Reducerea normei de venit in cazul pierderilor datorate fenomenelor meteorologice sau animalelor salbatice
Reamintim contribuabililor ca in M.O. nr.684/09.09.2015 a fost publicat OPANAF nr.2204/2015 privind aprobarea Procedurii de reducere a normei de venit, in cazul activitatilor agricole, si pentru aprobarea unor formulare.
Dispozitiile prezentului ordin se aplica pentru veniturile realizate incepand cu 1 ianuarie 2015. Potrivit acestui act normativ, persoanele fizice care desfasoara activitati agricole, individual sau intr-o forma de asociere, beneficiaza de reducerea normei de venit, proportional cu pierderea inregistrata, in cadrul anului fiscal curent, ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate dezastrelor naturale, precum inghetul, grindina, poleiul, inundatiile, ploaia abundenta, seceta, precum si a celor produse de animalele salbatice, daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) venitul net se stabileste pe baza de norme de venit;
b) pierderea afecteaza peste 30% din suprafetele destinate productiei agricole vegetale sau din animalele detinute, pe fiecare categorie de produse vegetale sau categorie de animale, prevazuta la art. 72 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, din cadrul unei unitati administrativteritoriale;
c) persoana fizica/asocierea fara personalitate juridica a depus formularul 221 "Declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit". In declaratie contribuabilii inscriu suprafetele destinate productiei agricole vegetale si efectivele de animale, fara a se lua in considerare pierderea inregistrata, ca urmare a evenimentelor prevazute la art. 73 alin. (7) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Constatarea pagubelor si evaluarea pierderilor se fac, la cererea persoanelor fizice/asocierilor fara personalitate juridica, de o comisie numita prin ordin al prefectului judetului/municipiului Bucuresti, in conformitate cu dispozitiile art. 73 alin. (8) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Formularul "Cerere pentru constatarea pagubelor si evaluarea pierderilor produse de calamitatile naturale in cazul culturilor agricole/efectivelor de animale", prevazut in anexa nr. 2 la ordin, se depune de persoana fizica/asocierea fara personalitate juridica la unitatea administrativ-teritoriala pe raza careia s-a intamplat evenimentul, in cel mai scurt timp de la data producerii acestuia, in cazul distrugerii ori vatamarii culturilor agricole, plantatiilor ori a rodului viilor, plantatiilor pomicole, de hamei si de arbusti fructiferi, pieirii animalelor, pasarilor si familiilor de albine.
In cazul pagubelor care privesc efective de animale, pasari sau familii de albine, la cerere se anexeaza si certificatul sanitar-veterinar eliberat de medicul veterinar de libera practica imputernicit, in care se precizeaza ca pieirea s-a datorat efectelor produse de evenimentele prevazute la art. 73 alin. (7) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Cererea se depune pentru toate suprafetele afectate si animalele pierite, detinute pe raza unei unitati administrativ-teritoriale.
Dupa constatarea pagubelor si evaluarea pierderilor, comisia constituita conform art. 73 alin. (8) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, intocmeste formularul "Proces-verbal de constatare si evaluare a pagubelor".
Pentru a solicita reducerea venitului anual, persoana fizica/asocierea fara personalitate juridica depune la organul fiscal competent formularul "Cerere privind reducerea venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit", preva zut in anexa nr. 2 la ordin, la care se anexeaza procesul-verbal/procesele-verbale de constatare si evaluare a pagubelor, din care rezulta pierderea inregistrata, pe categorii de produse vegetale/categorii de animale si pe localitati.
Cererea privind reducerea venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit, se depune pe perioada de prescriptie a dreptului de stabilire a impozitului pe veniturile agricole, aferent anului pentru care s-au inregistrat pierderile.
In situatia in care activitatea agricola se desfasoara in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, cererea privind reducerea venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit, insotita de documentele justificative, se depune la organul fiscal la care asocierea este inregistrata in evidenta fiscala.
Cererea privind reducerea venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit, se solutioneaza in termen de 45 de zile de la inregistrare”
Gligor GAVRIS
Purtator de Cuvant FinanteCluj
P-ta Avram Iancu nr.19 Cluj Napoca, jud. Cluj
Tel. fix: 0264 593.328 mobil: 0752-028.310 fax:0264 596.854
mail: gligor.gavris.cj@mfinante.ro
Atentie contabili!
Autoturisme pe firma - deducerea cheltuielilor in 2019
Cititi si respectati modificarile din Codul Fiscall
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme