
Raportul Special
realizat de specialisti
Legea nr.283/2022, care a intrat in vigoare din 22 octombrie, introduce in continutul Codului muncii doua noi tipuri de concedii pentru salariati.
ITM Salaj mentioneaza ca acestea reprezinta o noutate si au fost introduse ca urmare a unor directive europene, care au ca scop concilierea vietii profesionale cu cea de familie.
Este diferit de cel medical pentru ingrijirea pacientului oncologic, are o durata de cel mult cinci zile lucratoare pe an si va trebui acordat de catre angajatori, la cerere, salariatilor care ingrijesc ori sprijina o ruda sau o persoana cu probleme grave de sanatate ce sta in aceeasi locuinta.
Prin legi speciale sau prin contractul colectiv de munca aplicabil se poate stabili pentru concediul de ingrijitor o durata mai mare de 5 zile. Regulile acordarii concediului si problemele medicale grave ale rudelor se vor stabili printr-un ordin comun al ministrului muncii si solidaritatii sociale si al ministrului sanatatii.
Pentru urgentele familiale, salariatii vor putea cere 10 zile lucratoare intr-un an calendaristic cu conditia informarii anterioare a angajatorului. Aceste zile trebuie recuperate ulterior de salariat, modalitatea de recuperare urmand sa se faca de comun acord cu angajatorul.
Drepturile dobandite de salariat inainte de intrarea in concediul de crestere a copilului, de ingrijire a copilului bolnav, de acomodare pentru adoptia copilului, paternal, de formare profesionala si de ingrijitor vor trebui mentinute pe toata durata concediilor respective. Aceeasi regula se aplica si atunci cand salariatul absenteaza pentru urgente familiale.
Concediul de ingrijitor, concediul paternal si absenta de la locul de munca pentru urgentele familiale sunt considerate, incepand din 22 octombrie, perioade de activitate prestata care nu afecteaza numarul zilelor de concediu de odihna.
Anterior acestei modificari, Codul muncii stipula ca fiind activitate prestata pentru stabilirea duratei concediului de odihna anual, pe langa munca prestata efectiv, perioadele de incapacitate temporara de munca, cea aferenta concediului de maternitate, concediul de risc maternal si concediul pentru ingrijirea copilului bolnav.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Actul normativ extinde situatiile in care angajatorul nu poate dispune concedierea salariatului. Astfel ca pe durata efectuarii concediului paternal, a concediului de ingrijitor sau pe durata absentarii de la locul de munca salariatul nu poate fi disponibilizat.
Salariatii care considera ca au fost concediati pentru exercitarea acestor drepturi pot solicita angajatorului sa prezinte, in scris, motivele pe care au stat la baza deciziei privind concedierea.
Sursa: ITM Salaj
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
LEGEA 283/2022: 3 situatii noi in care firmele NU pot concedia angajatiiAngajatii au dreptul de a cere 2 concedii noi, conform Legii 283/2022. Durata lor NU va afecta concediul de odihna anualConcediul de ingrijitor a fost introdus in Codul Muncii! Firmele care refuza acordarea lui vor primi amenzi de pana la 8.000 leiCIM va avea un nou model-cadru, conform Legii 283/2022. Firmele trebuie sa includa mai multe informatii in documentArticole similare
Drepturile ce decurg din prestarea muncii suplimentare. VIDEOStabilirea corecta a grilei de impozitare de la 1 ianuarie 2016Compensarea in avans a muncii suplimentareAnaliza zilei: 25 aprilie - Primul termen de plata impozit microintreprindere. Ce cote de impunere se aplica?Angajatii din agricultura si industria alimentara, salariu minim de 3.000 lei din iunie 2022. Firmele vor datora taxe salariale REDUSEUltimele articole
Decontare transport angajati. Regim fiscal si studii de caz utileD112 in 2024. Cum se completeaza formularul din punct de vedere al programului de lucruContract de mandat vs contract de muncaAvantajele contractului de mandat pentru firme si microintreprinderiIn ce conditii pot incheia firmele contracte de mandat pentru a pastra regimul microintreprinderiiArticole similare
Concediul de ingrijitor a fost introdus in Codul Muncii! Firmele care refuza acordarea lui vor primi amenzi de pana la 8.000 leiSfaturi de la experti
Contestatie rezultat inspectie fiscala
Intrebare: Perioada inspectiei fiscale este anul 2023, 2024 si lunile ianuarie, februarie, martie 2025. Suma respinsa pentru anul 2025 este de 22.480 lei. Cum pot contesta aceasta suma?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: 1. Pentru actionarul cu domiciliul in Scotia, care primeste dividende din Romania, ce declaratie trebuie sa depuna societatea noastra: D205 sau D207? Daca am depus deja D205 pentru 2024, ce se mai poate face? 2. Ce documente...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA