialeObligatii fiscale cu termen de declarare si plata la 25 noiembrie 2009Bonificatie 5% IMPOZIT PE PROFIT, conform OUG 33/2020. Contribuabili mari cu an fiscal modificatDeducerea unor cheltuieli. Aspecte privind tichete cadou acordate cu titlu gratuit. Care e tratamentul fiscal?Codul fiscal 2011 - Titlul III (partea a II-a)Ultimele articole
D112 in 2024. A fost aprobat un nou model de formular prin Ordinul 3796/2024Profit reinvestit 2024. 3 studii de caz utile pentru specialistiFirme care NU depasesc cifra de afaceri de 50 milioane de euro. Au obligatia de a calcula impozit minim?Trecere de la IMPOZIT PE PROFIT la impozit micro in 2025. ConditiiIMPOZIT PE PROFIT. Ce balanta contabila se ia in calcul pentru impozitul pe profit sem. II 2024?Sfaturi de la experti
Impactul depasirii plafonului si cesiunea partilor sociale asupra statutului de microintreprindere
Intrebare: Daca in cursul lunii august am depasit cifra de 500.000 euro verificand impreuna la cele 5 firme, trebuie sa modific vectorul la firmele 2 si 3 in platitor de impozit pe profit incepand cu trimestrul III (01.07.2024)? Sau, daca la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Facturi primite de la furnizor cu cod de TVA anulat
Intrebare: Suntem un magazin alimentar si in luna august am efectuat mai multe achizitii de marfa de la un furnizor. In momentul achizitiilor din 03 si 10 august, furnizorul avea codul de TVA anulat (din oficiu) incepand cu data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA