
Raportul Special
realizat de specialisti
UPDATE: Ordinul 1190/2022 pentru aprobarea Procedurii de utilizare si functionare a sistemului national privind monitorizarea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 656 din 30 iunie 2022.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a pus in dezbatere publica Proiectul de ordin pentru aprobarea Procedurii de utilizare si functionare a sistemului national privind monitorizarea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport.
Prin acest proiect de ordin au fost stabilite procedura de aplicare a OUG nr. 41/2022 si categoriile de vehicule rutiere utilizate pentru transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat care fac obiectul monitorizarii prin Sistemul RO e-Transport.
Categoriile de vehicule rutiere care fac obiectul monitorizarii in sistemul Ro e-Transport sunt cele care au o masa maxima autorizata de minim cu 3,5 tone, incarcate cu bunuri cu risc fiscal ridicat cu o masa bruta totala mai mare de 500 Kg sau o valoare totala mai mare de 10.000 lei, aferente cel putin unei relatii comerciale care face obiectul transportului.
Pentru a vedea OUG 41/2022, click AICI>>
PROCEDURA de utilizare si functionare a sistemului national privind monitorizarea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport
Art. 1 - Dispozitii generale
(1) Prezenta procedura stabileste cadrul de utilizare si functionare a sistemului national privind monitorizarea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Manual de politici contabile - Stick USB
Art. 2 - Declararea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat in Sistemul RO e-Transport
(1) Categoriile de operatiuni de transport al bunurilor cu risc fiscal ridicat pe teritoriul national sunt cele prevazute la art. 2 pct. 9 din OUG 41/2022.
(2) Declararea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat in Sistemul RO e-Transport se face de operatorii economici prevazuti la art. 8 alin. (1) din OUG 41/2022, in nume propriu sau prin reprezentant legal, prin reprezentant desemnat ori prin imputernicit.
(3) Pentru declararea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat, declarantul poate utiliza mijloacele de identificare electronica pentru accesarea SPV, pentru:
a) interconectarea aplicatiei disponibile la nivelul emitentului cu Sistemul RO e-Transport, utilizand o serie de microservicii expuse sub forma unui API (Application Programming Interface);
b) utilizarea aplicatiei puse la dispozitie in mod gratuit de catre Ministerul Finantelor.
(4) Documentatia tehnica pentru microserviciile si aplicatia prevazute la alin. (3) este disponibila la adresa web http://etransport.mfinante.ro.
(5) In urma transmiterii datelor aferente unui transport de bunuri cu risc fiscal ridicat, Sistemul RO e-Transport atribuie automat un numar unic de identificare (UIT), utilizat ca referinta in cadrul proceselor si operatiunilor specifice sistemului.
Art. 3 - Date declarate in Sistemul RO e-Transport
(1) In Sistemul RO e-Transport sunt inregistrate date referitoare la expeditor, beneficiar sau destinatar, denumirea, caracteristicile, cantitatile si contravaloarea bunurilor transportate, locurile de incarcare si descarcare, detalii cu privire la mijlocul de transport utilizat si transportator, data declarata pentru inceperea transportului, precum si codul UIT generat.
(2) Sistemul RO e-Transport permite utilizatorului sa selecteze contribuabilul pentru care declara datele transporturilor cu risc fiscal ridicat in functie de drepturile pe care acesta le detine.
(3) In raport cu tipul transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat prevazute la art. 2 pct. 9 din OUG nr. 41/2002, declarantul va selecta tipul operatiunii comerciale desfasurate in functie de care aplicatia informatica va activa campuri specifice de date.
(4) In cazul in care in cadrul unei relatii comerciale sunt transportate atat bunuri cu risc fiscal ridicat, cat si alte bunuri, in Sistemul RO e-Transport vor fi declarate toate categoriile de bunuri transportate, pentru acestea sistemul urmand sa genereze un singur cod UIT.
(5) In situatia unui transport in sistem grupaj, pe documentele de transport aferente fiecarei relatii comerciale care include bunuri cu risc fiscal ridicat va fi mentionat codul UIT corespunzator.
Art. 4 - Transmiterea datelor in Sistemul RO e-Transport
(1) Declararea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat prin utilizarea modalitatii prevazute la art. 2, alin. (3), pct. a) se face prin transmiterea unui fisier XML.
(2) Dupa transmiterea fisierului XML, Sistemul RO e-Transport efectueaza, in mod automat, urmatoarele operatiuni:
a) verificari si validari privind structura si sintaxa;
b) verificari semantice.
Dupa efectuarea acestor operatiuni se genereaza un mesaj de raspuns.
(3) In situatia in care drept urmare a operatiunilor prevazute la alin. (2) nu sunt identificate erori, se aplica semnatura electronica a Ministerului Finantelor care atesta primirea declaratiei in Sistemul RO e-Transport. Exemplarul original al declaratiei se considera fisierul de tip XML insotit de semnatura electronica a Ministerului Finantelor, care este pus la dispozitia declarantului sub forma unui fisier arhiva de tip zip.
(4) In situatia in care drept urmare a operatiunilor prevazute la alin. (2) sunt identificate erori, declaratia nu se considera transmisa in sistem, declarantul primind un fisier de tip XML ce contine erorile identificate, insotit de semnatura electronica a Ministerului Finantelor, sub forma unui fisier arhiva de tip zip.
(5) Dupa efectuarea verificarilor automate, fisierele prevazute la alin. (3) si (4) vor fi disponibile in sistem pentru descarcare pe o perioada de 60 de zile de la momentul generarii, iar ulterior vor fi arhivate electronic in conformitate cu prevederile legale in vigoare si eliberate la cerere.
(6) Fisierul prevazut la alin. (3) va fi disponibil in sistem pentru descarcare, pe perioada indicata la alin. (5), si in cazul in care declararea a avut loc prin utilizarea aplicatiei prevazute la art. 2, alin. (3), pct. b).
Art. 5 - Notificarea partilor implicate
(1) Prin intermediul Sistemului RO e-Transport se notifica informatii catre partile implicate in transportul pe teritoriul national al bunurilor cu risc fiscal ridicat.
(2) Notificarea se face prin intermediul SPV, persoanelor din Romania altele decat declarantul, si contine urmatoarele date: declarantul, transportatorul, beneficiarul, data declaratapentru inceperea transportului, numarul de inmatriculare mijloc de transport si codul UIT.
Art. 6 - Stabilirea contravalorii bunurilor nedeclarate ce urmeaza a fi confiscate
(1) Daca cu ocazia constatarii contraventiei este prezentata factura de vanzare, contravaloarea bunurilor ce urmeaza a fi confiscata va fi egala cu valoarea bunurilor cu risc fiscal nedeclarate in Sistemul Ro e-Transport stabilita in factura de vanzare a respectivelor bunuri.
(2) Daca cu ocazia constatarii contraventiei nu este prezentata factura de vanzare, contravaloarea bunurilor ce urmeaza a fi confiscata va fi egala cu valoarea bunurilor cu risc fiscal precedentei achizitii de produse similare.
(3) In situatia in care, cu ocazia constatarii contraventiei nu este prezentata factura de vanzare si nu are achizitii de produse similare, contravaloarea bunurilor va fi determinata automat ca valoare medie a bunurilor cu risc fiscal ridicat declarate in saptamana anterioara in Sistemul RO e-Transport pentru bunurile cu risc fiscal ridicat din aceeasi categorie.
(4) Daca nu sunt intrunite conditiile de la alin. (1) - (3) contravaloarea bunurilor ce urmeaza a fi confiscata va fi egala cu valoarea la pretul pietei a bunurilor cu risc fiscal similare.
(5) Stabilirea contravalorii bunurilor nedeclarate ce urmeaza a fi confiscate se realizeaza in ordinea prevazuta la alin. (1) - (4).
Art. 7 - Precizari referitoare la transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat efectuate de catre producatorii agricoli persoane fizice
Transporturile bunurilor cu risc fiscal ridicat reprezentand produse agricole, efectuate de catre producatorii agricoli persoane fizice de la locul de detinere la locul de comercializare, asa cum sunt definite la art. 11 alin (2) din Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricole, nu fac obiectul declararii in Sistemul RO e-Transport.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
Aplicatia E-TRANSPORT este disponibila online! Pana pe 31 august 2024 NU se aplica sanctiuniE-TRANSPORT: A fost publicata LISTA bunurilor cu risc fiscal ridicat care trebuie declarate in mod obligatoriu in sistemE-TRANSPORT in 2024. Care este cursul valutar folosit pentru declararea bunurilor in sistem?E-Factura in 2023: Care este tratamentul fiscal al facturilor primite prin E-Factura?Implementare decont precompletat e-TVA incepand cu 1 august 2024. Au fost aprobate procedurile necesareUltimele articole
Codul UIT pentru persoane fizice: Ce trebuie sa stie firmele de curierat?Ofertele de Paste sunt AICI! Reduceri de pana la 75% la titluri de fiscalitate si transport GRATUITE-TRANSPORT. Sanctiunile de 100.000 lei se aplica din 1 aprilie 2025 daca NU aveti dispozitiv GPSCartea Verde a Contabilitatii pentru anul 2025! Solutii pentru TOATE probleme fiscale cu care va confruntatiNoutati E-TRANSPORT pentru anul 2025. Ce trebuie sa stie contribuabiliiArticole similare
RO e-Transport: Cine are obligatia declararii in sistem de la 1 iulie 2022 (OUG 41/2022)E-Transport: Sistemul se foloseste si pentru operatiunile de export?A fost aprobata Procedura de utilizare si functionare a sistemului E-Transport (Ordinul 1190/2022)RO e-TRansport: 35 de intrebari & raspunsuri utile contribuabililor cu privire la aplicarea sistemului (Material ANAF)Precizari ANAF privind E-Transport: NU se va impune nicio o taxa suplimentara contribuabililorUltimele articole
RO e-Transport: 3 modificari importante introduse prin OUG 129/2024Modificari E-Transport: Va fi infiintat un registru electronic cu date despre sanctiunile aplicate prin OUG 41/2022Reminder! Decontul precompletat RO e-TVA se utilizeaza incepand cu data de 1 august 2024E-Transport: Exista situatii in care trebuie obtinute mai multe coduri UIT?E-Transport: Transporturile interne cu marfa care NU contin bunuri cu risc fiscal ridicat se declara in sistem?Articole similare
Romania nu a transpus directiva europeana MiFID IIStudiu de caz: Prescrierea sumei TVA de rambursat din decontul de TVAGuvernul schimba regulile insolventii. Firmele nu mai pot scapa asa usor de datoriile catre FiscVanzare cladire catre o persoana fizica. Care e tratamentul fiscal?Guvernul amana adoptarea legii salarizarii pentru miercuri, in lipsa avizului CESUltimele articole
Impozitul pe constructii speciale 2025: reglementari, studii de cazBonificatie impozit. A fost oficializata bonificatia de 3% pentru micro si profit prin Ordinul 540/2025D150 si D151, modificate. Contribuabilii vor putea sa le depuna integral online, fara sa mai mearga fizic la ANAFControlul financiar preventiv: PROCEDURA, obligatii, reglementariLista actelor ANAF fara semnatura si stampila a fost EXTINSA, conform Ordinului 402/2025Sfaturi de la experti
Intrebare: O intreprindere individuala cu activitate de comert (sot si sotie) obtine un venit net in 2024 de 19.241 lei. Ce contributii declara si platesc prin DU din 25.05.2025, fiecare membru? Mentionez ca prin DU depusa in 25.05.2024,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Calitatea de salariat. Venituri din dividende. CASS
Intrebare: Un administrator al unei SC obtine in 2024 venituri din dividende in suma de 300.000 lei. Ce contributii declara si plateste prin DU din 25.05.2025, tinand cont ca este si salariat, iar prin DU depusa in 25.05.2024 a estimat CASS...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Verificarea si depunerea Declaratiei Unice. La ce sa fie atenti contribuabilii in 2025
Depunere situatii financiare. 3 CLARIFICARI importante cu privire la semnarea bilanturilor
Declaratia 177 si redirectionarea impozitului pe profit. Exemplu de calcul util contribuabililor
Depunere Declaratie Unica. Se va mai declara venit estimat in 2025?
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA