Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Codul Muncii, modificat: Prin Legea 283/2022 au fost introduse doua noi tipuri de concedii

08-Nov-2022
2559
Codul Muncii, modificat: Prin Legea 283/2022 au fost introduse doua noi tipuri de concedii

Legea nr.283/2022, care a intrat in vigoare din 22 octombrie, introduce in continutul Codului muncii doua noi tipuri de concedii pentru salariati.

ITM Salaj mentioneaza ca acestea reprezinta o noutate si au fost introduse ca urmare a unor directive europene, care au ca scop concilierea vietii profesionale cu cea de familie.

Concediul de ingrijitor

Este diferit de cel medical pentru ingrijirea pacientului oncologic, are o durata de cel mult cinci zile lucratoare pe an si va trebui acordat de catre angajatori, la cerere, salariatilor care ingrijesc ori sprijina o ruda sau o persoana cu probleme grave de sanatate ce sta in aceeasi locuinta. 

Prin legi speciale sau prin contractul colectiv de munca aplicabil se poate stabili pentru concediul de ingrijitor o durata mai mare de 5 zile. Regulile acordarii concediului si problemele medicale grave ale rudelor se vor stabili printr-un ordin comun al ministrului muncii si solidaritatii sociale si al ministrului sanatatii.

Absenta de la locul de munca

Pentru urgentele familiale, salariatii vor putea cere 10 zile lucratoare intr-un an calendaristic cu conditia informarii anterioare a angajatorului. Aceste zile trebuie recuperate ulterior de salariat, modalitatea de recuperare urmand sa se faca de comun acord cu angajatorul.

Drepturile dobandite de salariat inainte de intrarea in concediul de crestere a copilului, de ingrijire a copilului bolnav, de acomodare pentru adoptia copilului, paternal, de formare profesionala si de ingrijitor vor trebui mentinute pe toata durata concediilor respective. Aceeasi regula se aplica si atunci cand salariatul absenteaza pentru urgente familiale.

Concediul de ingrijitor, concediul paternal si absenta de la locul de munca pentru urgentele familiale sunt considerate, incepand din 22 octombrie, perioade de activitate prestata care nu afecteaza numarul zilelor de concediu de odihna. 

Anterior acestei modificari, Codul muncii stipula ca fiind activitate prestata pentru stabilirea duratei concediului de odihna anual, pe langa munca prestata efectiv, perioadele de incapacitate temporara de munca, cea aferenta concediului de maternitate, concediul de risc maternal si concediul pentru ingrijirea copilului bolnav.

Actul normativ extinde situatiile in care angajatorul nu poate dispune concedierea salariatului. Astfel ca pe durata efectuarii concediului paternal, a concediului de ingrijitor sau pe durata absentarii de la locul de munca salariatul nu poate fi disponibilizat.

Salariatii care considera ca au fost concediati pentru exercitarea acestor drepturi pot solicita angajatorului sa prezinte, in scris, motivele pe care au stat la baza deciziei privind concedierea.


Sursa: ITM Salaj

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Proiect: ANAF introduce formularul 39X. Cine are obligatia sa il depuna

    • ANAF a pus in dezbatere publica Proiectul de ordin privind aprobarea modelului si continutului formularului 39X, Declaratie informativa privind activitatea de transport alternativ cu autoturism si conducator auto intermediata printr-o platforma digitala. In aceasta categrie intra operatorii Bolt, Uber, BlackCab. Proiect: ANAF introduce formularul 39X. Cine are obligatia sa il depuna Conform Referatului de Aprobare, ANAF asigura colectarea veniturilor bugetului de stat, aplicarea...» citeste mai departe aici

  • Luni, 2 decembrie 2024, termen limita pentru depunerea unei declaratii importante

    • ANAF reaminteste contribuabililor interesati ca, luni 2 decembrie 2024 este termenul limita de depunere a ”Declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national” aferente perioadei de raportare precedente – Formularul 394. Luni, 2 decembrie 2024, termen limita pentru depunerea unei declaratii importante Perioada de raportare (luna, trimestru etc.) este cea declarata pentru depunerea decontului de TVA, prevazuta la art. 322 din...» citeste mai departe aici

  • Tratamentul fiscal si contabil pentru cheltuielile nedeductibile ale microintreprinderilor

    • Care este tratamentul fiscal si contabil al cheltuielilor nedeductibile la platitorii de impozit micro? Sa luam cazul in care la o microintreprindere amortizarea este peste 1500 lei si are cheltuieli cu combustibilul pentru mijloace de transport folosite si in scop personal. Care este tratamentul fiscal si contabil al cheltuielilor? Tratamentul fiscal si contabil pentru cheltuielile nedeductibile ale microintreprinderilor Specialistul ne spune ca in cazul unei microintreprinderi, din punct de...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016