
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
ANAF a pus in dezbatere publica un nou Proiect de ordin pentru modificarea Anexei la OPANAF nr. 1387/2021 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare in vederea utilizarii unuia dintre regimurile speciale pentru persoanele impozabile care presteaza servicii catre persoane neimpozabile sau efectueaza vânzari de bunuri la distanta, precum si pentru declararea taxei pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor art. 314, art. 315 si art. 3152 din Codul fiscal, in situa?ia in care Romania este stat membru de inregistrare, precum si pentru modificarea unor prevederi procedurale.
Conform referatului de aprobare, prin Ordonanta Guvernului nr. 8/2021, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 832 din data de 31 august 2021, au fost aduse modificari si completari Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Aceste modificari vizeaza si prevederile art. 315 alin. (4) din Codul fiscal referitoare la ”Regimul special pentru vânzarile intracomunitare de bunuri la distanta, pentru livrarile de bunuri interne efectuate de interfetele electronice care faciliteaza aceste livrari si pentru serviciile prestate de persoane impozabile stabilite in Uniunea Europeana, dar nu in statul membru de consum” (regimul UE).
Astfel, potrivit acestei modificari, si persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania potrivit art. 317 din Codul fiscal pot opta pentru utilizarea regimului UE.
Institutia mentioneaza ca anterior acestei modificari, regimul UE putea fi utilizat doar de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania potrivit art. 316 din Codul fiscal.
Avand in vedere aceste schimbari legislative, este necesara modificarea Procedurii de inregistrare in vederea utilizarii unuia dintre regimurile speciale pentru persoanele impozabile care presteaza servicii catre persoane neimpozabile sau efectueaza vanzari de bunuri la distanta, precum si pentru declararea taxei pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor art. 314, art. 315 si art. 3152 din Codul fiscal, in situatia in care Romania este stat membru de inregistrare precum si pentru modificarea unor prevederi procedurale, aprobata prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.387/2021.
Extras din Proiectul de Ordin:
ORDIN
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Corespondenta detaliata a conturilor
Art. I – Anexa la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.
1387/2021 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare in vederea utilizarii unuia dintre regimurile speciale pentru persoanele impozabile care presteaza servicii catre persoane neimpozabile sau efectueaza vânzari de bunuri la distanta, precum si pentru declararea taxei pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor art. 314, art. 315 si art. 3152 din Codul fiscal, in situatia in care România este stat membru de inregistrare, precum si pentru modificarea unor prevederi procedurale publicat inMonitorul Oficial al României, Partea I, nr. 853 din 7 septembrie 2021, se modifica, dupa cum urmeaza :
1. La punctul 10, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
”(3) Se considera ca o persoana impozabila indeplineste conditiile suplimentare prevazute la alin. (2) daca este inregistrata in Registrul contribuabililor, avand atribuit cod de inregistrare in scopuri de TVA, cu exceptia urmatoarelor categorii:
a) persoanele impozabile nestabilite in Romania, dar inregistrate in scopuri de TVA prin reprezentant fiscal;
b) persoanele impozabile nestabilite in România, dar inregistrate direct in scopuri de TVA in Romania conform art. 316 alin. (4) si (6) din Codul fiscal, prin utilizarea formularului de declaratie 015 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru contribuabilii nerezidenti care nu au sediu permanent in Romania";
c) persoanele impozabile nerezidente care desfasoara activitati pe teritoriul Romaniei prin unul sau mai multe sedii permanente, care se inregistreaza in scopuri de TVA prin utilizarea formularului 013 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru contribuabilii nerezidenti care desfasoara activitate in Romania prin unul sau mai multe sedii permanente" si care au declarat ca stat de rezidenta un alt stat membru al Uniunii Europene.”
2. Punctul 14 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
”14. Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, care au sediul activitatii economice in Romania sau, in cazul in care nu au sediul activitatii economice in Uniunea Europeana, dispun de un sediu fix in Romania si care opteaza sa utilizeze regimul UE vor utiliza, potrivit art.315 alin.(4) din Codul fiscal, pentru operatiunile impozabile efectuate in conditiile acestui regim, codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit in conformitate cu art. 316 sau art. 317 din Codul fiscal.”
3. La punctul 16 alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
”(2) Pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform prevederilor art. 316 sau art. 317 din Codul fiscal si pentru care s-a acceptat utilizarea regimului UE, informatia privind calitatea de persoana impozabila care utilizeaza acest regim se mentioneaza in registrul contribuabililor.”
4. La punctul 16 alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
”(5) Calitatea de persoana impozabila care utilizeaza aceste regimuri speciale nu anuleaza obligatiile de declarare si plata a taxei rezultate din calitatea de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA potrivit art. 316 sau art. 317 din Codul fiscal.”
5. La punctul 54 litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
”a) codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit conform art. 316 sau art. 317 din Codul fiscal, in cazul persoanelor impozabile care utilizeaza regimul UE, codul de inregistrare special in scopuri de TVA atribuit persoanei impozabile care utilizeaza regimul non-UE sau codurile de inregistrare speciale alocate in temeiul art. 3152 din Codul fiscal, pentru utilizarea regimului de import;”
Art. II - Structurile competente din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si Directia generala regionala a finantelor publice Bucuresti vor lua masuri pentru ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.
Art. III - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Articole similare
Procedura OFICIALA pentru intrarea si iesirea din regimurile speciale de TVA, in contextul regulilor aplicabile de la 1 iulie 2021Articole similare
Cine depune obligatoriu Declaratia 307?Ultima zi de plata a impozitelor este...Descarcati ultima versiune pentru Declaratia 390 actualizata februarie 2016Revista Romana de Fiscalitate nr. 31, septembrie 2009Declararea cifrei prin Formularul 094 se face pana la 27 ianuarieUltimele articole
Reminder ANAF: Miercuri, 25 ianuarie 2023, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscaleCalendar ANAF: Obligatii fiscale scadente pentru contribuabili in decembrie 2022Termenul pentru depunerea declaratiilor 392A, 392B si 393 ar putea fi amanat pana in 2024SAF-T: Care sunt termenele de raportare in cazul grupului fiscal?Calendarul obligatiilor fiscale ANAF pentru luna NOIEMBRIE 2022Articole similare
Cum se face corectarea declaratiilor speciale de TVAProcedura OFICIALA pentru intrarea si iesirea din regimurile speciale de TVA, in contextul regulilor aplicabile de la 1 iulie 2021Calendarul obligatiilor fiscale ANAF pentru luna IULIE 2022ANAF a publicat recent calendarul obligatiilor fiscale pe luna NOIEMBRIE 2021ANAF a publicat calendarul obligatiilor fiscale pentru luna APRILIE 2022Ultimele articole
Calendar ANAF: Obligatii fiscale pentru luna octombrie 2022SAF-T: Pana pe 31 august 2022 contribuabilii mari trebuie sa depuna D406Calendar ANAF: Declaratii fiscale in august 2022CALENDAR ANAF 2022: calendarul obligatiilor fiscale pentru luna IANUARIE 2022A fost modificata procedura de inregistrare in vederea utilizarii regimurilor speciale UE pentru persoane impozabileSfaturi de la experti
Actiuni cotate. Evaluare la sfarsitul exercitiului financiar
Intrebare: O societate a achizitionat in 2021 de pe Bursa de Valori Bucuresti, actiuni cotate. La 31 decembrie aceste actiuni trebuie reevaluate la pretul de inchidere din ultima zi de tranzactionare conform extrasului primit de la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Avansuri vechi incasate. Inchidere pe venituri
Intrebare: Avem avansuri incasate de la clienti mai vechi de 3 ani. Putem trece aceste sume pe venit? Daca da, in ce conditii si care sunt documentele necesare pentru a le trece pe venit?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<