Pana la 26 mai se poate depune formularul pentru redirectionarea a 2 la suta din impozitul pe venit
Va informam ca
pana la data de 26 mai a.c., este ultima zi in care contribuabilii mai pot dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 2% din impozitul pe venit pentru sustinerea entitatilor
nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii, unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.
Pentru a redirectiona 2% din impozitul pe venit, contribuabilii trebuie sa completeze si sa depuna pana pe 26 mai la organul fiscal competent doua formulare fiscale, in functie de tipul de venit realizat.
Astfel, contribuabilii care obtin venituri din salarii pot sa redirectioneze 2% din impozitul pe venit prin completarea si depunerea formularului 230 „Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual si deducerea cheltuielilor efectuate pentru economisirea in sistem colectiv pentru domeniul locativ". Contribuabilii care obtin venituri din activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real; piscicultura; silvicultura; castigul net anual impozabil din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare, in cazul societatilor inchise; castigul net anual din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, si orice alte operatiuni similare, altele decat cele cu instrumente financiare tranzactionate pe piete autorizate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare trebuie sa completeze si sa depuna formularul 200 “Declaratie privind veniturile realizate din Romania" pentru redirectionarea a 2% din impozitul pe venit avand completata rubrica „III Destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul datorat pe venitul net/castigul net anual impozabil" pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau a unitatilor de cult.
Important! Contribuabilii care au realizat venituri din activitati independente/activitati agricole, impusi pe baza de norma de venit, si/sau din cedarea folosintei bunurilor, care nu au obligatia depunerii declaratiei 200 si care au efectuat in cursul anului fiscal de raportare cheltuieli cu burse private si solicita restituirea acestora si/sau opteaza pentru virarea unei sume in contul unei entitati nonprofit sau al unei unitati de cult pot completa modulul „III Destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul datorat pe venitul net/castigul net anual impozabil".
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
Obtinerea formularelor Optiunea de virare a sumei de pana la 2%, se face catre o singura entitate nonprofit sau unitate de cult.
Formularele 200 si 230 se pot obtine direct de la sediul unitatilor fiscale sau pot fi descarcate de pe website-ul ANAF, de la adresa www.anaf.ro, sectiunea Asistenta contribuabili/ Toate formularele, cu explicatii/ Formularele fiscale ordonate dupa numar, din prima pagina meniul superior;
Depunerea formularelor Referitor la depunerea formularelor, precizam ca potrivit prevederilor art. 17 coroborate cu cele ale art. 18 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, contribuabilul este subiect al raportului juridic fiscal, care, isi poate indeplini obligatiile fiscale personal sau printr-un imputernicit, desemnat potrivit legii. imputernicitul este obligat sa depuna la organul fiscal actul de imputernicire, in original sau in copie legalizata.
Formularul 200 si formularul 230 se pot depune la ghiseul unitatii fiscale in a carei raza teritoriala contribuabilul are adresa unde isi are domiciliul, potrivit legii sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
Formularele 230 si 200 se pot depune si on-line. Pentru descarcarea si completarea on-line a formularelor, contribuabilii vor accesa website-ul ANAF, la adresa www.anaf.ro, sectiunea Declaratii electronice/ Descarcare declaratii.
Transmiterea on-line se va face de la adresa www.e-guvernare.ro, daca contribuabilul dispune de un certificat digital calificat. Detinatorii de certificate digitale calificate pot transmite formularele si pentru alti contribuabili, prin inregistrarea ca imputerniciti fiscali urmand procedura de inregistrare a documentatiei si a formularului 150 la organul fiscal.
Important! Optiunea de redirectionare a 2% din impozitul pe venit exercitata prin completarea si depunerea formularelor 200 si 300 nu se mai poate face ulterior datei de 26.05.2014.
Atentie! Urmare a unor informatii privind practica unor entitati nonprofit de a lasa la dispozitia contribuabililor, in sediile unitatilor fiscale, formulare 200 precompletate la capitolul "III Destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul datorat pe venitul net/castigul net anual impozabil", cu datele de identificare si contul bancar al entitatilor respective, va rugam sa nu folositi declaratiile respective, ci doar formularele puse la dispozitie de personalul unitatii fiscale sau cele descarcate de pe site-urile mentionate mai sus.
Sursa: DGFP Valcea
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Monografie contabila obtinere baloti de paie
Intrebare: O societate platitoare de impozit pe profit, inregistrata in scopuri de TVA, avand codul CAEN 0163 ?Activitati dupa recoltare,? achizitioneaza seminte certificate netratate pe care le preda pe baza unui aviz unui producator persoana juridica, in baza unui contract de productie incheiat intre cei doi. Producatorul se obliga sa pregateasca suprafata, sa insamanteze semintele primite, sa intretina corespunzator cultura, sa recolteze cultura cu utilajul pus la dispozitie de catre beneficiar si, cu...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Raportare ONPCSB
Intrebare: O societate de contabilitate si audit: ce pasi trebuie sa urmeze pentru a se inscrie pe platforma O.N.P.C.S.B. ca societate de raportare, sa isi desemneze reprezentantul responsabil si ce documente sunt necesare pentru a face aceste inregistrari? Exista obligatia de inregistrare pentru toate societatile de contabilitate?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intermedierea donatiilor printr-o companie. Legalitate, contracte si aspecte contabile
Intrebare: Detin un site de vanzare produse si doresc sa promovez o campanie pentru o asociatie neguvernamentala. In cadrul acestei campanii, clientii au posibilitatea de a dona o suma de bani atunci cand achizitioneaza un produs. Suma donata va fi transferata in contul meu bancar, urmand ca, la o data prestabilita, sa transfer acesti bani catre asociatia neguvernamentala. 1. Ce tip de contract trebuie sa inchei cu asociatia neguvernamentala? 2. Este necesar sa inchei vreun document cu clientul care face...
vezi AICI raspunsul specialistilor << II. Vanzare la targ
Intrebare: O intreprindere individuala, cu domeniu de activitate 1071 ?Fabricarea painii, fabricarea prajiturilor si a produselor proaspete de patiserie? si neplatitoare de TVA, doreste sa vanda produsele proprii in cadrul unui targ din Budapesta. Toata materia prima pentru fabricarea produselor ce sunt vandute in Ungaria va fi achizitionata de pe teritoriul Romaniei si produsele vor fi preparate la targ (langos, kurtos etc.). La inscrierea la targ se solicita cod valid pe UE, presupunem ca este vorba de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Monografie contabila marfa vanduta in sistem de franciza
Intrebare: Firma, pe langa activitatea proprie, are o colaborare in sistem franciza in care raspunde de gestionarea unui magazin primit spre administrare (angajatii sunt ai nostri). Marfa din magazin nu apartine firmei noastre; toate documentele, avizele, facturile si achitarea lor sunt pe numele partenerului. Marfa lipsa sau deteriorata (magazinul este in sistem de semiautoservire) o scanam ca si vanzare normala cu bon fiscal pe casa de marcat (fiscalizata pe numele partenerului) si achitata de noi. Este...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<