Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inchidere punct de lucru. Legislatie si acte necesare

02-Oct-2024
535
Inchidere punct de lucru. Legislatie si acte necesare


Inchiderea unui punct de lucru poate fi necesara atunci cand o firma doreste sa-si reduca activitatea sau sa isi restructureze operatiunile. Acest proces implica mai multe proceduri administrative si fiscale care trebuie respectate cu strictete.pentru a asigura o inchidere corecta si fara complicatii. Va prezentam in acest articol ce documente trebuie depuse la autoritatile competente pentru inchiderea unui punct de lucru, atat de catre o societate comerciala (SRL), cat si de o persoana fizica autorizata (PFA). 

Ce trebuie sa stii la inchiderea unui punct de lucru? 

Inchiderea unui punct de lucru trebuie inregistrata in primul rand la Oficiul Registrului Comertului (ORC). De asemenea, si Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) trebuie notificata despre acest lucru pentru actualizarea datelor fiscale, iar toate declaratiile fiscale aferente punctului de lucru trebuie depuse in conformitate cu legislatia in vigoare. In plus, toate taxele si impozitele aferente punctului de lucru trebuie sa fie achitate integral.

Alte aspecte esentiale de care trebuie sa se tina cont atunci cand se inchide un punct de lucru sunt:

1. Daca la punctul de lucru exista bunuri (echipamente, stocuri etc.), acestea trebuie transferate sau valorificate. In acest scop se va realiza un inventar si o evidenta a tuturor activelor inainte de inchidere.


2. Daca la punctul de lucru exista angajati, acestia trebuie notificati cu privire la inchiderea locatiei si la impactul asupra contractelor de munca. Se poate opta pentru relocarea angajatilor, continuare aprin telemunca sau incheierea contractelor de munca prin concediere, in functie de caz. Acest aspect trebuie tratat cu deosebita atentie pentru a fi in conformitate cu legislatia muncii in vigoare si pentru a evita posibile conflicte.

3. Daca la punctul de lucru erau cel putin 5 angajati, este nevoie de radierea inregistrarii fiscale (radierea codului fiscal atribuit punctului de lucru).

Radiere SRL. PFA. II. IF! - Ghid esential pentru conformitate legala

Lucrarea descrie in detaliu procedura complexa a radierii unui SRL/PFA, conform ultimelor modificari fiscale! DE asemenea, contine exemple 
concrete intalnite in mediul de afaceri.

Comandati ACUM Radiere SRL. PFA. II. IF>>>


Inchiderea unui punct de lucru in cazul unui SRL


Iata care sunt pasii pentru inchiderea unui punct delucru in cazul unui SRL:

  • Adoptarea deciziei de inchidere a punctului de lucru. Aceasta se face prin Hotararea Generala a Asociatilor (in cazul mai multor actionari) sau prin Decizia Administratorului/Asociatului Unic (in cazul unui singur actionar).
  • Obtinerea aprobarilor necesare, acolo unde este cazul. In anumite cazuri, este nevoie de aprobari de la DSP sau DSV pentru radierea punctului de lucru, astfel ca trebuie obtinute inainte de a face alte demersuri. 
  • Plata taxelor si impozitelor. Trebuie achitate toate datoriile inainte de inchiderea punctului de lucru. 
  • Intocmirea si depunerea documentelor necesare la ONRC si ANAF. Dosarul trebuie completat cu toate actele solicitate de autoritatile competente.
  • Publicarea radierii in Monitorul Oficial. Acesta este ultimul pas in procesul de inchidere a unui punct de lucru. 


Acte necesare pentru inchiderea unui punct de lucru pentru SRL-uri


Pentru inchiderea unui punct de lucru, este necesara depunerea urmatoarelor documente la ONRC:

  • Cererea de inregistrare (original) - formular tip
  • Declaratia pe propria raspundere cu privire la indeplinirea conditiilor de functionare/desfasurare a activitatii, in original, pentru sediul social si/sau sedii secundare sau, dupa caz, la terti - formular tip
  • Hotararea adunarii generale a asociatilor/actionarilor sau decizia asociatului unic/Consiliului de administratie/ directoratului, in cazul in care este abilitat in acest sens (original)
  • Actul constitutiv actualizat 
  • Alte documente, daca este cazul, inclusiv dovada platii tarifului de publicare in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.


Descarca in format PDF modelul de cerere inchidere punct de lucru - formularul tip necesar la ONRC. 

Documentele care trebuie depuse la ANAF sunt urmatoarele:

1. Documente necesare pentru radierea punctului de lucru cu minim 5 salariati:

  • Declaratie de mentiuni pentru sediile secundare- formular 060 - in 2 exemplare (se pun la dispozitie gratuit de catre organul fiscal sau se pot descarca gratuit de pe site-ul ANAF);
  • Acte prin care se dovedeste radierea punctului de lucru (de exemplu certificat inregistrare mentiuni O.R.C. ( copie ), certificat constatator O.R.C. (copie), incheiere O.R.C. (copie), hotarare judecatoreasca pentru asociatii si fundatii)
  • Certificat de atestare fiscala (pentru punctul de lucru)
  • Cod fiscal in original (in vederea anularii)
  • Alte documente solicitate de organul fiscal competent pentru determinarea corecta a situatiei fiscale a contribuabilului 


Documentatia se depune la sediul unitatii fiscale competente, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului

2. Documente necesare pentru radierea punctului de lucru cu pana la 5 angajati:

  • Declaratie privind sediiile secundare - 2 exemplare (se pun la dispozitie gratuit de catre organul fiscal sau se pot descarca gratuit de pe site-ul ANAF);
  • Certificat inmatriculare sediu principal O.R.C. ( copie )
  • Actele de inregistrare cu mentionarea radierii punctului de lucru (de exemplu certificat inregistrare mentiuni O.R.C. (copie), certificat constatator O.R.C. (copie), incheiere O.R.C. (copie), hotarare judecatoreasca pentru asociatii si fundatii)
  • Alte documente solicitate de organul fiscal competent pentru determinarea corecta a situatiei fiscale a contribuabilului 


Documentatia se depune la sediul unitatii fiscale competente, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului

Inchiderea unui punct de lucru in cazul PFA si acte necesare


Procesul de radiere pentru inchiderea unui punct de lucru pentru un PFA este asemanator cu cel pentru un SRL. In ceea ce priveste actele necesare, singura diferenta este ca, in timp ce pentru SRL este nevoie de o Hotarare AGA sau Decizia Administratorului pentru a dovedi decizia de inchidere, in cazul PFA-ului, titularul va intocmi o decizie de inchidere a punctului de lucru, care serveste drept document oficial de intentie pentru radierea punctului de lucru. 

Citeste si:  Infiintare firma 2024: pasi si acte necesare, monografii contabile

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016