Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lista rusinii pentru persoanele fizice va fi ELIMINATA! Limita pentru firme urca la 500.000 de lei!

28-Feb-2019
2387

Fiscul pune in dezbaterre publica un proiect de Ordin prin care se doreste eliminarea listei rusinii pentru persoanele fizice, iar pentru persoanele juridice limita creste pana la 500.000 de lei. 

Proiectul de Ordin al presedintelui ANAF, publicat joi, 28 februarie 2019, in Transparenta decizionala pe site-ul institutiei prevede modificarea si completarea Procedurii de publicare a listelor debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante, precum si cuantumul acestor obligatii.

„Prin Legea nr. 30/2019 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 25/2018 privind modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru aprobarea unor masuri fiscal-bugetare, au fost modificate si completate cu prevederile art. 157, alin.(2) si alin.(3), precum si prevederile art. 162, alin.(1) din Codul de procedura fiscala”, se arata in referatul de aprobare.

Noutatea adusa prin completarea prevederilor art.157, alin.(2) din Codul de procedura fiscala, consta in faptul ca nu sunt considerate obligatii fiscale restante, obligatiile fiscale stabilite prin acte administrative fiscale contestate potrivit legii si care sunt garantate conform art. 210 – 211 sau art. 235 din Codul de procedura fiscala. De asemenea, alin.(3) al aceluiasi articol, prevede ca nu se considera ca un debitor inregistreaza obligatii fiscale restante, in situatia in care suma obligatiilor fiscale datorate de acesta este mai mica sau egala cu sumele certe, lichide si exigibile pe care debitorul le are de incasat de la autoritatile contractante.

Consulta AICI Referatul de aprobare a Proiectul de Ordin >>

EXTRAS din Ordinul pentru modificarea si completarea Procedurii de publicare a listelor debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante, precum si cuantumul acestor obligatii, aprobata prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 558/2016. 

ART. I Procedura de publicare a listelor debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante, precum si cuantumul acestor obligatii, aprobata prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 558/2016, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 78 din 3 februarie 2016, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza: 

1. Punctul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"1. in vederea descurajarii acumularii de arierate bugetare de catre contribuabili, persoane juridice, organele fiscale centrale publica pe pagina de internet proprie a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala lista debitorilor persoane juridice care inregistreaza obligatii fiscale restante, precum si cuantumul acestor obligatii, pentru fiecare buget administrat de organele fiscale, conform anexei nr. 1. Obligatiile fiscale restante care fac obiectul publicarii sunt cele notificate conform pct. 9, existente la sfarsitul trimestrului de raportare si neachitate la data publicarii listei.” 

2. La punctul 3, dupa litera b) se introduce o noua litera, litera b1), cu urmatorul cuprins:

"b1 ) obligatiile fiscale stabilite in acte administrative fiscale contestate potrivit legii, care sunt garantate potrivit art. 210 - 211 sau art. 235 din Codul de procedura fiscala;” 

3. Punctul 31 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"31 . Nu se considera ca un debitor inregistreaza obligatii fiscale restante in situatia in care suma obligatiilor fiscale datorate de debitor este mai mica sau egala cu suma de rambursat/restituit pentru care exista cerere in curs de solutionare si cu sumele certe, lichide si exigibile pe care debitorul le are de incasat de la autoritatile contractante.” 

4. Punctul 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"4. Nu fac obiectul publicarii potrivit pct. 1 obligatiile fiscale restante al caror cuantum total este sub urmatoarele plafoane: a) 500.000 lei, in cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil; b) 250.000 lei, in cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu; c) 100.000 lei, in cazul celorlalte categorii de debitori persoane juridice.” 

5. Punctul 6 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"6. Lista va cuprinde: denumirea debitorilor, codul de identificare fiscala, precum si cuantumul total al obligatiilor fiscale restante, din care: a) obligatii fiscale principale si obligatii fiscale accesorii; b) obligatii fiscale principale si accesorii necontestate, precum si cele contestate, respectiv cele asupra carora contribuabilul a exercitat caile de atac prevazute de lege. Aceste obligatii vor fi mentionate in lista pana la solutionarea cailor de atac asupra acestora." 

6. Punctele 12.1. -12.3. se abroga.

7. Punctele 15 si 16 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

„15. Produsul informatic de intocmire si transmitere a informatiilor, precum si gestiunea acestui produs vor fi asigurate de Centrul National pentru Informatii Financiare. 16. De corectitudinea acestor informatii care vor fi transmise Centrului National pentru Informatii Financiare in vederea publicarii pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala raspunde conducatorul organului fiscal central competent in administrarea obligatiilor fiscale restante ale debitorilor ce fac obiectul publicarii.” 

8. Anexa nr. 2 se abroga.

9. Anexa nr. 3 se modifica si se inlocuieste cu anexa care face parte integranta din prezentul ordin. 

Consulta AICI Proiectul de Ordin >>

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Lista rusinii pentru persoanele fizice va fi ELIMINATA! Limita pentru firme urca la 500.000 de lei!":
Rating:

Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Atentie, contabili! Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left


Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

 • Cheltuieli de constituire: ce sunt, cum le inregistram si studii de caz

  • In acest articol vom discuta despre cheltuielile de constituire. Vom vedea ce sunt acestea, cum le inregistram in contabilitate, dar si cateva studii de caz utile contribuabililor. Ce sunt cheltuielile de constituire Cheltuielile de constituire sunt cheltuielile ocazionate de infiintarea sau dezvoltarea unei entitati (taxe si alte cheltuieli de inscriere si inmatriculare, cheltuieli privind emisiunea si vanzarea de actiuni si obligatiuni, precum si alte cheltuieli de aceasta natura, legate...» citeste mai departe aici

 • Bon fiscal pierdut. Studiu de caz util pentru pentru contabili

  • O societate de constructii a achizitionat niste materiale cu factura in data de 05.10.2023, achitata cash (valoare de 175 lei). De la acest furnizor se cumpara frecvent cu plata la termen, prin ordin de plata. La o verificare a fisei partener, s-a descoperit diferenta dintre solduri, reprezentata de factura din 05.10.2023, al carei bon fiscal s-a pierdut. Se poate inregistra plata acestei facturi, facuta cash de catre adiministrator, desi, nu mai avem bonul fiscal? Care este inregistrarea...» citeste mai departe aici

 • Dividende interimare. Monografii si studii de caz utile

  • In acest articol vom prezenta cateva monografii contabile si studii de caz utile pentru dividendele interimare. Dividende interimare. Se mai calculeaza acestea daca firma va fi lichidata? Speta 1 Societatea are la 31.03.2024 profit. Intentionam sa demaram procedura de inchidere a firmei - lichidare/dizolvare. Cu acest profit de la 31.03.2024 ce facem? Suntem obligati sa facem bilant interimar si sa-l repartizam pe dividende si abia dupa facem si bilantul pentru etapa intai a lichidarii...» citeste mai departe aici

 • Situatii semestriale 2024. Cine NU va intocmi raportari contabile la 30 iunie 2024

  • De curand a fost aprobat sistemul de raportari contabile la 30 iunie 2024 prin Ordinul 3100/2024. Situatiile semestriale vor a fi depuse la unitatile teritoriale ale Finantelor pana cel mai tarziu la data de 19 august 2024. Cine nu are aceasta obligatie? Cine NU depune raportari contabile la 30 iunie 2024 Conform Referatului de aprobare, entitatile care nu au desfasurat activitate de la data infiintarii pana la 30 iunie 2024, cele care in tot semestrul I al anului 2024 s-au aflat in...» citeste mai departe aici

 • Microintreprindere in 2024. Daca bilantul a fost depus cu intarziere, firma va trece la impozit pe profit?

  • Societatea este platitoare de impozit pe microintreprindere de la infintare (2019) pana in prezent, dar am depus bilantul cu intarziere 02.06.2024, va trece la plata impozitului pe profit? Microintreprinderi si depunerea bilntului cu intarziere – raspunsul specialistului: Incepand cu data de 01.01.2024, potrivit OUG nr. 115/2023, se introduce o noua litera, lit. i), cu urmatorul cuprins: 1. a depus in termen situatiile financiare anuale, daca are aceasta obligatie potrivit legii. Pentru a...» citeste mai departe aici

 • Controalele antifrauda continua! Ce operatori economici sunt in vizorul autoritatilor

  • Operatorii economici din zona Garii de Nord Bucuresti sunt in vizorul autoritatilor! Au fost efectuate controale antifrauda la acesti comercianti in cursul zilei de 19 iulie 2024. Directia generala antifrauda fiscala (DGAF) evalueaza sistematic riscul fiscal din zonele comerciale in care nivelul de conformare a contribuabililor la respectarea legislatiei fiscale este unul redus si organizeaza actiuni operative in vederea descoperirii si sanctionarii abaterilor de la prevederile legale....» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016