Modificarile aduse regimului microintreprinderilor in 2024, valabil si in 2025, includ si abrogarea posibilitatii de a scadea anumite sume din impozitul micro pentru sponsorizari sau costul de achizitie al caselor de marcat puse in functiune.
Facilitati fiscale ELIMINATE in 2025 pentru microintreprinderi
Conform legislatiei in vigoare, microintreprinderile nu mai au posibilitatea de a scadea anumite sume din impozitul micro pentru sponsorizari sau costul de achizitie al caselor de marcat puse in functiune. Astfel, microfirmele nu mai sunt obligate sa depuna declaratia anuala privind sponsorizarile efectuate.
Aceasta schimbare indica o simplificare a procedurilor fiscale pentru microintreprinderi, eliminand anumite facilitati fiscale specifice. Abrogarea obligatiei de a depune declaratia anuala privind sponsorizarile poate reduce sarcina administrativa pentru aceste intreprinderi, dar poate avea, in acelasi timp, impact asupra posibilitatii acestora de a beneficia de anumite avantaje fiscale in legatura cu sponsorizarile realizate.
De asemenea, eliminarea deducerii pentru costul de achizitie al caselor de marcat poate influenta cheltuielile si planificarea fiscala ale microintreprinderilor.
Ce conditii trebuie sa indeplineasca microintreprinderile in 2025
>> Fragment din Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 20 ianuarie 2025, Bucuresti. Vezi urmatoarele evenimente programate AICI <<
Pentru anul 2025, o microintreprindere este definita ca o persoana juridica romana care indeplineste urmatoarele conditii la data de 31 decembrie 2024:

Cartea Verde a Contabilitatii

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Inchiderea de luna si de exercitiu financiar Reguli de baza si proceduri obligatorii
Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile.
Pentru anul 2025, la calculul cifrei de afaceri de 250.000 de euro se utilizeaza cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro de la inchiderea exercitiului financiar precedent, respectiv 31.12.2024, care a fost de 4.9741 lei/euro, prin urmare plafonul este: 1.243.525 lei.
- NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulRealizare software personalizat. Prestator extern O societate din Romania incheie un contract cu un furnizor tot din Romania, pentru realizarea unui software personalizat. Etapele de dezvoltare ale software-ului se desfasoara pe...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulCheltuieli factura de curent emisa pe numele proprietarului persoana fizica Suntem un SRL care platim chirie pe spatiul in care ne desfasuram activitatea in baza unui contract de inchiriere inregistrat la finante. In contract s-a stipulat ca toate...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulImpozit pe veniturile obtinute de un furnizor nerezident de imagini si filme Am achizitionat un abonament anual pentru preluare imagini, fotografii, clipuri video (online), de la un furnizor stabilit in Australia, cu un cod de tva - EU372010001. Aceste...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulInfiintare societate comert online Pentru infiintarea unei societati cu CAEN 4791 - drop shipping, care sunt pasii legali din punct de vedere juridic si fiscal, si monografiile contabile aferente achizitiilor,...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulStagiu de cotizare in sistemul public de pensii. Corectarea erorilor constand in cheltuieli cu dobanda 1. Contractul de mandat se considera vechime in munca? 2. Daca in perioada cat a fost micro o societate nu a inregistrat cheltuiala cu dobanda (a inregistrat din greseala pe 1621...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal
Microintreprinderile trebuie sa depuna situatiile financiare anuale la timp
Atentie! Conditia suplimentara pentru statulul de microintreprindere din 2024 valabila si in 2025:
Se introduce o noua conditie pentru regimul de microintreprindere, privind depunerea la termen a situatiilor financiare anuale pentru anul fiscal precedent. Trecerea la impozitul pe profit se va face din trimestrul in care aceasta conditie nu este indeplinita pentru anul fiscal anterior.
Termenul de depunere al situatiilor financiare anuale intocmite pentru data de 31 decembrie 2024, de catre entitatile pentru care exercitiul financiar coincide cu anul calendaristic, este in mod normal pana la data de 31 mai a exercitiului financiar urmator, insa, din moment ce termenul pica sambata, acesta se muta automat pe 2 iunie 2025.