
Raportul Special
realizat de specialisti
ANAF a pus in dezbatere publica un nou Proiect de ordin pentru modificarea Anexei la OPANAF nr. 1387/2021 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare in vederea utilizarii unuia dintre regimurile speciale pentru persoanele impozabile care presteaza servicii catre persoane neimpozabile sau efectueaza vânzari de bunuri la distanta, precum si pentru declararea taxei pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor art. 314, art. 315 si art. 3152 din Codul fiscal, in situa?ia in care Romania este stat membru de inregistrare, precum si pentru modificarea unor prevederi procedurale.
Conform referatului de aprobare, prin Ordonanta Guvernului nr. 8/2021, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 832 din data de 31 august 2021, au fost aduse modificari si completari Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Aceste modificari vizeaza si prevederile art. 315 alin. (4) din Codul fiscal referitoare la ”Regimul special pentru vânzarile intracomunitare de bunuri la distanta, pentru livrarile de bunuri interne efectuate de interfetele electronice care faciliteaza aceste livrari si pentru serviciile prestate de persoane impozabile stabilite in Uniunea Europeana, dar nu in statul membru de consum” (regimul UE).
Astfel, potrivit acestei modificari, si persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania potrivit art. 317 din Codul fiscal pot opta pentru utilizarea regimului UE.
Institutia mentioneaza ca anterior acestei modificari, regimul UE putea fi utilizat doar de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania potrivit art. 316 din Codul fiscal.
Avand in vedere aceste schimbari legislative, este necesara modificarea Procedurii de inregistrare in vederea utilizarii unuia dintre regimurile speciale pentru persoanele impozabile care presteaza servicii catre persoane neimpozabile sau efectueaza vanzari de bunuri la distanta, precum si pentru declararea taxei pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor art. 314, art. 315 si art. 3152 din Codul fiscal, in situatia in care Romania este stat membru de inregistrare precum si pentru modificarea unor prevederi procedurale, aprobata prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.387/2021.
Extras din Proiectul de Ordin:
ORDIN
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Autoturisme pe firma Regim fiscal-contabil
PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025
Art. I – Anexa la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.
1387/2021 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare in vederea utilizarii unuia dintre regimurile speciale pentru persoanele impozabile care presteaza servicii catre persoane neimpozabile sau efectueaza vânzari de bunuri la distanta, precum si pentru declararea taxei pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor art. 314, art. 315 si art. 3152 din Codul fiscal, in situatia in care România este stat membru de inregistrare, precum si pentru modificarea unor prevederi procedurale publicat inMonitorul Oficial al României, Partea I, nr. 853 din 7 septembrie 2021, se modifica, dupa cum urmeaza :
1. La punctul 10, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
”(3) Se considera ca o persoana impozabila indeplineste conditiile suplimentare prevazute la alin. (2) daca este inregistrata in Registrul contribuabililor, avand atribuit cod de inregistrare in scopuri de TVA, cu exceptia urmatoarelor categorii:
a) persoanele impozabile nestabilite in Romania, dar inregistrate in scopuri de TVA prin reprezentant fiscal;
b) persoanele impozabile nestabilite in România, dar inregistrate direct in scopuri de TVA in Romania conform art. 316 alin. (4) si (6) din Codul fiscal, prin utilizarea formularului de declaratie 015 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru contribuabilii nerezidenti care nu au sediu permanent in Romania";
c) persoanele impozabile nerezidente care desfasoara activitati pe teritoriul Romaniei prin unul sau mai multe sedii permanente, care se inregistreaza in scopuri de TVA prin utilizarea formularului 013 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru contribuabilii nerezidenti care desfasoara activitate in Romania prin unul sau mai multe sedii permanente" si care au declarat ca stat de rezidenta un alt stat membru al Uniunii Europene.”
2. Punctul 14 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
”14. Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, care au sediul activitatii economice in Romania sau, in cazul in care nu au sediul activitatii economice in Uniunea Europeana, dispun de un sediu fix in Romania si care opteaza sa utilizeze regimul UE vor utiliza, potrivit art.315 alin.(4) din Codul fiscal, pentru operatiunile impozabile efectuate in conditiile acestui regim, codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit in conformitate cu art. 316 sau art. 317 din Codul fiscal.”
3. La punctul 16 alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
”(2) Pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform prevederilor art. 316 sau art. 317 din Codul fiscal si pentru care s-a acceptat utilizarea regimului UE, informatia privind calitatea de persoana impozabila care utilizeaza acest regim se mentioneaza in registrul contribuabililor.”
4. La punctul 16 alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
”(5) Calitatea de persoana impozabila care utilizeaza aceste regimuri speciale nu anuleaza obligatiile de declarare si plata a taxei rezultate din calitatea de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA potrivit art. 316 sau art. 317 din Codul fiscal.”
5. La punctul 54 litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
”a) codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit conform art. 316 sau art. 317 din Codul fiscal, in cazul persoanelor impozabile care utilizeaza regimul UE, codul de inregistrare special in scopuri de TVA atribuit persoanei impozabile care utilizeaza regimul non-UE sau codurile de inregistrare speciale alocate in temeiul art. 3152 din Codul fiscal, pentru utilizarea regimului de import;”
Art. II - Structurile competente din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si Directia generala regionala a finantelor publice Bucuresti vor lua masuri pentru ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.
Art. III - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Procedura OFICIALA pentru intrarea si iesirea din regimurile speciale de TVA, in contextul regulilor aplicabile de la 1 iulie 2021One Stop Shop: 7 lucruri importante pe care trebuie sa le stie contribuabilii despre Ghiseul Unic pentru TVA si cum se depune D398Articole similare
Prestare online servicii. Cum se pot emite facturile fara TVA pentru un PFA din strainatate?Titlul VI, Capitolul 12Achizitie intracomunitara de bunuri facturate de o persoana impozabila din afara UE. Ce tratament fiscal se aplica?OPANAF 3159/2017: Procedura de solutionare a cererilor de rambursare a TVA, formulate de PERSOANE IMPOZABILE neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistrezeFrauda de 15.000.000 euro identificata de inspectorii DGAF in domeniul comertului cu autoturisme second handUltimele articole
Facturile simplificate B2B si B2C vor trebui transmise in E-Factura incepand cu 2025Reminder ANAF! Declaratii fiscale scadente la 27 ianuarie 2025Notificare de conformare e-TVA: Ce trebuie sa stii incepand cu anul 2025Facturi simplificate emise in baza bonului fiscal. Cand se transmit in E-FacturaE-Factura, OBLIGATORIE din 1 ianuarie 2025 pentru relatia B2C. Ce trebuie sa stie firmeleArticole similare
Procedura OFICIALA pentru intrarea si iesirea din regimurile speciale de TVA, in contextul regulilor aplicabile de la 1 iulie 2021Calendar ANAF: Ce obligatii fiscale au contribuabilii in luna APRILIE 2023?Calendar ANAF: Obligatii fiscale pentru luna octombrie 2022Calendar ANAF: Ce declaratie fiscala trebuie depusa pana pe 31 decembrie 2023OUG 59/2021 modifica Codul Fiscal. Scutiri in domeniul comertului electronicUltimele articole
Calendar ANAF: Obligatii fiscale scadente in luna OCTOMBRIE 2024Miercuri, 31 iulie 2024, termenul limita pentru depunerea Formularului 398Modificare Cod Fiscal 2024. Ce schimbari au fost aduse Legii 227/2015 prin Legea 33/2024Calendar obligatii fiscale ANAF. Ce declaratii fiscale trebuie depuse in luna ianuarie 2024Miercuri, 31 mai 2023, termen limita pentru depunerea formularului 398 Declaratie speciala de TVASfaturi de la experti
Intrebare: Emiterea facturii s-a realizat la solicitarea bancii emitente a SGB. Facturarea s-a facut cu TVA, conform contractului si SGB. Pentru ca societatea sa incaseze factura, a fost necesara emiterea acesteia.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Recunoastere venit din dobanzi
Intrebare: O societate comerciala ?X? vinde catre o alta societate comerciala ?Y? parti sociale detinute la societatea ?Z?. Conform contractului de vanzare, o parte din pretul tranzactiei se vireaza intr-un cont escrow pus la dispozitia...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA