Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Codul Fiscal, modificat prin OUG 34/2024. Care sunt schimbarile

17-Apr-2024
1178
Codul Fiscal, modificat prin OUG 34/2024. Care sunt schimbarile

ANAF a pus, pe site-ul oficial, un material informativ cu privire la modificarile aduse Codului Fiscal prin OUG 34/2024. Schimbarile au intrat in vigoare din 12 martie 2024.

Modificari aduse Codului Fiscal de OUG 34/2024

TITLUL V - Contributii sociale obligatorii

Forma Codului fiscal in vigoare INAINTE de modificarile aduse de OUG nr. 34/2024

ART. 154 Categorii de persoane fizice exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate
(1) Urmatoarele categorii de persoane fizice sunt exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate:

...
i) persoanele fizice care se afla in concedii medicale pentru incapacitate

temporara de munca, acordate in urma unor accidente de munca sau a unor boli profesionale, in baza Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru indemnizatiile aferente certificatelor medicale;

Forma Codului fiscal in vigoare DUPA modificarile aduse de OUG nr. 34/2024

La articolul 154 alineatul, (1) litera i) va avea urmatorul cuprins:

i) persoanele fizice care se afla in concedii medicale pentru incapacitate temporara de munca, acordate in urma unor accidente de munca sau unor boli profesionale, in baza Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele aflate in concedii medicale in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru care indemnizatiile nu sunt cuprinse in categoriile de venituri supuse contributiei de asigurari sociale de sanatate potrivit art. 155 alin. (1) lit. i), pentru indemnizatiile aferente certificatelor medicale;.

 

Forma Codului fiscal in vigoare INAINTE de modificarile aduse de OUG nr. 34/2024

SECtIUNEA a 2-a Veniturile pentru care se datoreaza contributia si cota de contributie
ART. 155
Categorii de venituri supuse contributiei de asigurari sociale de sanatate

(1) Contribuabilii la sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazuti la art. 153 alin. (1) lit. a) - d), datoreaza, dupa caz, contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din Romania si din afara Romaniei, cu respectarea legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, pentru care exista obligatia declararii in Romania, realizate din urmatoarele categorii de venituri:

i) indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, acordate in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

Forma Codului fiscal in vigoare DUPA modificarile aduse de OUG nr. 34/2024

La articolul 155 alineatul (1), litera i) va avea urmatorul cuprins:

i) indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, acordate in baza art. 2 alin. (1) lit. a) si b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, aferente concediilor medicale pentru codurile de indemnizatie 01, 07 si 10, prevazute in Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 1.192/745/2020 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical si a instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza carora se acorda indemnizatii asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate si din sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Forma Codului fiscal in vigoare INAINTE de modificarile aduse de OUG nr. 34/2024

ART. 157 Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor

(1) Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, in tara si in strainatate, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, o reprezinta castigul brut care include:

v) indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, acordate in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

Forma Codului fiscal in vigoare DUPA modificarile aduse de OUG nr. 34/2024

La articolul 157 alineatul (1), litera v) va avea urmatorul cuprins:

v) indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate prevazute la art. 155 alin. (1) lit. i).

Baza legala:

OUG nr. 34/2024 privind unele masuri pentru sprijinirea categoriilor de cupluri mama—nou-nascut defavorizate cu tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile pentru nou-nascuti, pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si prorogarea unui termen, a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 347 din 12.04.2024.


Sursa: ANAF

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Codul Fiscal, modificat prin OUG 34/2024. Care sunt schimbarile":
Rating:

Nota: 4.88 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti

  • Cesiune contract de inchiriere

    Intrebare: O SC platitoare de TVA care detine un contract de inchiriere pentru un teren cu Episcopie Unitariana (neplatitoare de TVA) cesioneaza respectivul contract de inchirere catre o alta SC platitoare de TVA, contra unei sume. Factura...
    vezi AICI raspunsul specialistilor <<

  • Corectie d700

    Intrebare: O societate cu codul CAEN 0111 a depus in data de 15 aprilie 2024 D700 pentru trecerea de la inpozit pe venit micro la impozit pe profit (deoarece asociatul unic detine 50% dintr-o alta societate cu codul CAEN 0111 platitoare de...
    vezi AICI raspunsul specialistilor <<



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016