In acest articol vom analiza in ce conditii si cine poate incheia conventii civile, ce activitati pot fi prestate si ce obligatii fiscale apar la incheierea acestor conventii!
In ce conditii si cine poate incheia conventii civile
O conventie civila este un contract de prestari servicii sau de colaborare care se poate incheia intre persoane fizice sau juridice. Persoanele fizice trebuie sa fie majore, cu capacitate deplina de exercitiu, iar persoanele juridice pot fi atat PFA-uri si profesionisti independenti, cat si firme, ONG-uri, institutii etc care au nevoie de o colaborare punctuala/ocazionala, fara a angaja pe cineva in regim de salariat.Conventiile civile se incheie in forma scrisa si se bazeaza pe vointa liber exprimata a partilor, nu pe o relatie de subordonare, asa cum este contractul de munca. Contractul trebuie sa contina obiectul colaborarii, durata, valoarea remuneratiei si modul de plata.
Ce activitati pot fi prestate prin incheierea de conventii civile?
Pentru ca o activitate sa fie desfasurata legal in baza unei conventii civile, este esential ca niciunul dintre criteriile prevazute la art. 7 pct. 2.1 din Codul fiscal sa nu fie indeplinit. Concret, acest lucru inseamna ca:a) Persoana care presteaza activitatea (beneficiarul de venit) nu trebuie sa se afle intr-o relatie de subordonare fata de platitor, adica nu trebuie sa respecte ordine, conditii de munca impuse de acesta, precum: atributiile, modul de executare, locul si programul de lucru.
b) Activitatea nu trebuie sa se bazeze exclusiv pe resursele materiale ale platitorului, cum ar fi spatii dotate, echipamente speciale, unelte sau alte mijloace puse la dispozitie de acesta, iar beneficiarul trebuie sa contribuie cu propria expertiza, nu doar cu forta de munca.
c) Platitorul nu trebuie sa suporte cheltuielile de deplasare ale prestatorului (beneficiarului de venit), precum diurne, cazare sau alte costuri de delegare/deplasare.
d) Beneficiarul nu trebuie sa primeasca indemnizatii specifice unui salariat, cum ar fi concediul de odihna platit sau plata pentru perioadele de incapacitate temporara de munca.
Inainte de inceperea activitatii, partile implicate – prestatorul si beneficiarul – trebuie sa stabileasca natura fiscala a colaborarii. Daca activitatea care urmeaza sa fie desfasurata indeplineste cel putin unul dintre criteriile prevazute la art. 7 pct. 2.1 din Codul fiscal, aceasta se considera activitate dependenta, iar partile sunt obligate sa incheie un contract individual de munca.

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Venituri impozabile si neimpozabile la calculul impozitului pe profit
- NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulAntecontracte apartamente O societate care a finalizat un complex imobiliar in anul 2023 si nu a putut incheia contracte de vanzare-cumparare pentru toate apartamentele in anii precedenti, cu ce cota de TVA...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulTaxarea inversa generalizata: o capcana fiscala, nu o solutie durabila citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulRO transport bunuri primite din UE Bunurile pentru proiectul din Bulgaria ar urma sa vina in grupaj in acelasi TIR impreuna cu alta marfa care ne este destinata noua pentru revanzare, pentru optimizarea costurilor...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulCompensare datorii reciproce, persoana juridica nerezidenta O persoana juridica din Romania, poate practica compensarea datoriilor proprii cu creantele pe care le are fata de o persaoana juridica din strainatate (Ue sau Non-Ue), in aceleasi...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulDeclarare RO e-Transport bunuri primite prin curier Pentru desfasurarea activitatii in domeniul IT, o PFA primeste pentru utilizare de la un client din UE un laptop care va fi folosit strict pentru contractul cu clientul respectiv....citeste mai mult
Portal Codul Fiscal
Daca, insa, activitatea este incadrata gresit ca fiind independenta, iar in urma unui control fiscal se constata ca intruneste caracteristicile unei relatii de munca, autoritatile vor reclasifica aceasta activitate ca dependenta. In acest caz, impozitul pe venit si contributiile sociale aferente salariilor vor fi recalculate, iar plata acestora va reveni ambelor parti, solidar – atat prestatorului, cat si platitorului. Se vor aplica regulile fiscale pentru venituri salariale din afara functiei de baza.
In plus, daca activitatea desfasurata nu este una ocazionala, ci are caracter de regularitate sau permanenta, se impune incheierea unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, in functie de volumul si durata activitatii.
Exemple de activitati care se pot presta legal in baza unei conventii civile, conform Codului civil, includ:
- Repararea acoperisului unei locuinte;
- Tunderea gazonului din curtea casei;
- Prestarea unor servicii culinare cu ocazia unui eveniment (de exemplu, nunta sau aniversare).
Evita amenzile pentru nerespectarea obligatiilor fiscale!
Comanda ACUM Ce NU vrea ANAF sa stii. Piruete legale in aspecte fiscale -pentru a afla lista celor mai arzatoare contraventii si infractiuni fiscale prevazute in legislatia din Romania - dar si cum sa EVITI sa fii sanctionat!
Ce obligatii fiscale apar la incheierea conventiilor civile
Tratamentul fiscal al unei conventii civile intre o societate si o persoana fizica depinde de statutul persoanei fizice (autorizata sau nu pentru activitati economice) si de natura activitatii prestate.1. In cazul unei conventii civile incheiate intre o societate si o persoana fizica (neinregistrata fiscal):
Daca persoana fizica nu este inregistrata fiscal si activitatea prestata este ocazionala (fara continuitate), veniturile vor fi incadrate in categoria "alte venituri" conform art. 114 alin. 2 lit. g din Codul fiscal.
Societatea trebuie sa retina impozitul de 10% pe veniturile brute obtinute de persoana fizica si sa-l vireze pana la data de 25 ale lunii urmatoare, conform art. 115. Impozitul este final, iar societatea trebuie sa-l declare prin formularul 100.
Societatea nu are obligatii referitoare la contributiile sociale, acestea fiind responsabilitatea persoanei fizice. Persoana fizica trebuie sa plateasca CASS daca venitul anual depaseste plafonul de 6 salarii minime brute. Veniturile din alte surse nu se numara printre veniturile pentru care se datoareaza CAS, astfel ca nu se datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile din alte surse.
ATENTIE!
Daca persoana fizica are si calitatea de salariat, acest lucru nu il excepteaza de la plata CASS daca depaseste plafoanul de 6 salarii minime brute.
IMPORTANT DE RETINUT!
In cazul in care activitatea prestatorului NU este ocazionala, iar persoana nu este autorizata sa desfasoare activitati economice (nu este PFA, II), trebuie verificat daca sunt indeplinite criteriile pentru a fi considerata activitate independenta. Daca activitatea este independenta, se va aplica regimul fiscal corespunzator veniturilor din activitati independente (impozit pe venit si, eventual, contributii sociale).
Daca nu sunt indeplinite conditiile pentru activitate independenta, iar prestarea serviciilor are caracter continuu, autoritatile fiscale pot considera ca activitatea ar trebui sa fie incadrata la venituri salariale, iar societatea ar fi obligata sa plateasca impozit pe venituri salariale si contributii sociale (CAS, CASS), chiar daca initial s-a stabilit un contract civil.
2. In cazul unei conventii civile intre o persoana juridica si o persoana fizica autorizata (PFA, II, etc.):
Nu exista obligatii fiscale pentru societate la momentul platii, in afara de obligatia de a solicita si pastra dovada inregistrarii fiscale a persoanei fizice.
Daca persoana este inregistrata pentru activitati economice, nu se retine impozit la sursa pe venitul obtinut din prestarea serviciilor, conform art. 115 alin. 1 din Codul fiscal. Astfel, venitul va fi impozitat direct de persoana fizica autorizata, iar societatea nu are obligatii declarative suplimentare in acest sens.
MODEL Conventie civila prestari servicii
Va prezentam mai jos un model de conventie civila de prestari servicii. Documentul poate fi descarcat in format PDF»Nr. inregistrare: din data de ...
Art. 1. Partile contractante
1. Prestatorul:
Dl./D-na ..., cu CNP domiciliat(a) in ..., str. ..., nr. jud. posesor al actului de identitate seria ... nr. ... eliberat de ... la data de denumit(a) in continuare Prestator.
2. Beneficiarul:
S.C S.R.L., cu sediul in ... str. ... nr. jud. inregistrata la Registrul Comertului sub nr. avand CUI ... reprezentata legal de... in calitate de Administrator, denumit in continuare Beneficiar.
Intre partile sus-mentionate, s-a incheiat prezenta Conventie Civila de prestari servicii conform art. 1851 Cod civil, in urmatoarele conditii:
Art. 2. Obiectul Conventiei
Prestatorul se obliga sa presteze, iar Beneficiarul sa primeasca si sa plateasca pentru urmatoarele servicii:
Exemplu: Executarea unor lucrari de intretinere/reparatii, consultanta tehnica, servicii de grafica, traduceri etc.
Suma convenita pentru prestarea serviciilor este de ... lei brut, care va fi platita la data de ...
Art. 3. Durata Conventiei
Prezenta conventie se incheie pentru perioada ... avand caracter ocazional si temporar, fara continuitate.
Art. 4. Obligatiile Prestatorului
Prestatorul se obliga:
Sa efectueze serviciile in mod corespunzator, la standardele de calitate solicitate de Beneficiar.
Sa respecte termenele si conditiile stabilite prin prezenta conventie.
Sa pastreze confidentialitatea informatiilor si documentelor primite de la Beneficiar pe toata durata conventiei si dupa incheierea acesteia.
Sa comunice Beneficiarului orice impediment care ar putea afecta executarea serviciilor.
Prestatorul declara ca nu este inregistrat fiscal (nu detine PFA/SRL/II/IF/PFI), iar prestarea serviciilor are caracter intamplator si fara continuitate din punct de vedere al persoanei fizice, motiv pentru care veniturile obtinute ocazional de aceasta persoana in baza conventiei civile vor fi incadrate in categoria alte venituri, in baza prevederilor art. 114 alin. 2 lit. g) din Codul fiscal.
Art. 5. Obligatiile Beneficiarului
Beneficiarul se obliga:
Sa plateasca Prestatorului suma convenita pentru serviciile prestate, in termenul stabilit.
Sa retina si sa vireze la bugetul de stat impozitul pe venit in cota de 10% din suma bruta, conform art. 115 din Codul fiscal, fiind impozit final.
Sa ofere Prestatorului toate informatiile si documentele necesare pentru desfasurarea serviciilor.
Art. 6. Pretul si Modalitati de Plata
Suma datorata Prestatorului este de lei. Din aceasta suma, Beneficiarul va retine impozitul de 10%, adica lei, iar suma neta achitata Prestatorului va fi de ... lei.
Plata se va efectua prin transfer bancar in contul Prestatorului ... deschis la ..., sau prin alta modalitate convenita de parti, pana la data de ...
Art. 7. Contributiile sociale
Prestatorul declara ca veniturile obtinute din prezenta conventie se incadreaza in categoria "venituri din alte surse", conform art. 114 alin. 2 lit. g) din Codul Fiscal, si ca nu se datoreaza contributii sociale obligatorii, cu exceptia CASS, daca veniturile totale ale Prestatorului depasesc plafonul anual de 6 salarii de baza minime brute pe tara.
Persoana fizica poate sa datoreze CASS pe baza declaratiei unice, daca veniturile cumulate depasesc cel putin plafonul de 6 salarii de baza minime brute pe tara.
Art. 8. Modificarea Conventiei
Orice modificare a prezentei conventii poate fi realizata doar prin acordul scris al ambelor parti, sub forma unui act aditional.
Art. 9. Incetarea conventiei
Prezenta conventie inceteaza:
- La data expirarii perioadei mentionate la art. 3.
- Prin acordul scris al ambelor parti.
- Prin denuntarea unilaterala, cu un preaviz de [Numar zile] zile lucratoare, temeinic motivata.
In caz de neindeplinire a obligatiilor de catre una dintre parti, cu notificare prealabila.
Art. 10. Raspunderea partilor
Partile se obliga sa indeplineasca in mod corespunzator obligatiile asumate prin prezenta conventie. Neindeplinirea obligatiilor de catre oricare parte atrage raspunderea acesteia, conform prevederilor legale in vigoare.
Art. 11. Solutionarea litigiilor
Eventualele litigii care pot aparea din derularea prezentei conventii se vor solutiona pe cale amiabila. In caz de neintelegere, litigiile vor fi solutionate de instantele competente de la sediul Beneficiarului.
Art. 12. Dispozitii finale
Prezenta conventie civila a fost incheiata in doua exemplare originale, cate unul pentru fiecare parte.
Semnaturile partilor:
PRESTATOR:
Nume Prestator
Semnatura: ___________________
BENEFICIAR:
Nume Beneficiar
Semnatura: ___________________