Raportul Special
realizat de specialisti
Recent a fost publicat Ordinul 1984/2021 care prevede procedura pe care trebuie sa o urmeze persoanele care NU au calitatea de contribuabil la CASS, dar au fost notificate din oficiu de ANAF ca trebuie sa plateasca contributiile la sanatate. Contribuabilii trebuie sa depuna D603 pentru a fi scutiti de obligatie.
Ordinul nr. 1.984/1.070/2021 pentru aprobarea Procedurii de exceptare de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate a persoanelor fizice care nu au calitatea de contribuabil la sistemul de asigurari sociale de sanatate, precum si a modelului si continutului formularului 603 "Declaratie pe propria raspundere pentru exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate” a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1205 din 20 decembrie 2021.
Documentul prevede procedura pe care trebuie sa o urmeze contribuabilii pentru a fi scutiti de plata CASS. Pentru a face acest lucru, este obligatorie depunerea Declaratiei D603.
INSTRUCTIUNI DE COMPLETARE a formularului "Declaratie pe propria raspundere pentru exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate"
1. Depunerea declaratiei
Declaratia se depune la organul fiscal competent de catre persoanele care obtin venituri pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii, si care detin o asigurare sociala de sanatate incheiata pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European, Confederatiei Elvetiene si Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord sau in statele cu care Romania are incheiate acorduri bilaterale de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala - maternitate, in temeiul legislatiei interne a statelor respective, care produce efecte pe teritoriul Romaniei.
Declaratia se depune de persoana in cauza sau de catre imputernicitul acesteia ca urmare a indeplinirii conditiilor legale in vederea exceptarii de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile realizate si face dovada acestui fapt.
Declaratia se completeaza in doua exemplare; originalul se depune la organul fiscal competent, iar copia se pastreaza de catre contribuabil sau de catre imputernicitul acestuia. Declaratia se poate completa si depune si prin mijloace electronice, potrivit legii.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Declaratia se depune, dupa caz:
a) pe suport hartie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, impreuna cu documentele justificative care atesta dreptul persoanei de a solicita exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.
Data depunerii declaratiei este data inregistrarii acesteia la organul fiscal sau data depunerii la posta, dupa caz;
b) prin mijloace electronice de transmitere la distanta.
Data depunerii declaratiei este data inregistrarii pe pagina de internet a organului fiscal, astfel cum rezulta din mesajul electronic de confirmare transmis ca urmare a primirii declaratiei, potrivit art. 103 din Codul de procedura fiscala.
2. Organul fiscal competent
Prin organ fiscal competent se intelege organul fiscal la care persoana are obligatia sa declare veniturile realizate, potrivit legii.
3. Completarea declaratiei
Declaratia se completeaza de catre contribuabili sau de catre imputernicitii acestora, inscriind corect, complet si cu bunacredinta informatiile prevazute de formular.
Declaratia in format hartie se semneaza de catre contribuabil sau de catre imputernicit.
I. DATE DE IDENTIFICARE A CONTRIBUABILULUI
Cod de identificare fiscala - se inscrie codul numeric personal sau numarul de identificare fiscala, atribuit de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala cu ocazia inregistrarii fiscale, dupa caz.
In cazul in care declaratia este completata de catre imputernicit, se va inscrie codul numeric personal/numarul de identificare fiscala al contribuabilului pe care il reprezinta.
Adresa - se inscrie adresa unde isi are domiciliul sau adresa unde locuieste efectiv contribuabilul, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, conform legii.
In cazul persoanelor fizice nerezidente, care nu au domiciliul fiscal in Romania, se inscrie adresa acestora din strainatate.
Banca, cont bancar (IBAN) - se inscriu denumirea bancii si codul IBAN al contului bancar al contribuabilului.
II. DATE DE IDENTIFICARE A iMPUTERNICITULUI
Se completeaza cu datele de identificare a imputernicitului numai in cazul in care declaratia se depune de catre imputernicitul desemnat de contribuabil, potrivit dispozitiilor art. 18 din Codul de procedura fiscala.
Cod de identificare fiscala - se inscrie codul de identificare fiscala a imputernicitului.
Adresa - se inscrie adresa domiciliului fiscal al imputernicitului, conform legii.
Nr. /data act imputernicire - se inscriu numarul si data cu care imputernicitul a inregistrat actul de imputernicire, in forma autentica si in conditiile prevazute de lege, la organul fiscal.
III. DATE PRIVIND EXCEPTAREA DE LA PLATA CONTRIBUtIEI DE ASIGURaRI SOCIALE DE SaNaTATE
Se bifeaza casuta corespunzatoare categoriei de contribuabil exceptat de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, potrivit prevederilor art. 153 alin. (1) si (2) din Codul fiscal.
Se completeaza cu denumirea documentelor justificative pe care contribuabilul le anexeaza la declaratie.
Documentele justificative care atesta ca persoana nu are calitatea de contribuabil la sistemul national de asigurari sociale de sanatate si nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate pot fi:
a) Documentul portabil A1, care dovedeste mentinerea titularului la sistemul de securitate sociala al statului de care apartine institutia emitenta, in situatia persoanelor aflate sub incidenta regulamentelor europene de coordonare a sistemelor de securitate sociala;
b) TR/R1 - Formular privind legislatia aplicabila;
c) PM/RO101 - Certificat privind legislatia aplicabila;
d) MD/RO101 - Certificat privind legislatia aplicabila;
e) E104 - Atestat privind totalizarea perioadelor de asigurare, de munca sau de resedinta sau echivalentul in documente electronice structurate S041 - Raspuns la cererea pentru confirmarea perioadelor - tip de risc asigurat: boala si maternitate;
f) TR/R2 - Totalizarea perioadelor de asigurare pentru persoanele indreptatite la prestatii in caz de boala si maternitate;
g) QUE/ROU 104 - Atestat privind totalizarea perioadelor de asigurare in Romania sau de resedinta in Quebec;
h) SRB/RO 104 - Atestat privind totalizarea perioadelor de asigurare.
Documentele in format hartie se prezinta in copie si original. Copia se certifica de organul fiscal "conform cu originalul", iar originalul se restituie contribuabilului.
In situatia depunerii declaratiei prin posta, documentele justificative se vor anexa in copie legalizata.
In situatia depunerii declaratiei prin mijloace electronice, documentele justificative se vor anexa in copie, in format electronic.
Caracteristicile de tiparire, modul de difuzare, de utilizare si de pastrare a formularului
Denumire: "Declaratie pe propria raspundere pentru exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate" (603)
1. Format: A4/t2
2. Caracteristici de tiparire:
- se tipareste pe ambele fete;
- se poate utiliza si echipament informatic pentru editare si completare.
3. Se difuzeaza gratuit.
4. Se utilizeaza in vederea exceptarii de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate a persoanelor fizice care nu au calitatea de contribuabil la sistemul de asigurari sociale de sanatate in Romania.
5. Se intocmeste de contribuabil sau de imputernicitul acestuia, dupa caz.
6. Circula:
- in format electronic, la organul fiscal competent; sau
- in format hartie, in doua exemplare, semnat potrivit legii: un exemplar la contribuabil si un exemplar la organul fiscal central competent.
7. Se arhiveaza la dosarul contribuabilului.
Sursa: ANAF
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
OANAF 2963/2015: Aprobare formular 602 si EXCEPTAREA DE LA PLATA CASS pentru venituri din chiriiDeclaratia pentru EXCEPTAREA DE LA PLATA CASS poate fi depusa online de contribuabili. Cum arata noul formularIndemnizatia pentru reducerea timpului de munca. Decontarea sumelor. Tratament fiscalANAF: EXCEPTAREA DE LA PLATA CASS a persoanelor asigurate in alta taraContributii sociale obligatorii pentru venituri din cedarea folosintei bunurilorUltimele articole
Noutati Formularul 603: Declaratie pe propria raspundere pentru EXCEPTAREA DE LA PLATA CASSOrdinul ANAF 2963/2015 pentru aprobarea modelului si continutului formularului 602Articole similare
TOT ce trebuie sa stii despre completarea si depunerea D603Sfaturi de la experti
Inregsitrare in Romania contracte de munca incheiate in Franta
Intrebare: Am contractat o firma din Germania care sa se ocupe de: Inregistrarea societatii noastre in scopuri de impozitare pe salarii si asigurari sociale in Germania; Gestionarea angajatilor nostri (cetateni germani cu contract de munca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele informatii: 1. Avem gestiune cantitativ-valorica, receptii de materiale in modulul de gestiune din ERP (bucati cu bucati). In aceasta situatie, in sectiunea "Products" din cadrul SAF-T, daca la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA