Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Valorificarea actiunilor proprii dobandite de societate. Ce optiuni are o societate din Romania?

03-Aug-2016
4232

In analiza de mai jos, intrebarea primita se refera la o societate pe actiuni care si-a rascumparat o parte dintre actiunile proprii. Vom stabili care sunt optiunile pe care aceasta le are in ceea ce priveste valorificarea lor.

Reglementarea procedurii dobandirii propriilor actiuni de catre societatea pe actiuni este realizata in cadrul art. 103 indice 1 - art. 107 indice 1 din Legea societatilor nr. 31/1990, prevederi introduse prin punctul 49. din Legea nr. 441/2006. Aceste prevederi, derogatorii de la regula generala prevazuta la art. 103, instituie o serie de reguli cu privire la regimul juridic aplicabil actiunilor proprii dobandite de societate. Fara a indica modalitatile in care actiunile pot fi valorificate dispozitiile Legii societatilor ca si in cazul altor institutii juridice impun doar restrictiile speciale, lasand toate celelate modalitati la dispozitia societatii.

O modalitate de valorificare a actiunilor este sugerata chiar de art. 103 indice 1 alin (2) care subliniaza restrictia potrivit careia in situatia in care actiunile proprii sunt dobandite pentru a fi distribuite angajatilor societatii, actiunile astfel dobandite trebuie distribuite in termen de 12 luni de la data dobandirii.

Celelate modalitati de valorificare a actiunilor sunt de asemenea subliniate de prevederile art. 105 indice 1 lit. c) care subliniaza ipoteza instrainarii actiunilor cu titlu oneros. Asadar, societatea are posiblitatea nu numai sa le instraineze cu tilu gratuit sau oneros, dar cu un pret preferential, propriilor salariati ci si sa le instraineze unor terte persoane in conditiile in care piata ii permite obtinerea de profit.

Avand in vedere restrictiile impuse societatii pe perioada detinerii propriilor actiuni cum sunt cele privind limitarea dreptului la dividend, mentinerea unei rezerve care nu poate fi distribuite in cazul in care actiunile sunt incluse in activul bilantului, ori interdictia constituirii de garantii reale asupra propriilor actiuni, consideram ca operatiunea deliberata de dobandire a acestora poate avea ca obiectiv sporirea valorii lor ca urmare a rezultatelor pozitive inregistrate si valorificarea acestora catre terti cu respectarea, daca este cazul a reglementarilor speciale privind piata de capital. In acelasi timp operatiunea poate fi efectuata pentru a impiedica in anumite circumstante dobandirea lor de catre alte persoane si obtinerea astfel a unor majoritati in adunarea generala.

In concluzie, consideram ca societatea (adunarea generala a actionarilor) poate decide in mod liber instrainarea actiunilor proprii cu titlu gratuit sau oneros cu respectarea termenelor maxime de detinere stabilite in circumstantele speciale prevazute de dispozitiile legale mentionate mai sus.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Justinian Cucu - Jurist si expert in proceduri fiscale

 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • E-Factura: Cu ce data se inregistreaza in contabilitate facturile electronice primite

    • Cu ce data se inregistreaza in contabilitate factura primita? Dar factura transmisa prin SPV? Data de inregistrare in contabilitate a facturilor electronice – raspunsul specialistului: Conform OUG 120 /2021-art. 2: (1) In sensul prezentului capitol, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii: - factura electronica - factura emisa, transmisa si primita intr-un format electronic structurat de tip XML, care permite prelucrarea sa electronica si automata; Art. 10...» citeste mai departe aici

  • Bonificatiile de 3% pentru contribuabilii buni platnici se vor acorda din oficiu

    • Prin OUG 107/2024 au fost introduse cateva facilitati speciale pentru contribuabilii buni platnici precum bonificatia de 3% care se acorda din oficiu. Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita aduce la cunostinta contribuabililor interesati, ca in Monitorul Oficial nr. 905 din 6 septembrie 2024 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 107/2024 pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare in domeniul gestionarii creantelor bugetare si a deficitului bugetar pentru...» citeste mai departe aici

  • Seminar fiscal-contabil privind noutatile din 2024: E-Factura, E-Transport, E-TVA, impozite, salarii, TVA

    • In data de 14 octombrie 2024 se va transmite live seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, Editia 148. Seminar national de Fiscalitate si Contabilitate Lectori de exceptie pun in discutie modificarile legislative si implicatiile acestora in activitatea dvs. si vin sa raspunda intrebarilor dvs. Printre subiectele discutate amintim E-Factura (Legislatia explicata Intrebari si Raspunsuri), E-Transport(CE s-a schimbat si CUM trebuie sa aplicam noua lege), E-TVA(ultimele modificari...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016