Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Obligatii fiscale si contabile privind beneficiile acordate salariatilor

23-Apr-2024
1007
Obligatii fiscale si contabile privind beneficiile acordate salariatilor

Cum se inregistreaza in evidenta contabila abonamentul de sanatate pentru angajati in sistemul Regina Maria? Mentionez ca acest abonament se incadreaza in plafonul deductibil de 400 euro/angajat/an. Trebuie inregistrat lunar pe fiecare salariat in programul de salarizare. Factura de la Regina Maria se primeste trimestrial.

Obligatii fiscale si contabile privind beneficiile acordate salariatilor – raspunsul specialistului:

Potrivit art. 76 alin. (4^1) lit. f) din Codul fiscal, „primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro, pentru fiecare persoana” sunt incluse in plafonarea lunara a veniturilor prevazute la art. 76 alin. (4^1) din Codul fiscal. Acestea, cumulate, sunt considerate neimpozabile in limita a cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
Tratamentul fiscal este acelasi si
In raport cu obligatiile privind contributiile sociale obligatorii este aplicat acelasi rationament fiscal. Sunt astfel considerate venituri care nu intra in baza de calcul al contributiei de asigurari sociale (CAS), al contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) si al contributiei asiguratorii pentru munca (CAM), potrivit art. 142 lit. aa1) pct. 6, art. 157 alin. (2) si art. 220^4 alin. (2) din Codul fiscal.

Asadar, doar partea care depaseste plafonul neimpozabil de 400 euro anual si respectiv pe cel de 33% din salariul lunar va putea fi considerata avantaj impozabil. Asa cum se poate observa, textul se refera doar la beneficiile sub aceasta forma pe care le primesc angajatii proprii, astfel ca plafonul de 400 euro pentru fiecare persoana nu se poate referi decat la acesti angajati proprii, nu si la membrii de familie ai acestora.

In temeiul art. 347 lit. h) din Legea 95/2006, serviciile medicale furnizate sub forma de abonament reprezinta servicii medicale preplatite, pe care furnizorii le acorda in mod direct abonatilor, si nu prin intermediul asiguratorilor, cu respectarea legislatiei in vigoare pentru autorizarea, infiintarea si functionarea furnizorilor de servicii medicale, dar si cu privire la activitatile financiare care acopera riscurile producerii unor evenimente neprevazute.


Aceste servicii medicale sunt acordate de furnizorii de servicii medicale in numar definit, cu o valoare certa, obligandu-se astfel ca in schimbul unei sume primite periodic sub forma de abonament sa suporte toate costurile serviciilor medicale pe care abonatii le-ar putea efectua in afara serviciilor incluse in pachetul de servicii medicale de baza.
Furnizarea de servicii medicale sub forma de abonament nu acopera riscurile producerii unor evenimente neprevazute sau a caror valoare nu poate fi definita in mod concret.
Furnizorii de servicii medicale care acorda servicii medicale sub forma de abonament nu vor deconta aceleasi servicii efectuate acelorasi abonati, pentru acelasi episod de boala, atat in sistemul de asigurari sociale de sanatate, cat si in cadrul asigurarilor voluntare de sanatate.

In ceea ce priveste contributiile sociale obligatorii, potrivit art. 142 lit. aa1) pct 6, art. 157 alin. (2) si art. 220^4 alin. 2 din Codul fiscal, nu se cuprind in baza de calcul al contributiilor, primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro, pentru fiecare persoana.

Pe cale de consecinta, doar pentru partea care depaseste plafonul de venit neimpozabil pentru salariatii proprii, dar si pentru beneficiile de aceasta natura suportate de societate pentru membrii de familie ai salariatilor sau care sunt aferente altor servicii medicale care nu sunt incluse in sfera serviciilor medicale preplatite furnizate sub forma de abonament conform definitiei din Legea 95/2006, sunt incidente dispozitiile art. 76 alin. (3) din Codul fiscal. Potrivit acestora, „avantajele, in bani sau in natura, primite in legatura cu o activitate mentionata la alin. (1) si (2), precum si cele primite de la terti ca urmare a unei relatii contractuale intre parti, cu exceptia celor prevazute la alin. (4), includ, insa nu sunt limitate la” veniturile enumerate la lit. a) – i) din Codul fiscal, incluzand la lit. g) si „primele de asigurare, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament platite de catre suportator pentru angajatii proprii sau alt beneficiar de venituri din salarii si asimilate salariilor, la momentul platii acestora, altele decat cele obligatorii si cele care se incadreaza in conditiile prevazute la alin. (4 ^1) lit. f)”.

Totodata, in ceea ce priveste CAS si CASS, sumele care se includ in castigul brut realizat din salarii si in veniturile asimilate salariilor, care reprezinta baza lunara de calcul al contributiilor, sunt cele prevazute la art. 139 alin. (1) si art. 157 alin. (1) din Codul fiscal, inclusiv cele prevazute in normele metodologice de aplicare a art. 76 alin. (1) - (3) din Codul fiscal, cu exceptia veniturilor asupra carora nu exista obligatia platii contributiilor potrivit prevederilor art. 141 si 142 din Codul fiscal.

In raport cu obligatiile privind CAM, baza lunara de calcul al contributiei o reprezinta suma castigurilor brute realizate din salarii si venituri asimilate salariilor care includ si avantajele impozabile prevazute la art. 76 alin. (2) lit. s) si alin. (3) din Codul fiscal.
Temeiul legal il reprezinta asadar art. 76 alin. (2) lit. s) coroborat cu art. 76 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal care include in sfera veniturilor impozabile la nivelul angajatului toate serviciile suportate de angajator care nu se regasesc in mod expres calificate drept neimpozabile conform art. 76 alin. (4) din Codul fiscal.

In ceea ce priveste evidentierea la nivelul salariatilor, potrivit art. 76 alin. (10) din Codul fiscal, sumele reprezentand primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament suportate de angajator pentru angajatii proprii, in conditiile alin. (4^1) lit. f) al art. 76 din Codul fiscal, se considera venituri aferente lunilor corespunzatoare celor pentru care s-a efectuat plata, pe baza documentelor justificative.
Prin urmare, relevanta este luna pentru care s-a facut plata si nu cea in care s-a facut plata. Evidentierea la nivelul salariatului, inclusiv in scop declarativ, se va face in functie de luna pentru care se face plata serviciilor de catre angajator, chiar daca factura este primita de la furnizorul de servicii medicale trimestrial.

Din punct de vedere contabil, va propunem urmatoarele inregistrari contabile, pentru eventualele situatii cand serviciile medicale sunt impozabile:
- inregistrarea avantajului achitat:
4282 Alte creante in legatura cu personalul = 7588 Alte venituri de exploatare

- inregistrarea cheltuielilor cu salariile cuvenite salariatului:
641 Cheltuieli cu salariile personalului = 421 Personal - salarii datorate

- recunoasterea cheltuielii reprezentand avantajul in natura acordat
6421 Cheltuieli cu avantajele in natura acordate salariatilor = 421 Personal - salarii datorate

- Retinerea impozitului pe salarii si a contributiilor datorate de angajat
421 Personal - salarii datorate = %
444. Impozitul pe venituri de natura salariilor
4315 Contributia de asigurari sociale
4316 Contributia de asigurari sociale de sanatate

- inregistrarea decontarii avantajului acordat si suportat de angajator
421 Personal - salarii datorate = 4282 Alte creante in legatura cu personalul

- inregistrarea contributiei asiguratorii pentru munca
646 Cheltuieli privind contributia asiguratorie pentru munca = 436 Contributia asiguratorie pentru munca

- plata salariului
421 Personal - salarii datorate = 5311 Casa in lei

Pentru inregistrarea achizitiei abonamentului de servicii medicale in baza documentelor justificative primite (factura primita trimestrial), va propunem urmatoarele inregistrari contabile:
% = 401 Furnizori
628 Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti
4426 Taxa pe valoarea adaugata deductibila

628 Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti = 4426 Taxa pe valoarea adaugata deductibila

401 Furnizori = 5121 Conturi la banci in lei

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Obligatii fiscale si contabile privind beneficiile acordate salariatilor":
Rating:

Nota: 4.67 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Autoturisme utilizate in scop personal. Cheltuielile sunt deductibile sau nedeductibile?

    • Societate platitoare de impozit pe profit, detine un parc de autoturisme pentru desfasurarea activitatii. O parte din autoturisme se folosesc si in scop personal. Cheltuiala cu impozitul pe mijloacele de transport este deductibila 50% si nedeductibila 50%? Cheltuieli cu autoturisme utilizate in scop personal – raspunsul specialistului: Da, cheltuielile cu impozitele locale pentru autovehiculele utilizate si in scop personal sunt deductibile in proportie de 50%. Potrivit art. 25 alin. (3)...» citeste mai departe aici

  • Cum se face incadrarea corecta a firmelor intr-o anumita categorie si cand trebuie depus bilantul

    • Suntem o societate producatoare de energie si primim si certificate verzi pentru productia obtinuta. Veniturile din energie sunt inregistrate pe contul 7015 (val.950000lei) iar cele din certificate verzi pe contul 768 (3.800000lei). Valoarea mare o au veniturile din certificate. Avem 9 anagajati iar activele soc sunt de 8mil. lei. Va rog, sa-mi precizati daca in cifra de afaceri intra ambele categorii de venituri in vederea incadrarii societatii la categoriile privind bilantul contabil (micro...» citeste mai departe aici

  • Microintreprinderi in 2024. Cotele de impozit sunt de 1% sau 3%, in functie de cifra de afaceri si/sau de domeniul de activitate

    • Societate cu obiect de activitate in domeniul constructiilor si in domeniul HORECA (cazare) (CA totala 400.000 euro). Ponderea activitatii de constructii in cifra de afaceri este de 90%, iar in domeniul HORECA 10%. Care este cota de impozitare aplicabila, 1% sau 3%? Cote microintreprinderi in 2024 – raspunsul specialistului: Incepand cu anul 2024, cotele de impozit pentru microintreprinderi vor fi 1% sau 3%, in functie de cifra de afaceri si/sau de domeniul de activitate. Art....» citeste mai departe aici

  • De cand pot trece firmele la impozit micro daca nu angajeaza cel putin un salariat in 30 de zile?

    • O firma noua, inregistrata in 12.04.2024, daca nu reuseste sa angajeze un salariat in 30 zile, dar angajeaza un salariat in lunile urmatoare, din ce perioada poate trece la platitor de impozit pe venit microintreprindere? Multumesc. Trecere la regimul micro si conditia unui salariat – raspunsul specialistului: Conform prevederilor Codului fiscal, modificat si completat, conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o microintreprindere sunt mentionate la art.47: (1) In sensul...» citeste mai departe aici

  • Pana la 26 iunie 2024 trebuie sa depuneti declaratia D101 privind impozitul pe profit

    • Pana la 26 iunie 2024 trebuie sa depuneti declaratia D101 privind impozitul pe profit! Este o obligatie careia trebuie sa ii acordati atentie maxima, in contextul in care Codul fiscal a fost modificat, incepand cu 1 ianuarie, prin mai multe acte normative, cu impact direct asupra modului de completare a acestui formular: Legea 296/2023 (masuri privind impozitul minim, modificarea impozitului pe venitul microintreprinderilor, majorarea cotelor de TVA, modificari privind impozitarea...» citeste mai departe aici

  • Calendar ANAF: Declaratii fiscale cu scadenta in luna MAI 2024

    • ANAF a publicat recent, pe site-ul oficial, un material care cuprinde toate declaratiile fiscale si termenele lor limita de depunere din luna mai 2024, util pentru contribuabilii care au aceste obligatii. Primul termen limita se implineste vineri, pe data de 10 mai. Declaratii fiscale cu scadenta in luna mai 2024 Termen de depunere Vineri 10 mai Depunerea declaratiei de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016